Politikk

Full forvirring om asylpolitikken

UENIGE OM UTLENDINGER: Partene er uenige om hvordan samarbeidsavtalen om innvandring skal tolkes. Det er uklart om Norge nå får lukkede asylmottak eller om det blir amnesti for asylbarna.

- Vi har fått til en kraftig innstramning i asyl- og innvandringspolitikken, sier Frp-leder Siv Jensen.

Fremskrittspartiet mener de kom seirende ute av striden om innvandringsspørsmål i sonderingene mellom de fire seierspartiene. Men også innvandringsliberale Venstre er fornøyd.

- Det er helt klart en liberalisering på enkelte punkter. Vi er ikke fornøyd med alt, men vi har oppnådd mer i avtalen enn hva SV har fått til med åtte år i regjering, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Les også: - Risikabelt av Venstre og KrF

Uklart om flyktninger

Mandag skrev Høyre, Venstre, KrF og Frp under på en historisk samarbeidsavtale for å sikre en styringsdyktig blåblå regjering. Uenighetene har vært såpass store mellom KrF/V og Frp at partene har laget en egen avtale for utlendingsfeltet (se fakta). Men nå tolkes avtalen ulikt av de fire partiene.

Et punkt i avtalen er at Norge skal prioritere kvoteflyktninger med størst sjanse for vellykket integrering. I Danmark går man nå motsatt vei. Der varslet regjeringen i går at regelen om integreringspotensial ikke lenger skal gjelde, ifølge Politiken.

KrF-leder Knut Arild Hareide er avvikende på spørsmål om hvordan politikken skal praktiseres i Norge.

- Det er ett av de vanskeligste punktene for KrF i den avtalen som ligger der.

- Har enkelte kvoteflyktninger bedre mulighet for å bli godt integrert enn andre?

- Vi er med på at det punktet står, ut fra den helheten som er på innvandring og asyl, svarer Hareide.

Venstre-leder Trine Skei Grande er litt klarere.

- For eksempel når det gjelder flyktninger fra Syria, er det klart at de familiene som allerede kan engelsk nok vil ha lettere for å integrere seg i Norge.

- Så kunnskapsnivået kommer til å ha noe å si for hvilke flyktninger Norge tar imot?

- Ja, det er ett av de objektivt kriteriene. Men det handler jo om å ha evnen til å integrere seg, det betyr ikke at man skal velge etter etnisitet.

Liker ikke utviklingen

Frps innvandringspolitiske talsmann Morten Ørsal Johansen mener vellykket integrering er knyttet til kultur.

- Folk fra enkelte kulturer har lettere for å tilpasse seg den norske. Som folk fra USA, England og Spania, sier Johansen.

Han vil ikke si hvilke land han mener flyktninger er vanskelige å integrere. Men i juni i år hadde Dagsavisen et større intervju med Ørsal Johansen om Frps innvandringspolitikk.

- Det er lettere å integrere filippinere enn somaliere. Det er en kjensgjerning, sa Ørsal den gangen.

Generalsekretær Ann-Magrit Austenå i Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) er skremt over det hun leser i samarbeidsavtalen.

- Vi i NOAS er svært urolig for dette. Det blir Høyre og Frp som bestemmer hvordan dette skal defineres i lovforskriftene. Dette bestemmes ikke av Stortinget, sier hun.

Amnesti-lotteri

Stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn (V) mener sentrum har fått betydelig gjennomslag og trekker blant annet fram amnesti for asylbarna. Men det avviser Siv Jensen.

- Det blir ikke gitt generelt amnesti, sier hun til Dagsavisen.

NOAS mener avtalen om asylbarna innebærer en innstramning og en liberalisering i samme vending.

- Vi forstår dette som en ny type lotteri for disse barna, sier NOAS‘ generalsekretær. Hvem som vinner er avhengig av hvor de kommer fra. Bare barn fra land Norge har en returavtale med vil få muligheten til å bli i Norge uten oppholdstillatelse. Det betyr at bare én fjerdedel av asylbarna - bare 176 av 752 - kan søke om amnesti, ifølge Redd Barna.

- Barn fra Iran, Somalia og Libanon vil være blant de som blir rammet, bare for å nevne noen, sier Austenå. Hun mener samtidig det er en forbedring at engangsløsning kan gis etter tre år, framfor fire og et halvt som er regelen i dag.

- Asylfengsel

Frp er glad for gjennomslag for lukket asylmottak, men Skei Grande vil heller ikke gi Frp den seieren.

- Det blir ikke lukket mottak. Det er brukt den nøyaktig samme formuleringen som ligger i loven i dag, sier Skei Grande.

NOAS mener regjeringen er i gang med snikinnføring av asylfengsel.

- Politiets utlendingsinternat på Trandum er Norges eneste asylfengsel. En blåblå-regjeringen vil i større grad etablere flere slike, som loven i dag gir anledning til, mener Austenå.

KrFs innvandringspolitiske talsmann Geir Bekkevold sier til Aftenposten at han trøster seg med Høyres lovnader om å overholde internasjonale avtaler.

samfunn@dagsavisen.no

Les mer om den nye regjeringen:

utlendings-
avtalen

Det har vært stor avstand mellom KrF/Venstre og Frp i innvandringspolitikken. Det er laget en egen fire siders avtale på dette feltet. Høyre, Venstre, KrF og Venstre er enige om:

Asylbarna skal kunne vurderes på nytt for opphold, men kun om de kommer fra land Norge har returavtale med. Dermed kan bare 418 av 752 asylbarn søke om amnesti.

Ta i bruk lukkede mottak i større grad for kriminelle utlendinger med utvisningsvedtak.

Raskere saksbehandling ved å hjelpe asylsøkere til å levere en mest mulig korrekt asylsøknad i første runde.

Barns tilknytning til Norge skal i større grad vektlegges i asylsaker.

Innføre 24 års aldersgrense for familieetablering for å hindre tvangsekteskap.

Arbeide for å styrke Schengens yttergrenser for å hindre grunnløse asylsøkere i å komme til Schengen-landene.

Prioritere kvoteflyktninger med størst sjanse for vellykket integrering.

Kilde: Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen