Verden

Nekter å godta valgnederlaget

Valgets taper Viktor Janu-kovitsj nekter å godta nederlaget ved presidentvalget søndag. Han gjenopptok i går sitt virke som Ukrainas statsminister. Europarådet frykter splittelse.

Europarådet som har som sin fremste oppgave å verne om demokrati og menneskerettigheter oppfordret i går Janukovitsj til å akseptere at han tapte valget:

– Jeg oppfordrer alle parter til å godta dommen fra stemmeurnene og avstå fra retorikk som kan fyre opp under splittelsen i Ukraina sa Europarådets generalsekretær Terry Davis i en erklæring i går.

Ferien avblåst

Viktor Janukovitsj vendte i går tilbake til sitt statsministerkontor i Kiev etter å ha kunngjort at han betrakter valget som ulovlig og at han vil klage det inn for landets høyesterett. Janukovitsj har tatt ferie fra statsministerjobben siden valget 21. november som han ifølge den statlige valgkommisjonen vant med knapp margin. Dette valget ble senere underkjent både av parlamentet og av høyesterett på grunn av omfattende valgfusk.

At Janukovitsj nå gjenopptar jobben som statsminister blir ifølge nyhetsbyrået Reuters betraktet som en taktikk med det mål å utnytte den eneste maktbasen han har tilbake.

Ukrainas opposisjonsleder Viktor Jusjtsjenko ble i går erklært som vinner av presidentvalget av den nasjonale valgkommisjonen. Jusjtsjenko fikk 5199 prosent av stemmene mens hans motkandidat Viktor Janukovitsj fikk 4419 ifølge valgkommisjonen.

– Jeg vil aldri godta et slikt resultat fordi grunnloven og menneskerettighetene ble brutt i vårt land sa Janukovitsj til journalister i Kiev sent mandag kveld.

5.000 klager

Janukovitsj sier også at hans stab har samlet nær 5.000 klager over måten valget ble gjennomført på. Han hevder at 48 millioner stemmeberettigede – gamle og syke – ble fratatt stemmeretten fordi det var innført restriksjoner på muligheten til å stemme hjemme. Restriksjonene ble innført fordi nettopp hjemmeavstemningen langt fra kontrollerte valglokaler ble misbrukt til valgfusk.

En talskvinne for Viktor Jusjtsjenko Irina Herasjenko sier til avisen The Washington Post at opposisjonen ikke er bekymret over motstanderens planer om å klage.

– Han har rett til å gå rettens vei sier hun.

– Men hans klage må baseres på fakta og ikke på skuffelse. Og vi har ikke sett noen fakta.

Herasjenko påpeker også at tallet 48 millioner langt overskrider det antall stemmer som tidligere er avgitt hjemme av gamle og syke. Dessuten har de som virkelig er syke fortsatt mulighet til å søke om å få stemme hjemme.

Observatørene fra OSSE (Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa) karakteriserer valget som i store trekk fritt og rettferdig og som et langt skritt i retning den standard OSSE krever. Utfallet gjenspeiler folkeflertallets vilje. Også russiske valgobservatører konstaterer at de uregelmessighetene som forekom ikke er store nok til å endre sluttresultatet.

Vil forsone

Når Viktor Jusjtsjenko kan overta som president i Ukraina avhenger av hvor lang tid en eventuell klagesak vil ta.

En hovedoppgave blir å skape forsoning mellom det mer urbane Vest-Ukraina og industri- og gruveområdene i øst. I øst fikk Janukovitsj den alt overveiende delen av stemmene.

Jusjtsjenko sier at han håper å fjerne de fiendtlige følelsene i løpet av et par år.

– Han må være meget oppmerksom på regionene i øst fordi de tror at han ignorerer dem og er fiendtlig overfor dem sier Darya Gjusjenko som er politisk analytiker ved Internasjonalt Senter for Politiske Studier i Kiev til The New York Times.

Jusjtsjenko ønsker å føre Ukraina nærmere Vesten. En assosieringsavtale med EU i løpet av få år er et prioritert mål mens han erkjenner at han må nærme seg NATO med større tålmodighet. På hjemmebane må han imidlertid starte med å forene den koalisjonen som støttet ham i valget men hvor fraksjonene har høyst ulike politiske mål.

Mer fra Dagsavisen