Verden

Erklærer unntakstilstand i Somalia

– Somalia har vært gjennom år med anarki. For å gjenopprette sikkerheten må vi slå hardt ned på militsene sier Somalias statsminister Ali Mohamed Gedi på vei inn til hovedstaden.

Statsministeren sier at interimsregjeringen vil erklære militær unntakstilstand i tre måneder.

Somalias svake interimsregjering har aldri tidligere hatt kontroll over hovedstaden hvor klanledere og krigsherrer regjerte før Rådet for islamske domstoler overtok i juni i år.

Gedi understreker at det somaliske folk ikke har noen grunn til å være redde: – Våre gode venner de etiopiske styrkene og somaliske styrker vil holde orden i hovedstaden.

Tror USA står bak

Men situasjonen i Mogadishu er spent. Det er meldt om skyting og plyndring flere steder.

– Ingen er ute i gatene. Vi er redde. Alt kan skje sier menneskerettsaktivist Ali Said Omar til BBC.

De etiopiske soldatene som støtter regjeringsstyrkene blir av mange sett på som fiender og Rådet for islamske domstoler har bred støtte blant mange av Somalias muslimer.

– Folk er overbevist om at USA står bak invasjonen. Men de hater etiopierne mer. Dette er Somalia ikke Etiopia de har ingen rett til å invadere og drepe sivile og si det er for å forsvare sitt land. Mange her sammenligner Etiopias invasjon med det USA har gjort i Afghanistan og Irak sier Ali Said Omar fra Mogadishu.

Jages videre

Islamistene som flyktet fra Mogadishu torsdag kveld dro trolig til havnebyen Kismayu der Rådet for islamske domstoler har sitt hovedkvarter. De etiopiske styrkene følger etter og i går fløy etiopiske jagerfly over Kismayu.

– Jeg så to etiopiske militærfly som fløy over oss idet vi passerte Kamsuuma-området men de slapp ikke bomber. Kanskje de ikke så oss sier en islamistisk kommandant til nyhetsbyrået AFP.

Etiopias statsminister Meles Zenawi sier etiopiske styrker i Somalia ikke vil la islamistiske ledere flykte utenlands sjøveien.

En lokal islamistisk kommandant i Kismayu sier islamistene ikke har gitt opp og lover en snarlig geriljakrig.

Truer sykehusansatte

FN regner med at over 30.000 mennesker er drevet på flukt og at flere tusen kan være drept i kampene som startet 19. desember.

Torsdag tok somaliske regjeringsstyrker seg inn på et av Leger uten grensers sykehus i Bai-provinsen hvor sårede fra begge sider fikk behandling. Soldatene skal ha truet de ansatte og konfiskert pasientenes journaler. Organisasjonen protesterer mot regjeringsstyrkenes opptreden.

– MSF (Leger uten grenser) ber innstendig partene i konflikten om å respektere folkeretten og garantere sikkerheten ved medisinske institusjoner heter det i en uttalelse fra organisasjonen.

Hjelpen kommer

Flere hjelpeorganisasjoner måtte evakuere sine medarbeidere da kampene startet 19. desember. FN regner med at rundt 14 millioner somaliere er avhengige av nødhjelp. Nå varsler FN at hjelpeflygingene som har vært stoppet i ti dager trolig vil komme i gang fra i dag.

Utenlandssjef Jens Mjaugeland i Flyktninghjelpen sier de regner med å gå inn i Mogadishu de to første ukene i januar.

– Med mindre det blir full krig igjen går vi inn sammen med FN og Dansk flyktninghjelp sier Mjaugeland til Dagsavisen.

I går bevilget Norge 40 millioner kroner til hjelpearbeid i Somalia.

Mer fra Dagsavisen