Politikk

SV-topp advarer: – Teste- og puggeskolen er tilbake i Oslo

SVs avtroppende skolebyråd Sunniva Holmås Eidsvoll advarer: Det nye byrådet vil gjeninnføre test- og puggeregimet i Osloskolen.

Tirsdag ble den nye borgerlige byrådsplattformen lagt fram. I kapitlet om skole skriver Høyre og Venstre blant annet en setning som for mange kan være vrien å forstå:

«Byrådet vil sikre at lærere, skoleledere og skoleeier har tilstrekkelig kunnskap om elevenes utvikling ved bedre bruk av systematisk kvalitetsvurdering og regelmessig kunnskapsinnhenting gjennom hele skoleløpet».

Avtroppende skolebyråd Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) vet på sin side hva det betyr:

– De skriver at de vil ha «systematisk kvalitetsvurdering og regelmessig kunnskapsinnhenting gjennom hele skoleløpet». Med det mener de obligatoriske tester og prøver, slår Eidsvoll fast.

Testing og pugging

Noe av det viktigste SV har prioritert i sin tid som Oslos ledende skoleparti har vært nettopp å få bukt med test- og puggeregimet i skolen.

Blant annet har de gjort de gamle Osloprøvene frivillige for skolene å gjennomføre.

Eidsvoll, som har sin siste dag på jobb som Oslos skolebyråd tirsdag, mener flere tester og prøver vil bety en dårligere skole.

– Det stjeler tid fra undervisning, og lærerne får mindre tid til tilpasset opplæring og relasjonsbygging med elevene. Kvalitetsvurderingssystemet er under utredning av et offentlig utvalg for tida, og de foreløpige resultatene tyder på at norsk skole allerede har flere prøver og henter inn mer informasjon enn lærerne og skolene klarer å nyttiggjøre seg av, sier hun.

Best mulig oppfølging

Eirik Lae Solberg sier det viktigste for dem er å ha en skole som ser alle elever, og som gir alle elevene og barna noe å strekke seg etter.

– Det blir mye testing?

– Vi skal sørge for at vi vet hva elevene kan, så vi kan gi de best mulig oppfølging. Hvis vi ikke vet hva elevene kan er det også vanskelig å sette inn tiltak for å sørge for at de lærer seg det de må og utvikler seg videre, sier han og legger til:

– Så skal vi sørge for at alle barn kan delta i fritidsaktiviteter. Og at barn med utfordringer, som er enten i fare for eller har havnet i dårlig selskap får muligheten til å komme seg ut av det. Vi må unngå at barn kaster bort livet sitt.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen