Verden

Fikk mat i siste liten

Historien om ettåringen Abdoul-Aziz og moren hans Zeinabou i det vestlige Niger er ikke unik. De siste ukene har vært svært vanskelige å komme igjennom. Tørke og gresshoppeinvasjon har ødelagt tilgangen på mat. Mens familien i fjor hadde 20 geiter har den nå bare én igjen. Zeinabou har solgt unna de andre for å skaffe penger til noe å spise men det er lite penger å få for utarmede dyr. For henne og sønnen har hjelpen kommet i siste liten.

24.500 barn

– Abdoul-Aziz og Zeinabou bor i nærheten av en av de fire byene der Røde Kors har etablert matlagre som vi transporterer mat fra til avsidesliggende landsbyer. Abdoul-Aziz gikk så lenge uten mat at han mistet matlysten. Han måtte få medisinsk hjelp på helsesenteret og spiser nå høyenergigrøt som han vil få så lenge han trenger det forteller Morten Tønnessen-Krokan i Norges Røde Kors.

Han er nettopp kommet tilbake etter to uker i Niger der han blant andre møtte Abdoul-Aziz og moren hans.

– Hjelpen begynner nå å komme fram. Hittil har 4.500 barn og deres familier fått hjelp. Innen utgangen av august regner Røde Kors med å ha hjulpet 24.500 barn med familier forteller Tønnessen-Krokan.

Verdens Matvareprogram (WFP) har de siste ukene tredoblet innsatsen i Niger. Hjelpearbeidere anslo tidlig i august at det var behov for 23.000 tonn med mat dersom det skulle være mulig å redde titusener av mennesker i landet fra sultedøden.

Uten krefter

I likhet med en stor del av Nigers hungersrammede befolkning er Zeinabou nå så utmattet at hun ikke har krefter til å dyrke årets avling som skal høstes inn i oktober.

– Matmangelen har tært på overskuddet hennes slik er det for mange sier Tønnessen-Krokan.

Den største utfordringen for hjelpeorganisasjoner som er på plass i Niger har vært å få distribuert maten. Fra Norge har Røde Kors sendt 70 terrenglastebiler hvorav 20 allerede er på plass mens de 50 andre er ventet på plass denne uka. Lokale sjåfører får opplæring og starter umiddelbart mattransporten.

En geit igjen

For Nigers befolkning er problemet sammensatt. Tørke sørget for at fjorårets avling ble svært skrinn. Så kom gresshoppeinvasjonen som tok det som var igjen. Prisen på maten som er igjen er så høy at de færreste har midler til å kjøpe den.

– I tillegg er det vanskelig atkomst til de mindre landsbyene det har vært en bil her eller et esel der. Enkelte steder i regntiden har det bare vært terrenglastebiler som har kunnet ta seg fram sier Tønnessen-Krokan og fortsetter:

– På toppen av dette kommer naturligvis strukturell fattigdomsproblematikk som at penger som skal brukes til gjødsel brukes til å dyrke eksportvarer. Jorda utarmes og for å bøte på den onde sirkelen selger familier buskap. Dermed kutter de ned på stokken som er livsgrunnlaget slik Zeinabou har gjort. Det hjelper heller ikke at de får lavere pris for dyr som er utsultet. Jeg så den ene geita til Zeinabou og den var tynn.

Annan på plass

Internasjonale hjelpeorganisasjoner slår nå alarm om Nigers naboland. Røde Kors varsler om at Mali er i samme situasjon som Niger var for to til tre uker siden. Også Burkina Faso og Mauritania er svært utsatt for hungersnød.

I dag ankommer FNs generalsekretær Kofi Annan og hans kone Nane Niger. Hensikten er å få internasjonal oppmerksomhet om de vel 26 millioner menneskene som er mest utsatt for hungersnød i landet samt peke på utfordringene hjelpemannskap har i afrikanske land sør for Sahara.

Mer fra Dagsavisen