Ingunn Milford. FOTO: PRIVAT

Vil «fjerne» halve bilparken

Hun vil ha strengere krav til bilindustrien for å dempe støyen fra trafikken.

Ingunn Milford (43)

Sjefingeniør i Statens vegvesen Vegdirektoratet

Er tildelt Støydemperen, Norsk forening mot støys ærespris, sammen med Nina Renshaw fra miljøorganisasjonen ­Transport & Environment

 

Gratulerer med Støydemperen. Hvordan reagerte du på at nettopp du fikk denne prisen?

- Min første reaksjon var overraskelse, ut i fra hvem som har fått den tidligere, og den respekten jeg har for de personene.

Hvorfor fikk du Støydemperen?

- Jeg fikk den for det internasjonale arbeidet jeg har holdt på med i en tre års tid, når det gjelder å få til strengere støygrenser for kjøretøy og dekk.

Støyer biler mye?

- Veitrafikkstøyen står for over 80 prosent av støyplagene i Norge, selv om det allerede eksisterer teknologi som gjør det mulig å redusere støyen. Derfor er det viktig at myndighetene setter strenge krav til bilindustrien, slik at den får et press på seg.

Hvor stille kan det bli?

- En reduksjon på mellom tre og fem decibel burde være mulig. Tre decibel ute på veiene tilsvarer det samme som å fjerne halvparten av trafikken.

Det vil innebære en radikal forbedring for folk som plages av støy?

- Ja, det vil det.

Hva må gjøres med bilene for at de skal bli mer støysvake?

- Bedre innkapsling av motorer er ett tiltak. I dag er motorene, særlig på tunge kjøretøy, veldig åpne. Andre typer mønstre og gummi i dekkene vil også kunne dempe støyen.

Er det realistisk å tro på mindre bråk fra veitrafikken i årene framover?

- Det kan bli vanskelig å få til dette. Bilndustrien lobber veldig aktivt for å slippe å få pålegg om å gjøre kjøretøyene sine mer støysvake. Samtidig må hele bilparken skiftes ut før vi vil merke effekten av mer støysvake kjøretøy. Det er også et problem at støy er et evig, forsiktig stadig økende problem. Støyen har jo aldri blitt redusert. Den øker hele tiden. Men nettopp derfor er det viktig å jobbe med tiltak som kan motvirke denne utviklingen.

Hvilken bok har betydd mest 
for deg?

- Jeg leser mange bøker og er en stor fan av Jo Nesbø. Anna Gavalda er en mindre kjent forfatter i Norge som har veldig fine historier.

Hva gjør deg lykkelig?

- En dag med sol. Jeg kommer opprinnelig fra Sveio rett nord for Haugesund, og der er det ikke mye sol. Selv om jeg lenge har bodd på Østlandet blir jeg fremdeles glad av en dag med sol.

Hvem var din barndomshelt?

- Hm... Jeg kan ikke komme på noen i farten.

Hva misliker du mest med deg selv?

- At jeg kan være litt for utålmodig. Jeg vil gjerne at noe skal skje, også med støyen fra bilparken. Men da kan jo utålmodighet være noe positivt, en slags pådriver.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Da tar jeg fri og reiser bort, og helst til et varmt sted. Med sol.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog for?

- Jeg har kun gått i demonstrasjonstog én gang. Det var den demonstrasjonen som Petter Nome arrangerte, mot krigen i Irak.

Er det noe du angrer på?

- Nei, det er veldig lite jeg angrer på.

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?

- Det klarer jeg ikke å svare på sånn umiddelbart. Dessuten tar jeg stort sett trappa.

tor.sandberg@dagsavisen.no