Navn i nyhetene

Tvunget til å velge Shilton

Fotballtrener, forfatter og journalist Ola
 By Rise (52) ble vraket som assistenttrener på A-landslaget.

Du har vært med rundt landslaget i fotball i sju år. Hvordan er det å plutselig å forlate noe du har brent for så lenge?

- Det er litt uvanlig, og det blir en mental omstilling. Jeg går og kjenner på det, men dette er en del av bransjen. Og det er veldig viktig å ikke ta det personlig. Folk går ut og inn hele tida, og det er ikke alltid logisk. Og det hadde vært mer naturlig å fullført kontrakten med de to siste landskampene.

Hvilke minner har festet seg mest fra disse årene du har vært assistent?

- Det positive er å jobbe med Norges beste spillere, i internasjonal fotball. Det å kjenne på nivået og de utfordringer som kreves, og konkurrere på høyeste nivå. Det positive i miljøet rundt spillere og kolleger. Den største skuffelsen i ettertid var i Åge Hareides periode, da vi trengte uavgjort mot Tyrkia i den siste kvalifiseringskampen for å kvalifisere oss direkte til EM i 2008, men vi tapte 2-1. Og årets sesong har vært skuffende.

Du er journalist, har gitt ut dikt og har jobbet i radio. Hvilken framtid ser du for deg nå?

- Godt spørsmål. Dette er ferskt, men jeg har planlagt i hodet i noen tid, siden det uansett ikke var aktuelt å fortsette etter denne sesongen. Jeg driver og kjenner på det, det er ting jeg har lyst til å gjøre utenom fotballen. Og jeg har en kongstanke om å være hovedtrener igjen, og ikke som et mindretall i en regjering.

Hvilken bok har betydd mest 
for deg?

- Har lest så mye bøker, så dette blir et 1.000-kronersspørsmål. Jeg er et lesende menneske, og har mellomfag i norsk fra universitetet. Men ingen enkelt bok peker seg ut.

Hva gjør deg lykkelig?

- Det er å få lov til å bruke evner og ferdigheter til noe som gir mestringsfølelse. Å kunne mestre ting på et høyt nivå.

Hvem var din barndomshelt?

- I fotball var det først Gordon Banks, så ble det Peter Shilton etter hvert. Mest av tvang, siden han gikk til Stoke.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Vanskelig å si. Jeg tror at mennesker bør prøve å unngå å være misfornøyd med seg selv, og heller prøve å finne det positive i seg selv.

Hva gjør du når du skeier ut?

-Det er ingen rå utskeielse. Synes det er godt med god rødvin, men det er mange år siden jeg synes det var stas å gå på byen. Veksling mellom god rødvin og å være assosiert medlem av et band hvor jeg gjerne synger og spiller litt gitar, er det optimale.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog mot?

- Vi burde gått i tog hele gjengen, mot klimaendringene. Men det blir så stort at ingen får gjort noe med det, dessverre. Det er ikke nært nok.

Er det noe du angrer på?

- Det er mye, men det er ingen vits i å angre. Man tar valg der og da, og får fasiten etterpå. Men jeg innser at det hadde vært bedre timing å si nei til den siste forlengelsen på landslaget for to år siden.

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?

- Fortrinnsvis noen som behersker slike situasjoner på en fornuftig måte og kan være en god samtalepartner. Men en heis er sjelden et godt møtested for intelligente samtaler.

tom.vestreng@dagasavisen.no

Mer fra Dagsavisen