Verden

107 republikanere ber Trump snu i toll-spørsmål

107 republikanere fra Representantenes hus har skrevet et brev til USAs president Donald Trump, der de ber ham revurdere å innføre toll på stål og aluminium.

De argumenterer at tollen vil få negative konsekvenser for amerikansk økonomi, og at Trumps planer vil gjøre amerikanske bedrifter mindre konkurransedyktige og forbrukerne fattigere. Derfor mener de at det i det minste bør gjøres unntak slik at selskaper tollfritt kan importere varer som ikke er tilgjengelige på det amerikanske markedet.

Republikanerne ber også presidenten vurdere om det ikke finnes en annen tilnærming som vil gagne USA mer. De folkevalgte understreker også at de gjerne jobber sammen med Trump for å finne andre løsninger for å håndtere «Kinas urettferdige praksis».

Tirsdag ble det klart at Trumps økonomiske topprådgiver, Gary Cohn, forlater Det hvite hus etter å ha tapt forsøket på å stanse presidentens tollbeslutning.

Også republikanernes leder i Representantenes hus, Paul Ryan, har tatt avstand fra Trumps siste påfunn, men han er ikke blant dem som har signert brevet. Forsvarsminister Jim Mattis har også advart Trump mot å straffe land som USA er alliert med. Samtidig hylles forslaget av fagforeningsledere og politikere i delstatene som tilhører det såkalte rustbeltet.

EU har reagert kraftig på forslaget, og har gjort det klart at Unionen er klar til å starte en handelskrig dersom presidenten gjør alvor av truslene. Det har også Kina uttalt.

Ifølge Trumps handelsrådgiver Peter Navarro er det imidlertid ikke aktuelt for presidenten å trekke tollforslaget.

– Han skal underskrive torsdag ettermiddag og så vil det tre i kraft innen 15 til 30 dager, opplyser Navarro.

(NTB)

Mer fra Dagsavisen