Navn i nyhetene

Nå kan du trene innendørs igjen

Endelig kunne treningssentrene åpne etter 95 dager med korona-stengt.

Hvem: Lars Fredrik Strøm-Håkonsen (34)

Hva: Daglig leder i Fresh Fitness

Hvorfor: Åpent i går for første gang på 95 dager.

Treningssentrene har vært koronastengt, og fikk endelig åpne i går. Hvordan gikk det?

– Det har gått over all forventning hittil. Vi fikk åpnet alle sentrene som planlagt, og medlemmene var strålende fornøyd, og de ansatte også.

Jeg så på Facebook-siden deres at det ble litt krøll med åpningstidene.

– Det stemmer. Det gikk ut en e-post der vi dessverre glemte å skrive at vi åpnet senere på selve åpningsdagen.

Flere skrev altså at de var klare klokken fem. Hvordan blir man en som orker å trene klokken fem om morgenen?

– Kanskje man ikke har noen andre alternativer? Rundt fem prosent kommer før klokken åtte. Det er ikke flertallet, men noen. Noen har kanskje krevende jobber, og ønsker å trene før jobb.

Nå har dere vært stengt i 95 dager. Føler dere at dere må tilby noe ekstra bra til medlemmene deres fremover?

– Ja, det er noe vi tenker mye på. Men nå er først og fremst sikkerhet vår prioritet nummer én, og vi gjør alt vi kan for å ivareta det. De fleste medlemmene er glade for å endelig få trene igjen.

Les også: Flytta fra bygda til Oslo: – Når du har flytta fra et sted der slekta bor kan det føles som et svik (Dagsavisen+)

Mange har samfunnskritiske jobber, og jobber som vanlig – men en god del sitter også på hjemmekontor. Har du noen tips til stive skuldre og nakker, nå som vi sitter annerledes?

–  Jeg ville jo tatt kontakt med en av våre personlige trenere som er utdannet til å gi sånne råd. For min egen del så hjelper det å reise seg opp og rulle på skuldrene. Hofteleddsbøyerne kan stivne når man sitter, så det gjelder å strekke litt. Fem minutter hver time er en grei regel.

Én meters avstand, og to meters avstand i gruppetimer. Ser dere noen utfordringer?

– Foreløpig ikke. Vi har ganske mye plass på sentrene våre både i studio og gruppetreningssalene. Vi har redusert antall deltakere på gruppetimer med 50 prosent, også må instruktøren være flink og plassere folk godt ut i rommet. Ute i studio har vi blant annet stengt av annet hvert kondisjonsapparat og tydelig markert at medlemmer må holde avstand.

Nordmenn er jo litt konfliktsky. Tror du det blir vanskelig for instruktørene å passe på folk?

– Vi skal være folkelig i fresh, og vi har en ganske folkelig tilnærming. Nå har vi bare vært åpen i én dag, men folk har vært veldig flinke til å holde avstand.

Det er så fint vær. Hvorfor tror du så mange vil trene inne?

– Utendørs trening er fantatsisk og mange av medlemmen våre får glede av det. Men det er vanskelig å trene tyngre styrketrening ute. Jeg tror også at det ligger litt i motivasjon og inspirasjon. Det kan være vanskelig å komme i gang med trening. Man blir motivert av å være på senteret og se flere som trener.

Det var vært arrangert en del gruppetreninger ute i denne tiden. Tror du terskelen for å gå på gruppetrening kan bli lavere nå, har vi kommet over kneika?  

– Jeg håper det. Gruppetrening er fantastisk. De som gjør det elsker det jo, og det er så sosialt. Medlemmene som trener sammen med andre, syns det er enklere å opprettholde gode treningsvaner. Men vi har nok fortsatt en vei å gå for å få flere til å prøve gruppetimer og kanskje spesielt menn.

Les også: FHI-sjef Camilla Stoltenberg: – Jeg er redd for å bli syk (Dagsavisen+)

Er det ikke en idé og ikke ha så store vinduer inne, da?

– Det er et tveegget sverd. Inne i gruppetimesalen er det så mye god energi, og vi ønsker at den treningsgleden skal smitte over på andre. Og så jobber vi hele tiden for å gjøre at gruppetrening blir mindre skummelt så flere tør å prøve det.

Du sa spesielt for menn. Hvorfor er det færre menn?

– Jeg kan bare spekulere i det. Historisk sett har gruppetrening vært mye aerobic som typisk har tiltrukket seg kvinner. Nå har det kommet flere tilbud, og løpetimer er veldig populært blant menn. Det trengs kanskje litt tid på snu den trenden.

Husker du ditt første møte med treningssenter?

– Ja, da gikk jeg på videregående og var en ivrig golfspiller. Jeg elsket det. Nå har jeg vært medlem av treningssenter halve livet.

Går du på gruppetrening?

– Ja, jeg gjør det. Jeg har flere jeg liker, og så har jeg testet ut Zumba fordi det er veldig populært blant medlemmene våre. Men det har jeg ikke fått til helt ennå.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg skulle ønske jeg var litt mer tålmodig, og ikke jaget det neste hele tiden. Jeg har en kompis som er så god til å leve i nuet. Han har så mye livsglede, jeg skulle ønske jeg også nøt øyeblikket enda mer.

Hvilken bok har betydd mest for deg i livet?

– Jeg har en sønn på seks, og har akkurat begynt å lese Harry Potter for ham. Det var den første boka jeg leste på engelsk, og det er gøy å kunne lese den for ham nå. Sønnen min skal begynne på skolen til høsten, og jeg tror boka hjelper ham å bearbeide de bekymringene man har for å begynne på skolen. Usikkerhet rundt om man er god nok og sånne ting. Det fortelles det faktisk ganske godt om i Harry Potter, og det har jeg ikke lagt merke til før nå.

Hva gjør deg lykkelig?

– Jeg blir lykkelig når jeg ser andre lykkes tror jeg. Å få andre til å realisere sitt potensial, er ekstremt viktig for meg. Det kan være alt fra når sønnen min forteller om dagen i barnehagen som har gått bra, til medlemshistorier om folk som har vært i ulykker og klart å trene seg opp igjen.

Så du er den perfekte PT-en?

– Ha-ha, jeg har aldri vært PT. Det er vel ingen som er perfekt PT, men kanskje jeg hadde passet for noen.

Mer fra Dagsavisen