Stavanger
Tiden med lokkepriser kan være over:7 av 10 selges under antydning
Rune Bertelsen, regionsjef i Eiendomsmegler 1, mener bransjen er ferdig med tiden da boliger fikk lokkepriser for å dra potensielle kjøpere til visning.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Da boligmarkedet i Stavanger var på det heteste for noen år tilbake, tok det knapt to uker i snitt fra boligen ble annonsert til den ble solgt.
Samtidig ble boligene typisk solgt for langt over det som var satt som prisantydning. Meglerne ble blant annet beskyldt for å sette prisene for lavt med vilje, slik at flere potensielle kjøpere ble lokket til visningene.
Rune Bertelsen, regionsjef i Eiendomsmegler 1, mener for lave prisantydninger ikke lenger er et stort problem. En del av årsaken er et relativt ferskt regelverk, som gir klart uttrykk for at boligene ikke skal prises for lavt i forhold til ventet pris.
Selger skal alltid være villig til å godta bud på prisantydning, enkelt og greit. Meglere som bevisst benytter seg av lokkepriser, kan bli bøtelagt.
Han utelukker imidlertid ikke at situasjonen i markedet også kan ha hatt noe å si for hvordan boligene prises i dag.
– Pristaktikken kan kanskje endres litt etter markedet. Men priser du for høyt i dag, er det ingen som kommer på visning. God meglerskikk er at prisen skal være riktig med én gang, mener Bertelsen.
Slo av én million
RA kjenner til flere tilfeller hvor boliger har blitt solgt for langt under prisantydning den siste tiden. Nylig ble en bolig i Stavanger, som opprinnelig hadde en prisantydning på 7,4 millioner kroner, solgt for 6,4 millioner kroner.
Bertelsen bekrefter at mange selgere må slå av på prisen i forhold til prisantydningen i dag. Faktisk blir syv av ti boliger solgt under prisantydning. Boligene som selges under prisantydning selges i gjennomsnitt for om lag to prosent under prisantydning.
En bolig med en prisantydning på fire millioner kroner ville da ha blitt solgt for 80.000 kroner mindre. Bertelsen er imidlertid klar på at dette går begge veier.
– Jeg solgte nettopp en bolig til 6,5 millioner kroner, som hadde stått til 6,1. Mitt inntrykk er at meglerne har klart å justere seg etter markedet, sier han.
Overrasket over omsetningstid
Boligprisstatistikken for februar ble publisert onsdag formiddag, der det kom fram at boligprisene i Stavanger var 0,5 prosent høyere i februar 2014 enn i januar 2014. Korrigert for sesongvariasjoner på landsbasis falt prisene med 0,1 prosent.
– Prisutviklingen er, som ventet, ganske stabil. Den er der vi har trodd den skulle ligge, sier Bertelsen.
Bertelsen er samtidig noe overrasket over omsettingstiden i regionen, altså tiden det tar fra en bolig legges ut for salg til den er solgt. Omsetningstiden i Stavanger gikk opp fra 51 dager i januar til 55 dager i februar. I Rogaland før øvrig gikk tiden ned fra 54 til 47 dager.
– Det vi ser er at vi nå får solgt mange av boligene som ble forsøkt solgt i fjor. Det som legges ut nå går rimelig greit, men gamle ting er med på å dra opp snittet, sier han.