Verdensmester satt på fanget til Kevin Keegan som sjuåring

Linda Medalen var med på laget da Norge ble verdensmester i fotball i 1995. Nå håper hun på ny norsk suksess i VM i Frankrike som starter i dag.

Hvem: Linda Medalen (53)

Hva: Politioverbetjent og kommunepolitiker for Asker Høyre.

Hvorfor: Ble verdensmester i fotball for Norge sist de vant VM-gull i 1995. I dag starter VM i Frankrike hvor Norge Norge møter Nigeria i sin første kamp i morgen klokken 15.00.

Du var med på Norges gullalder i fotball, noe som ble kronet med VM-gull i 1995. Du har også VM-sølv fra 1991, EM-gull i 93 og OL-bronse i 1996. Hva husker du best fra den perioden?

– Jeg sitter igjen med at jeg var med i en periode hvor vi var verdensledende, og hvor vi fikk uttelling i form av medaljer i hvert eneste mesterskap. I 1995 hadde vi flyt og selvtillit hele veien, og gikk gjennom gruppespillet uten å slippe inn mål. Etter en kamp i Washington fikk jeg en forespørsel om jeg ville møte datteren til presidenten. Jeg trodde det var datteren til fotballpresidenten, men det viste seg å være Chelsea Clinton. Hun var fotballinteressert, og visste hvem jeg var. Det ble et fint møte, men med mest høflighetsfraser. I VM i Kina fire år tidligere gikk vi på en smell mot Kina i første kampen, noe som var uventet. Vi hadde helt andre ambisjoner enn å tape 4–0. Etter det tapet satte vi oss i baren på hotellet, tok en øl, og etter det gikk det vår vei, selv om vi tapte 2–1 for USA i finalen. (Linda Medalen scoret Norges mål. Journ.anm.)

Hvordan har fotballen utviklet seg siden du spilte på landslaget?

– Spillet er mye bedre teknisk nå, og lagene holder mer på ballen enn vi gjorde da jeg var på landslaget. Fotballen er mye mer spillende. Vi var veldig opptatt av første og andre forsvar, og gå kjapt i angrep. Vi spilte på det sikre og med stor fysisk kapasitet. Kreativiteten kom med Hege Riise, men selv ikke hun fikk fritt spillerom. Vi skulle være effektive, og det levde vi opp til.

Du hadde også en karriere som proffspiller i Japan. Hvordan var det oppholdet?

– For det første var fotballen mye mer teknisk der. Vi trente teknikk to ganger om dagen. Jeg var der i fem sesonger, og hadde stor fremgang som spiller. Japan var inspirert at brasiliansk fotball. De hentet spillere fra mange nasjoner, og ble verdensmestere etter at vi dro derfra. Så noe læring har de hatt fra oss. Selv lærte jeg en del japansk da jeg var der, men det gikk mest i dagligdagse fraser.

Norges beste kvinnelige fotballspiller Ada Hegerberg har valgt å stå utenfor landslaget. Hva tenker du om det?

– Det er hennes problem, og jeg tenker at det er trist og verst for henne å ikke kunne spille med flagget på brystet. For meg var det største å spille på landslaget. Å stå der sammen med de andre jentene og høre nasjonalsangen. Det var stort.

Hva tror du om Norges muligheter i VM?

– Jeg er veldig usikker. Jeg håper de kommer til VM med stor fysisk kapasitet, og at de har noe av den samme innstillingen som Liverpool hadde i Champions League-finalen. Jentene må løpe til de «stryker med». Det er avgjørende for suksess. Men jeg må nok se noen kamper før jeg kan sin noe sikkert. Uansett så må de trå til så det svir fra første spark.

Hvem vinner mesterskapet?

– Jeg synes det er veldig åpent. Det er mange land som kan vinne. tidligere var det de samme tre-fire landene som var gode. USA er alltid en kandidat. Tyskland og Frankrike kan man alltid regne med. Og så dukker det alltid opp en outsider.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Jeg elsker å lese krim, og leser nesten bare det. Bøkene til krimforfatter og tidligere politimann Jørn Lier Holst er en av favorittene.

Hva gjør deg lykkelig?

– Jeg var lykkelig i forrige uke da jeg fikk godkjent en narkotikahund. Samt å ha et trygt og godt liv, uten å måtte planlegge alt i detalj, slik jeg gjorde da jeg var aktiv idrettsutøver.

Hvem var din barndomshelt?

– Det var Liverpools nummer sju Kevin Keegan. Jeg møtte ham på hotellet i Stavanger da Liverpool møtte Viking i en treningskamp. Jeg var da sju år, og jeg husker jeg satt på fanget hans. Men broren min var Arsenal-fan, og det ble jeg også etter hvert.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg ikke klarer på slappe av. Jeg må hele tida ha et eller annet å gjøre.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da går jeg på Espresso House og kjøper en kanelbolle.

Hva er du villig til å gå i

demonstrasjonstog mot?

– Jeg kunne gjerne stilt opp for homofiles rettigheter.

Er det noe du angrer på?

– Jeg angrer på at jeg ikke trente mer. Jeg kunne blitt enda bedre enn jeg var. Men jeg visste vel ikke helt hva jeg drev på med da jeg var aktiv.

Hvem ville du helst stått fast

i heisen med?

– Kongen. Han er en veldig hyggelig og folkelig kar. En kul konge.