Politikk

Giske vil ha vikingfilm til Norge

«Ringenes Herre» og «The Matrix»-produsenten Barrie Osbourne skal lage vikingfilm med rot i norsk 
i historie. Skal filminnspillingen skje i Norge, må myndighetene hoste opp flere titalls millioner kroner. Det vil Trond Giske få til.

- Dersom man skal få de store filminnspillingene til et land, er det essensielt at myndighetene i landet bidrar, sier Barrie Osbourne, produsent for «Ringenes Herre»-filmene, «The Matrix» og «The Great Gatsby» til Dagsavisen.

Han snuser nå på Norge som location for sine planlagte vikingfilmer.

I går møtte den verdenskjente produsenten Trond Giske (Ap) på Vikingskipmuseet på Bygdøy. I et lukket møte diskuterte de hvilke økonomiske grep som må tas for at filminnspillingen skal kunne finne sted i Norge.

- Osbourne forteller at filmen har et budsjett på rundt 100 millioner dollar. Trolig vil han spille inn 60 prosent av filmen i Norge, og av de 60 millioner dollarene, som er mellom 300 og 400 millioner kroner, må myndighetene refundere en viss prosent, forteller Giske til Dagsavisen.

Les også: - Må innse at Norge er et dyrt land

Kan ta fra reiseliv

Osbourne spilte inn «Ringenes Herre»-filmene på New Zealand. Dette er et av landene som har en såkalt insentivordning, noe som betyr at myndighetene i innspillingslandet refunderer en viss andel av kostnadene filmteamet har hatt i innspillingslandet. Dette ligger normalt mellom 15 og 30 prosent.

I forrige stortingsmelding om film sto det at regjeringen ønsker å ha en slik insentivordning for å få flere filminnspillinger til Norge, men så langt er det ikke kommet noen finansiering av dette. Det kunne heller ikke Giske love i går.

- Du får ta opp det med kulturministeren, men det er ikke nødvendigvis sånn at dette må finansieres via en insentivordning. Dette kan også finansieres over et reiselivsbudsjett. Hvert år bruker vi 250 millioner kroner på reiseliv. Dette må da kunne forsvares som en god investering også i et slikt budsjett, sier Giske.

Effekten «Ringenes Herre»-filmene har hatt på New Zealand, brukes gjerne som et argument for å innføre insentiv­ordninger. Selv om myndighetene må refundere store produksjonsbeløp, legger turister igjen atskillig mer penger som følger av god markedsføring gjennom filmene. I kjølvannet av «Ringenes Herre»-filmene skal omsetningen i reiselivet på New Zealand ha økt med 40 prosent fra 2000 til 2006, og rundt de tre filmpremierene er det snakk om en vekst i reiselivet på 400 prosent.

Barrie Osbourne forteller til Dagsavisen at det vil gi de planlagte vikingfilmene hans en stor fordel om de kan bli innspilt i Norge.

Vil ha 20 prosent

- Det vil være fordelaktig fordi vi får et autentisk landskap, fordi vi har lettere tilgang på historisk kompetanse og i det hele tatt for hele integriteten i prosjektet. I tillegg er det lett å få teknikere inn fra hele Skandinavia og land som Tyskland, sier han.

Men Norge er et dyrt land, understreker Osbourne.

- Vi må nok regne med å få refundert rundt 20 prosent av kostnadene fra myndighetene dersom vi skal få kostnadene ned på et konkurransedyktig nivå, sier han.

Osbourne forteller at han merket økt profesjonalisering i filmmiljøet i New Zealand fra han filmet der for første gang i 1986 til han kom tilbake til «Ringenes Herre».

- I mellomtida hadde de filmet to TV-serier, «Herkules» og «Xena». Det var tydelig at dette hadde styrket filmmiljøet der, sier han.

Osbourne legger ikke skjul på at insentivordninger er noe som blir viktigere og viktigere i internasjonal filmbransje. Som det har blitt skrevet om flere steder den siste tida, preger finanskrisen også filmindustrien i Hollywood.

- Det er vanskelig. Du skal lage gode filmer med gode historier. Du skal ha autentiske kampscener og riktige detaljer. I tillegg skal det produseres billig, sier han mens han rister på hodet og ler.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen