Politikk

Vedum til landsstyret: – Alle land må sikre seg selv mer

Norge og verden er inne i en tid der alle land blir nødt til å sikre seg selv mer, sier Sp-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum. Frp-leder Sylvi Listhaug mener Vedum «framstår som desperat».

Av Bibiana Piene og Marius Helge Larsen, NTB, og Jørn H. Skjærpe, Dagsavisen

– Vi er inne i en tid hvor hvert enkelt land må sikre seg selv mer, og vi må ha trygghet rundt de grunnleggende råvarene, sa Vedum da han talte til Senterpartiets landsstyremøte mandag.

Han innledet med å kaste jakka og brette opp skjorteermene. Deretter trakk han historiske linjer fra tiden vi er inne i nå, helt tilbake til napoleonskrigen og årene før 1814.

– Historien gjentar seg med hvordan man bruker råvarer i konflikt, sa Vedum, og pekte på hvordan Russland aktivt bruker gassleveransene til Europa som middel i Ukraina-krigen.

– Vi ser at vi er i en ny fase, hvor kampen om råvarer er tøffere og tøffere.

Les Sylvi Listhaugs reaksjon lenger ned i saken

Ingen Peer Gynt

I talen viste Vedum også til Ibsens Peer Gynt, kjent for mange for alltid å velge minste motstands vei.

– Vi er nå i en tid der vi ikke kan følge Peer Gynts metode. Det finnes ingen enkle løsninger. Hovedbekymringen min er høy prisvekst som over tid vil ramme hardest dem som har minst. Det er grunnleggende urettferdig, slo han fast.

– Det er et alvor i politikken nå. Jobben for meg og regjeringen er å ta grep som gjør at folk beholder jobben. Hvis vi lar prisveksten vokse, vet vi at i andre enden er det økt ledighet.

Sp-lederen mener derfor det er viktig og riktig å skattlegge sektorer som vindkraft og havbruk hardere.

– Med Peer Gynts metode hadde jeg brukt mer oljepenger, med risikoen for økt prisvekst. Men det ville vi ikke. Nei.

Altoverskyggende

Det absolutt viktigste ved siden av å dempe prisveksten er å sikre tryggheten til folk, understreket Vedum i talen.

– Det er ingenting som er viktigere for noen regjering. Senterpartiets hovedprioritering er å sikre beredskapen, sa han.

Vedum lovte at med Sp i regjering vil både Forsvaret, Sivilforsvaret og sikkerhetstjenesten bli ytterligere styrket framover.

Også Sps parlamentariske leder Marit Arnstad pekte på at partiet har måttet ta tøffe valg.

– Vi kan velge å kutte i velferden – eller vi må få dem med store merinntekter til å bidra mer. Vi har valgt det siste. Det er riktig og nødvendig, mener hun.

Saken fortsetter under videoen

Smutthull

Vedum mener også det er riktig å holde viktige ressurser på norske hender og under statlig regulering. Han viste til den historiske konsesjonslovgivningen på både vannkraft og skog, og ikke minst på måten oljeressursene har blitt forvaltet.

– Nå står vi en situasjon der vi må spørre oss – hvordan skaffe eierskap til havbruk og vind, hvordan skal dette tjene lokalsamfunn, sa han.

Samtidig raljerte han over Frps mange forslag om at staten skal redusere sitt eierskap og blant annet selge seg ut av oljen, herunder Equinor.

– Jeg tror nesten det bare er Carl I. Hagen og Sylvi Listhaug i hele verden som synes det er en lidelse å eie Equinor, sa Vedum.

Samtidig forsvarte han statens kjøp av den gigantiske landeiendommen Meraker Brug i forrige uke, et kjøp Listhaug har kalt helt vanvittig.

– Dette er en snusfornuftig pengebruk, påpekte Vedum.

Listhaug hoderystende

Fremskrittspartiets leder Sylvi Listhaug fulgte Vedums tale med interesse. I en e-post til Dagsavisen reagerer hun slik.

– For meg fremstår det som Vedum er desperat. Det viktigste for finansministeren nå burde være å løse utfordringene norsk næringsliv står midt i. Med denne regjeringen er det én vinner, og det er staten, mens bedrifter og folk blir fattigere. Vedum forsøker å vri fokuset bort fra at regjeringen er handlingslammet og sitter og ser på at bedrifter går over ende på grunn av ekstreme strømpriser som norske politikere har et medansvar for. Under denne regjeringen vokser matkøene, inkassoregningene og utgiftene for vanlige folk dag for dag. Den såkalte strømstøtten til bedriftene vil føre til mange konkurser, noe næringsministeren har sagt er helt greit. Blant disse finner vi levedyktige bedrifter som har overlevd to verdenskriger, men som blir knekt av Vedums mangel på tilbakebetaling for blodprisen på strøm.

Hun lurer på hvor det har blitt av det gamle Sp.

– Det gamle Sp trodde på at lokalt næringsliv, bønder og skogeiere kunne forvalte vår natur. Det er sørgelig å være vitne til dette hamskiftet der det er statskapitalismen som er Vedum og Sps nye ideologi. Vedum er ivrig etter å bruke skattebetalernes penger på ulønnsomme næringer, mens han skattlegger lønnsomme bedrifter og folk hardere enn noen annen regjering har gjort. I alle år har noe av det fine vært at uansett regjering har det vært forutsigbare rammebetingelser for næringslivet. Vedum har gjort noe så unorsk som å endre på det. Derfor flytter investorer til Sveits, stopper investeringene og er bekymret for fremtiden. På 12 måneder har Vedum lagt fram skatte- og avgiftsøkninger på 55 milliarder kroner. Han fyller opp statskassen og raner folk og bedrifter, mener Frp-toppen.

Vedum svarer på kritikken fra Listhaug her.

Saken er oppdatert

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra DagsavisenMer fra Dagsavisen