Navn i nyhetene

Skeier ut med Gjøviksangen

Erik Røste (53), president i Norges Skiforbund, kjemper for å få Oslo til å stemme for OL i 2022.

Om snaut tre uker skal Oslos befolkning stemme for eller mot OL i Oslo i 2022. Meningsmålingene viser at de fleste er imot. Tror du på et OL i 2022 i Oslo?

- Svaret på det er ja. Jeg er litt overrasket over at så mange er skeptiske. Et OL vil være en fantastisk gavepakke til Oslo. Vi får et idrettsarrangement som alle vil være stolte av i ettertid, og det vil gi idrettsanlegg som byen har behov for. Vi arrangerer ikke OL på grunn av byfornyelse, men får byfornyelse på grunn av OL.

Har idretten vært flink nok til å markedsføre et OL i Oslo i valgkampen?

- Det er alltid sånn at man kan bli bli bedre. Mange av våre topp­idrettsutøvere har gjort en god jobb. Det er ikke dette vi i idretten er best på. Vi er best på å tilrettelegge for aktivitet, men det er et krevende budskap som skal fram. Det å gå inn i detaljdiskusjoner om økonomi er vanskelig. For det er så store beløp som det er vanskelig å forholde seg til. Det kommer an på om vi har lyst, og ser nytten av denne typen opplevelser. De gangene vi har gjort det, har det gitt varige, gode effekter som folk har vært stolte av. Noe jeg tror også folk vil oppleve denne gangen. Det var mye diskusjoner før byggingen av Operaen og Holmenkollen, men det har ikke vært noen diskusjoner i etterkant. Og nå er befolkningen stolt av dem. Vi må ikke bare bygge kjøpesentre i dette landet, og det er viktig at vi etterlater oss noen signalbygg, som et OL vil gi.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Da må jeg tenke. Tror rett og slett jeg må si «Langrennsteknikkboka» av Halldor Skard. Den leste jeg mens studerte på Idrettshøyskolen, og den ga meg grunnlaget for å pense meg på den retningen jeg fulgte, som trener. Boka ga meg mye.

Hva gjør deg lykkelig?

- Hva pleier man å svare på sånt? Jeg er ikke så god på dette, men lykke er å være sammen med familie og venner, og oppleve spennende ting sammen med dem.

Hvem var din barndomshelt?

- Jeg hadde to barndomshelter. Den ene var Knut Knudsen, da jeg selv var syklist som liten. Jeg var også interessert i ski, og syntes det var noe spesielt med Pål Tyldum, og måten han gikk på ski på.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Misliker kanskje at jeg har litt for mye å gjøre. Jeg er ikke flink nok til å prioritere nok eller si nei. Burde også hatt mer tid til familien.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Da synger jeg Gjøviksangen. Jeg er mye ute i offentlige sammenhenger, og de få gangene jeg skeier ut, er jeg sammen med gode venner på Gjøvik. Da blir Gjøviksangen gjerne sunget utpå natten.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog for?

- Jeg vil gå i tog for et ja til Oslo OL i 2022.

Er det noe du angrer på?

- Det er alltid ting man ser at man kunne gjort annerledes. Jeg er opptatt av ærlighet og redelighet. Handler man ut fra det, kan man ta feil innimellom.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- Jeg ser så lite til min kone, så det må nødvendigvis bli henne.

tom.vestreng@dagsavisen.no

Tom Henry Vestreng

Mer fra Dagsavisen