Navn i nyhetene

– Sørg for brannsikkerhet

Kan en slik brann vi så i London denne uka skje i Oslo? – Hvis byggebransjen og bygningseiere har slurvet med brannsikkerheten, kan jeg ikke garantere at noe lignende ikke kan skje i Norge.

Hvem: Lars Magne Hovtun (32)

Hva: Informasjonssjef i Oslo brann- og redningsetat.

Hvorfor: Ønsker mer oppmerksomhet rundt brannsikkerhet.

Den siste uka har vi sett flere store og katastrofale branner. Både i London og her i Oslo. Er det noen fellestrekk i disse brannene?

– Fellesnevneren er at brann alltid er grusomt for dem som rammes, enten det er en boligbrann i Oslo, eller en storbrann i London. I Oslo var det i fjor 444 bygningsbranner. Og hver enkelt av disse har vært en stor belastning for de involverte. Liv har gått tapt, og hittil i år har tre mistet livet i branner i Oslo, og verdier for mange 100 millioner kroner er godt tapt. Brann skjer rundt oss hele tida. Og det er den enkelte som kan gjøre den største forskjellen for å unngå dette. Det er noen ulikhetstrekk med brannen i London og de vi har hatt i Oslo siste døgnet. I London ble den svær og katastrofal fordi de brannforebyggende tiltak ikke har fungert som de ønsket. I de to siste brannene i Oslo har i alle fall noen av de brannforebyggende tiltakene fungert, siden brannene ikke har spredt seg så voldsomt som i London. Likevel er alle disse tre brannene tragiske på hver sin måte. De enorme dimensjonene i London, liv gikk tapt på Tveita, og store verdier gikk tapt på Toppåsen, samt de samfunnsmessige konsekvensene denne brannen fikk.

Kan en slik brann vi så i London, skje i Oslo?

– Hvis alle byggetekniske forskrifter er fulgt, så nei. Men hvis byggebransjen og bygningseiere har slurvet med brannsikkerheten, kan jeg ikke garantere at noe lignende ikke kan skje i Norge.

Er norske bygg godt nok sikret mot brann?

– Min erfaring er at folk flest tenker at «brann skjer ikke hos meg». Vi møter daglig folk som tror dette. Og alle er like overrasket over at det skjer dem. Brann rammer vilkårlig. Den store frustrasjonen i min jobb, er at det er så små og enkle ting folk kan gjøre for å forhindre disse brannene.

Les også: Branninspektør i Oslo: Skulle ønske brennbar isolasjon var ulovlig

Hva er den vanligste brannårsaken?

– Kjøkkenet er det farligste rommet brannmessig i huset. Mat som svir seg og tar fyr, ting som legges oppå kokeplata. Folk som sovner fra maten, fulle folk som lager mat. Må også nevne elektrisitet og elektriske apparater. Bruk dem bare når du er våken og til stede.

Du er veldig opptatt av brannforebyggende arbeid. Hva kan vi selv gjøre for å unngå brann?

– Sørg for at du har røykvarslere i huset, gjerne flere som er seriekoblet. Deretter må du vite at du aldri må rømme gjennom røyk. Det er livsfarlig. Tenk på at du må forhindre brann, som for eksempel å kjøpe komfyrvakt. Brannen i London er en voldsom motivasjon for meg og mine kolleger i den forstand at dette må vi forhindre skjer i Norge.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Bøker har blitt en slags hobby. «Krig og Fred» av Leo Tolstoj har kanskje betydd mest, fordi den litt uventet åpnet øynene mine for både Russland og litteratur.

Hva gjør deg lykkelig?

– Å spise uendelige mengder moreller på hytta sammen med familie og venner.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Hvem var din barndomshelt?

– Onkel Halvard. Han eide et pukkverk med mange gravemaskiner, lastebiler og hjullastere. Slike maskiner er fortsatt temmelig tøffe!

Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg av og til tar stor plass. Jeg snakker veldig mye.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Koble av i sofaen, se serier og spille Playstation. Men det skjer ikke ofte!

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?

– Det må bli kjedelige, men viktige ting som rettssikkerhet og menneskerettigheter.

Er det noe du angrer på?

– At jeg ikke utfordrer meg selv mer. Som å prøve nye ting. Ting jeg ikke kan.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Brannvesenet står ikke fast i heisen, det er vi som får ut alle de andre.

Mer fra Dagsavisen