Verden

Terrorfrykt gir oljerekord

– Så høye hadde prisene aldri blitt om Saddam fortsatt satt med makten i Irak.

Oljeekspert og BI-professor Øystein Noreng er lei enkle forklaringer. Prisene på råolje er rekordhøye. I går ga analytikere verden over to hovedforklaringer: Frykten for et terrorangrep i Saudi-Arabia og den stadig tilspissede konflikten rundt Irans atomprogram. Det snakkes om en ny oljekrise.

– Hvis forbruket fortsetter å øke så er ikke prisene for høye. Slik er markedet. Det kan bli en krise men det kommer an på den politiske utviklingen sier Noreng.

Økt forbruk

I går gikk prisen over 64 dollar fatet. Det er over dobbelt så mye som i 2003. Da ble prisene på nær 30 dollar fatet ansett som høye. Noen få år i forveien hadde verdens største oljeprodusenter i OPEC regnet med en oljepris på rundt 22 dollar fatet.

Noreng mener det er flere kompliserte grunner som ligger bak og som forklarer de høye prisene:

" Advarslene fra Storbritannia og Australia om et mulig terrorangrep i Saudi-Arabia og den påfølgende stengningen av USAs ambassade i landet har skremt oljeinvestorene de siste dagene.

" Men frykten for en alvorlig og væpnet konflikt som en følge av striden rundt Irans atomprogram er enda mer alvorlig og presser også prisene opp.

" Likevel er det andre grunner som er viktigere: Prisene har steget jevnt de siste årene som en følge av at Irak produserer mindre olje nå enn før den amerikanske invasjonen.

" Forbruket steg høyere enn noen forventet da det økte med 35 prosent i fjor. Produksjonen og oljelagrene har også økt men markedet har tålt økte priser.

Nye muligheter

– Ut fra USAs mål om å sikre lave oljepriser har krigen i Irak så langt vist seg å være totalt mislykket. Landet produserer mindre noe som øker prisene; og krigen har skapt en urolig situasjon i hele Midtøsten noe som øker prisene enda mer forklarer Noreng.

– Oljeinvestorer frykter i det hele tatt politiske kriser. Ikke bare i Irak Iran og Saudi-Arabia men også i Nigeria og Venezuela fortsetter han.

Det er særlig i Kina at forbruket har økt de siste årene. Hovedsakelig fordi flere kinesere har skaffet seg bil men også fordi diesel brukes i kraftproduksjon. I USA der det knapt finnes kollektivtransport fortsetter også forbruket å øke.

Og de amerikanske bensinprisene er politisk brennbart stoff. Etter en fire år lang strid har president George W. Bush selv gammel oljemann fra hjemstaten Texas nylig undertegnet en ny lov som skal gjøre USA mindre avhengig av utenlandsk olje.

I det lange løp skal loven åpne for økt satsing på alternativ energi men på kort sikt er det kun snakk om rene skattefordeler for oljeselskapene sier kritikerne. Bush erkjenner at det vil ta lang tid før loven faktisk fører til redusert avhengighet av importert olje.

Alaska beskyttet

Et av lovens mest omstridte punkter ville åpnet for oljeboring i et viltreservat i Alaska men det punktet fikk ikke Bush gjennom. Det vil bli tatt opp igjen i september.

Hvis oljeprisene holder seg rekordhøye over tid kan det føre til økt leting etter nye oljereserver mener Noreng. Men olje kan også framstilles på alternative måter med metoder som kan bli lønnsomme med høye priser.

– Sør-Afrika produserer nær 40 prosent av bensinen sin av kull man kan produsere diesel av gass tjæresand i Canada og tungolje i Venezuela kan også hentes ut. Mulighetene ligger der det kommer an på prisene og teknikken sier Noreng.

Da de oljeproduserende landene i Midtøsten reduserte utvinningen grunnet konflikten med Israel i 1974 og 1979 steg prisen til over 80 dollar fatet målt i dagens priser og i årene som fulgte fikk verdensøkonomien et tilbakeslag.

– Den gang var det for lite olje å få kjøpt situasjonen er ikke helt den samme i dag. Men blir det et angrep på Iran eller en stor terroraksjon i Saudi-Arabia kan det bli en ny krise ikke bare med enda høyere priser >men også forsyningsproblemer og kanskje rasjonering sier Noreng.

I tillegg til de store produsentene i OPEC Saudi-Arabia Iran og Venezuela tjener Russland Mexico og Norge godt på de rekordhøye prisene.

Mer fra Dagsavisen