Politikk

Ap faller kraftig på måling i to Lofoten-kommuner

Ni av ti Ap-velgere har forlatt partiet i Lofotens største kommune på en partimåling som er gjennomført etter at forslaget til sykehusstruktur ble lagt fram.

Bare to partier er mindre enn Arbeiderpartiet på målingen i Lofotens mest folkerike kommune, Vestvågøy med 11.500 innbyggere, viser målingen InFact har laget for Lofotposten.

Målingen ble gjennomført fire dager etter at hele kommunestyregruppen til Ap, styret i lokallaget og flere medlemmer meldte seg ut av partiet. Utmeldingene kom som protest mot forslaget som kan føre til at Lofoten mister både døgnkontinuerlig akuttberedskap og fødetilbud.

I Vestvågøy fikk Ap 20 prosent av stemmene i valget i september. Det var en nedgang på over 9 prosent fra kommunevalget i 2019. På den ferske målingen er partiet nede i 2,2 prosent, en nedgang på 17,8 prosentpoeng.

Også i Vågan, som er Lofotens nest største kommune med 9784 innbyggere, har Ap kraftig. På målingen får Ap en oppslutning på 8,4 prosent, mot 17,9 i kommunevalget, en nedgang på 9,5 prosentpoeng.

– Dette er alvorlige tall, og klar melding fra folk i Lofoten. Jeg forstår folks engasjement og frustrasjon, et godt helsetilbud er det viktigste for folks trygghet, sier Aps partisekretær Kjersti Stenseng til Lofotposten.

Frp og Høyre går mest fram i begge kommunene. I Vestvågøy går de fram med henholdsvis 9,4 og 9,0 prosentpoeng til 32,6 og 29,5 prosent. Her er 315 personer intervjuet og feimarginen er på +/- 1,3 - 5,2 prosentpoeng

I Vågan går Høyre fram med 5 prosentpoeng til 36,4 prosent, mens Frp går fram 4,4 prosentpoeng til 13,6 prosent. 214 personer er intervjuet og feilmarginen er på +/- 2,6 - 6,4 prosentpoeng.

(©NTB)

Nyeste fra Dagsavisen.no: