Politikk

Hagen håver inn

RASKE PENGER: Høyre og Frps rikeste onkel har allerede tjent inn millionene han ga i valgkampstøtte. Kuttene i formuesskatten kommer milliardæren Stein Erik Hagen til gode.

Stein Erik Hagen kan glise fra øre til øre etter at regjeringen i statsbudsjettet foreslo å endre formuesskatten fra 1,0 prosent til 0,75 prosent. Kjøpmannen og milliardæren er den enkeltpersonen som ga Siv Jensen (Frp) og Erna Solberg (H) mest valgkampstøtte i kroner og øre før stortingsvalget i 2013.

Hagen ga én million kroner til Høyre i 2012 og én million kroner i 2013. I tillegg fikk Frp 500.000 kroner i 2013. Han betalte også for helikopterturene til Erna Solberg under valgkampen, da hun fløy land og strand rundt for å tale til velgerne. Helikopterturene hadde til sammen en verdi på 387.000 kroner.

Til sammen utgjør gavene til Høyre og Frps valgkampfond 2,9 millioner kroner.

Ett år etter at regjeringen tiltrådte har nå Hagen alt fått tilbake pengene - i form av skatteletter.

Håpet på mer

Ifølge skattelistene for 2013 som ble lagt fram i går har Stein Erik Hagen en formue på 1.144.869.752 kroner. (1,1 milliarder kroner).

Skattelettene i formuesskatten vil for kjøpmannen i 2015 utgjøre 2,9 millioner kroner. Det samme som han spyttet i valgkampkassen til de blåblå.

Etter at finansminister Siv Jensen foreslo å senke formuesskatten med 0,25 prosentenheter var Hagen raskt på banen og understreket at formuesskatten bør fjernes helt.

Vil fjerne formuesskatten

Mens Solberg-regjeringen får kritikk for å ha laget et statsbudsjett hvor store deler av skattelettene går til de rikeste, mener Hagen selv at regjeringen kutter for lite.

- Ja, formuesskatten bør helt bort, slik det er i de fleste land vi konkurrerer med. Hvis man mener noe med å øke norsk eierskap, så er det et viktig grep, uttalte han til E24.

Både Venstre og KrF kritiserer regjeringen for å legge fram et usosialt budsjett som kommer de rikeste mest til gode.

håvard.therkelsen@dagsavisen.no

Fiffen får biffen

Skattelistene for 2013 viser hvilke betydelige skattelettelser flere av Norges rikeste personer kan vente seg neste år, etter at regjeringen vil kutte formuesskatten.

Kjell Inge Røkke er Norges rikeste person med en formue på 11,8 milliarder korner, ifølge listen. Han vil få 29,5 millioner kroner i skattelettelser i 2015 etter at formuesskatten kuttes.

For skattelettene Siv Jensen skjenker Røkke kan han spise 234 biff på Theatercaféen i Oslo - hver eneste dag i ett år.

Dagsavisens gjennomgang viser at dersom Norges rikeste velger seg en grillet entrecôte av okse med grønne bønner «bonne femme», stekt løk, tomat, pommes frites og bearnés på Theatercaféen, til 345 kroner, kan de hive innpå med opptil flere biffer om dagen.

Skattelettene Stein Erik Hagen får gir han råd til 23 biff på Theatercaféen hver eneste dag. Trond Mohn får råd til 91 biff om dagen, mens Ferd-eier Johan H. Andresen kan kyle ned 52 okseentrecôter.

Øystein Stray Spetalens skatteletter tilsvarer 35 daglige biff, eventuelt 18 femretters menyer på Grand Hotel bestående av krabbe, reinsdyrtunge, grillet piggvar, lam og lakrisplomme til dessert - hver dag i ett år.

Raske Penger: Høyre og Frps rikeste onkel har allerede tjent inn millionene han ga i valgkampstøtte. Kuttene i formuesskatten kommer milliardæren Stein Erik Hagen til gode.