– Vi tør å være crazy og satse selv når det ser litt mørkt ut

Det skal mer til enn et virus for å knekke optimismen til Caroline Krefting, «sjefen» for Oslobukta.

Hvem: Caroline Krefting (32)

Hva: Jobber i Carucel Eiendom og er investerings- og utviklingsdirektør for Oslobukta, det nye handelsstrøket i Bjørvika. Oslobukta er en samlebetegnelse på tilbudet man finner på bygulvet iområdene Sørenga, Barcode, Bispevika Nord og Munch Brygge.

 

Hei! Du er sjefen for Oslobukta - hvor stammer egentlig det navnet fra?

– Navnet er en inspirasjon fra det opprinnelige navnet på området like under Ekeberg, nemlig Opsloe-Bugten. Fram til middelalderen var Oslobukta byens sentrum, strategisk plassert langs vannkanten som et knutepunkt for transport og handel. Det oppsto da Akerselva ble regulert og området bak innskjermingene av elva ble fylt opp for å gjenvinne land. Man fikk da en vik mellom Akerselva og Gamlebyen. Så Oslobukta er der byen møter fjorden, og der fortid møter fremtid, med et mangfold av opplevelser i hjertet av Oslo. Vi håper det er et område oslofolk vil være stolte av.

Les også: Tar seg en løpetur på taket

Hvordan går det i næringslivet for tiden, har du hjemmekontor?

– Ja, jeg har har hjemmekontor siden begynnelsen av mars, sammen med min mann og  noen dager også min far som også er sjefen min. Det har faktisk vært så hyggelig og samtidig fungert så bra, og gjort oss så effektive at vi vurderer å ta det med videre også når krisen er over.

Du er investeringssjef i en tid med mange restriksjoner, jeg ser at dere blant annet har gått ut med utsettelse av utleie?

– Oslobukta er jo et område som er under utvikling, og vi så tidlig at restriksjonene kom til å føre med seg lavere besøkstall enn normalt og at det ville bli tøft å drive. Derfor var vi raskt ute med å gi driverne en helt eller delvis utsettelse som en for for lettelse. I tillegg har vi hatt tett dialog og gitt fortløpende oppdatering om hvordan søke tilskudd, få hjelp til gjeld og holdt videokonferanser til hjelp og støtte til leietakerne.

Hvordan har stemningen vært blandt de som skal drive business i området?

– Det har ikke skortet på entusiasme og tiltak, vi har opplevd at alle har stått på og villet drive som best de kan. Som for eksempel da Jernia måtte holde stengt kunne folk bare ringe, så syklet butikksjefen hjem til dem med varer. Og mange av bakeriene har valgt å holde åpent, ford et har vært endel turgåere i området og noen av butikkene kan faktisk fortelle om omsetningsrekord disse ukene.

Jeg leste i Finansavisen at du er vant med å stå i kriser og at dere blant annet åpnet luksusshoppingsenteret Eger under finanskrisen?

– Vi tør å være crazy og satse selv når det ser litt mørkt ut. Nå var det jo ikke slik at vi satt og ventet på krisen for å åpne. Men krisen kom da vi var midt i åpningen, og isteden for å utsette valgte vi å gå som planlagt og være optimistiske. Og det viste seg å være lurt.

Så dere er ukuelige optimister?

– Vel, vi er ikke redde for å se fremover og gripe mulightenene selvom det kanskje ikke alltid ser så lyst ut. Men det medfører også at alle er med på det og det har vi opplevd nå i Oslobukta, at folk har brettet opp ermene og gitt gass.

Jeg ser det er veldig nyttige butikker som Kiwi og Jernia i Oslobukta – jeg trodde det skulle bli bare Chanel og Louis Vuitton der jeg...

– Dette er et område som er under utvikling og målet vårt har vært og er å skape et område som byr på kvalitet for alle, enten man trenge å  kjøpe noe praktisk eller er ute etter luksus. Her skal du finne alt. Operagata blir hovedhandlegaten mens Havnepromenaden byr på et bredt spekter av kjøkken – fra italiensk og indisk til doughnuts og kaffe.

Les også: Instagram-vennlige by-benker til Oslo

Når livet blir normalt igjen er dette vel også en turistmagnet - kommer det noen butikker der som selger norsk klesdesign?

– Jeg heier på norsk klesdesign og med det fantastiske utstillingvsvinduet til verden som Oslobukta blir, skal vi ikke se bort fra at det vil komme butiker der som selger norsk design. Området er under utvikling og ønsket er at det skal bli en HUB for kultur og design, med store kulturinstitusjoner, hyggelige møtepunkter og spennende butikker. Nå skal også dronning Sonjas print Award etablere seg i området med eget galleri så det er mange ting på gang.

OK, om du må velge noe på fritiden, velger du badstu og bad, gourmetrestaurant, lese bøker eller se kunst?

– Må jeg velge? Jeg har jo lyst til å si ja takk, alt sammen. Bredde er viktig. Akkurat nå er jeg gravid, og må si jeg lengter litt etter å sitte og nyte et glass vin i solen på et hyggelig utested, men må nøye meg med sjokolade og sofaen hjemme.

Les også: – Målet er å ta med oss litt av gamle Oslo inn i nye Oslo

Wow, så du har måttet være ekstra forsiktig under koronakrisen du da?

– Jeg har nok passet litt ekstra på. Man blir jo tyngre mot slutten av svangerskapet. Så det å sitte stille på et hjemmekontor og ha telefon- og videomøter med folk har egentlig passet veldig bra. Det har jo også fungert forbløffende bra, og lært oss mer om mulightene som ligger i teknologien.

Hvem var din barndomshelt?

– Er det lov å si en Disneyfigur?

Javisst, bare kjør på.

– Da vil jeg si Pocahontas – fysisk og psykisk sterk og modig. En som klatrer i trær, tumler rundt i naturen og tør å si faren sin imot.

Tør du å si imot faren din, da?

– Ja, det tør jeg.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Det er to, faktisk. «Oda» av Kjetil Bjørnstad, som jeg leste på ungdomsskolen. Syntes det var spennende å lese om bohemmiljøet på Grand Café, om Munch – som faktisk malte ett av sine mest berømte bilder med motiv fra Oslobukta, nemlig «Skrik». Ellers må jeg også nevne «Shantaram» av Gregory David. Han skriver så spennende om India og ga meg lyst til å reise jorda rundt. Så den er en driekte årsak til at jeg dro på backpackertur mellom master og bachelor i finans og på den måten pådro meg dykkersertifikat i Great Barrier Reef og lette etter piraya i Amazonas.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Når jeg ikke er gravid elsker jeg å ta meg en fest, drikke vin og siden jeg hater tanken på å gå glipp av noe, helst danse hele natten gjennom til solen står opp. Nå om dagen blir det mest å skeie ut med sjokolade. Fint det også.

Hvem ville du helst sittet i isolasjon sammen med?

– Jeg burde vel si mannen min og faren min. Men gjerne også Bill Gates, en spennende mann som jeg hadde elsket å få grave litt i hodet til om dagen.

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!