Politikk

Bergstø om regjeringssamarbeid: – Jonas og Trygve har nummeret mitt

SV-leder Kirsti Bergstø tar til orde for en bred samling på venstresiden i årene fram mot 2025. Alle skal med, både Ap, Sp, SV, Rødt og MDG.

– Klart vi vil ha en tydelig, rødgrønn regjering som fører rødgrønn politikk. Kan vi ikke se på hva som samler oss, hva vi kan få til i lag? sier partileder Kirsti Bergstø til Dagsavisen etter talen sin på SVs landsstyremøte fredag.

Nå tar hun til orde for en bred samling på venstresiden før stortingsvalget i 2025.

– Folk trenger å se samling og rødgrønn styrke på rødgrønn side. Det er derfor jeg så tydelig maner til at vi nå er nødt til å åpne opp dører, og ikke lukke dem. Med det mener jeg at Sp må åpne døra for SV, og både Ap og Sp bør vurdere å åpne opp døra for Rødt og MDG, sier Bergstø.

«En skjebnestund for norsk venstreside»

Fredag morgen, samme dag som SVs landsstyremøte åpnet, hadde Ap–nestor Martin Kolberg en kommentar på NRK Ytring, der han etter Aps dårlige valg ber SV gå inn i regjeringen, slik også LOs leder Peggy Hessen Følsvik tidligere har tatt til orde for.

«Det handler om en skjebnestund for norsk venstreside – og dermed om hvordan landet vårt skal se ut de neste tiårene. Om hvordan vi skal løse enorme utfordringer som klimakrisa, ulikhetssamfunnet og de veldige oppgavene velferdsstaten står foran», skriver Kolberg, og fortsetter: «Vi er nødt til å ta ansvaret for å redde venstresiden, sosialdemokratiet og Arbeiderpartiet nå. Før det er for sent».

– Vi er klare

Bergstø adresserte invitasjonen fra Kolberg i sin tale til landsstyremøte, og sendte en hilsen til Ap-leder Jonas Gahr Støre og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

– Både Jonas og Trygve har nummeret mitt. De kan ta opp telefonen og sende en melding, eller ringe. Vi er klare og skal gi tydelig svar, sa Bergstø.

Hun tok også, noe lattermildt, opp at Kolberg ba SV slutte å kritisere regjeringen.

– Kamerat Kolberg vet veldig godt at våre motstandere ligger til høyre for oss. Men det er ikke SVs rolle å redde Ap, sa Bergstø i talen.

– En sterk venstreside

Dagsavisen spør om det ikke uansett blir et problem for hele venstresiden dersom et Ap i krise blir for små til å vinne valg.

– Jeg ønsker en sterk venstreside. Når jeg sier at det ikke er SVs oppgave å redde Ap, så sikter jeg til at Kolberg kritiserer SV og resten av venstresiden for at vi tidvis uttaler oss kritisk til Ap, sier Bergstø.

– Men jeg tror også Kolberg ser at SV er godt selskap som gjør denne regjeringen veldig mye bedre, og som gir en veldig tydelig retning til politikken, sier SV-lederen, og forteller hva som skal til for at partiet hennes skal gå inn i nye regjeringsforhandlinger med Ap og Sp:

– Det er at vi starter på nytt, at vi setter oss rundt bordet og finner ut hva vi kan enes om. De vet veldig godt hvor de har oss. Vi har vært i flere budsjettforhandlinger nå, der vi har vært tydelige på retningen: Få ned forskjellene, ta grep for miljøet. Det et veldig forutsigbart hva vi vil, mener Bergstø.

En ny plattform

Hun sier at SV er klare for regjeringsforhandlinger «når som helst».

– Men vi har en viktig forutsetning for det, og det er at vi må starte med blanke ark og bygge en helt ny plattform. Det var en grunn til at vi forlot Hurdal for to år siden, og det var fordi endringsviljen ikke var tilstrekkelig til stede hos de andre partiene, mener SV-lederen, som i talen kom med tydelige regjeringsinvitasjoner til Sp.

«Om Sp fremdeles vil vrake foretaksmodellen, står vi klare», sa hun i talen.

– Jeg gir veldig tydelige invitasjoner til Sp i dag, både med foretaksmodellen og det å skape alternativer til den, for å sørge for mer demokratisk kontroll over krafta vår og det å få snudd sentraliseringspolitikken. At vi sammen kan samles om en politikk som styrker arbeidsfolk og et trygt arbeidsliv. Sp må åpne døra for SV, og både Ap og Sp bør vurdere å åpne opp døra for Rødt og MDG, mener Bergstø, og legger til:

– Så må Rødt og MDG på sin side slutte å utelukke seg sjøl. Rødt har sagt de ikke vil aktuelt å gå i regjering uansett, noe som er en underlig holdning å ha: Et parti som mener at den beste regjeringen til enhver tid er den regjeringen de ikke deltar i sjøl. MDG må slutte å utelukke seg selv med ultimatum og leflingen med høyresiden. Alle vi bør kunne snakke i lag og vise at vi er villige til å styre landet, sier hun.

– Det er fullt mulig å skape et rødgrønt flertall i 2025, men da må vi heller snakke om det som forener oss, enn det som skiller.

Flertallsregjering

Sp har imidlertid lenge sagt at de er fornøyde med dagens mindretallsregjering, og at de ikke vil ha SV med.

Det gjentar parlamentarisk leder Marit Arnstad fredag, og hun uttaler til NTB:

– Velgerne gikk til høyre ved dette valget. Jeg har vanskelig for å se at et regjeringssamarbeid som trekkes mot venstre, skulle bringe disse velgerne tilbake, sier Marit Arnstad til NTB.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen