Politikk

- Vikingskipene må bli

Debatten om å flytte vikingskipene fra Bygdøy til ­Bjørvika er lagt død med ekspertutvalgets rapport som ble lagt fram i går, mener kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

- For hver centimeter ekstra kulturskattene må flyttes, jo større er risikoen for at de blir ødelagt, sier Kristin Halvorsen til Dagsavisen etter å ha mottatt det internasjonale ekspertutvalgets konklusjon.

Kulturhistorisk museum har arbeidet i 13 år for å få ett stort museum med vikingskipene som viktigste trekkplaster ved operaen i Bjørvika. Med gårsdagens rapport brast drømmen. Ekspertutvalget konkluderer med at risikoen ved å flytte vikingskipene er altfor stor.

- Debatten om å flytte vikingskipene anser jeg som lagt død. Nå må vi gå for en delt løsning, sier Halvorsen.

- Syns du det er trist at vi da ikke får samlet et stort kulturhistorisk museum?

- Det er ikke lenger en mulighet, så det vil jeg ikke tenke på. Det viktigste nå er å følge anbefalingene i rapporten og finne en løsning som sørger for at disse kulturminnene blir best mulig ivaretatt, sier hun.

For selv om ekspertutvalget mener at skipene ikke bør flyttes, ser de det heller ikke som en god løsning at de blir der de er i dag.

Nybygg på Bygdøy

- På kort sikt vil det verste være å flytte gjenstandene, men på lang sikt er det verst om det ikke gjøres noe, sier Jesper Stub Johnsen, som er bevaringssjef ved Nationalmuseet i København og har ledet det internasjonale ekspertutvalget.

Det var etter 12 år med diskusjoner at det ble nedsatt et internasjonalt utvalg våren 2011 som fikk i oppgave å vurdere risikoen for vikingskipene og andre museumsgjenstander ved en flytting til Bjørvika. I rapporten står det at vikingsamlingen har stor verdi både nasjonalt og internasjonalt, med flere svært sjeldne gjenstander. Utvalget har kommet fram til at den beste løsningen vil være at det bygges et nytt museum på Bygdøy, og at den eksisterende bygningen renoveres og blir en del av det nye komplekset.

- Det vil være den beste måten, da vil hele vikingskipsamlingen bli best ivaretatt, sier Stub Johnsen.

Utvalget har påpekt stort behov for dokumentasjon og sikring av sledene og vognene fra Osebergfunnet. Samtidig sier rapporten at det vil være risiko for skader på samlingen uansett hvilken løsning man skulle velge.

Gammel jobb

Flere av gjenstandene lider av at de er funnet så tidlig at restaureringsjobben ikke er av høy nok standard.

- Er gjenstandene blitt behandlet dårlig?

- Snarere tvert imot. De museumsansatte har gjort en god jobb med å få oppmerksomhet rundt tilstanden. For meg virker det som museet, universitetet og politikerne tar denne rapporten alvorlig. Nå kan det ikke gå ti år til før noe gjøres, men her må man skynde seg sakte og finne de beste løsningene, sier Stub Johnsen.

- Universitetet har ansvaret for vikingskipene, men vi ser at en sikring og utvikling av vikingskipsamlingen også er et nasjonalt ansvar. Dette betyr også at vi vil bidra til finansiering av nødvendige tiltak, sa Halvorsen under pressekonferansen på Bygdøy i går formiddag.

Rektor Ole Petter Ottersen ved Universitetet i Oslo ga uttrykk for at han er svært glad for utvalgets tydelige konklusjon. Direktør Rane Willerslev ved Kulturhistorisk museum sier til NTB at styret i Kulturhistorisk museum allerede 15. mai vil levere sin innstilling til styret for Universitetet i Oslo om veien videre.

inga.semmingsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen