Innenriks

Vedum om Listhaugs Meraker Brug-kritikk: – Hvem skal eie Norge?

Frp-leder Sylvi Listhaug mener regjeringens kjøp av Meraker Brug er «vanvittig». Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) avfeier kritikken som historieløs.

Av Bibiana Piene/NTB

I forrige uke ble det kjent at regjeringen legger hele 2,65 milliarder kroner på bordet for å sikre seg kjempeeiendommen. Det fikk Listhaug til å tenne på alle pluggene.

– Det er en helt vanvittig pengebruk av regjeringen å bruke 2,65 milliarder kroner på å kjøpe en privat eiendom når de hevder det er magre tider i Norge. Det henger ikke på greip, tordnet hun til Dagbladet.

– Suksesshistorie

Nå tar også Vedum bladet fra munnen.

– Den norske suksesshistorien er at vi har greid å holde norske naturressurser på norske hender. Det har vi gjort siden 1905 til i dag. Siden den gang har det vært et mål å sikre slike ressurser på norske hender. Det har gitt oss stor rikdom, sier Vedum til NTB.

Meraker Brug har til nå vært en av de største privateide eiendommene i Norge. Eiendommen er på 1,3 millioner mål og dekker drøye 90 prosent av hele Meråkers areal. Den strekker seg også inn i kommunene Malvik, Stjørdal og Steinkjer.

– Hvem skal eie Norge? Det er den store politiske forskjellen mellom Senterpartiet og Frp. Frp har et unorsk ideologisk ståsted, en unorsk måte å tenke på, hevder Vedum.

Saken fortsetter under videoen

Barker sammen

Mandag morgen møter han Listhaug til debatt om Meraker Brug-kjøpet i NRKs Politisk kvarter.

– Listhaug peker på at det er en merkelig pengebruk i magre tider?

– Dette er en investering og ikke noe som påvirker budsjettet. Vi kunne ikke risikere at en slik eiendom falt på utenlandske hender, svarer Vedum.

Samtidig presiserer han at han ikke vet hvem som var med i den siste budrunden, der staten altså trakk det lengste strået.

Eiendommen har til nå vært eid av Stiftelsen Thomas Fearnley, Heddy og Nils Astrup og selskapet Astrup Fearnley A/S.

Avkastning

Vedum peker på at Meraker Brug med sine drøyt 1,3 millioner mål er nesten tre ganger så stort som Oslo. Framover vil driften av skogen gi avkastning til statskassa, framholder finansministeren.

– En ting er de ressursene man ser på Meraker Brug i dag, en annen ting er ressurser som kan dukke om noen år. Våre rådgivere mener at dette er en klok forretningsmessig investering, nettopp fordi det er eiendom, sier han.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen