Monica «Moa» Hundseid.

Moa gikk til topps på verdens høyeste fjell

Moa Hundseid (24) elsker å være på tur. Hun har gått Norge på langs, gått over Grønland, besøkt alle verdens sju kontinenter. Og nylig var hun på toppen av verdens høyeste fjell, Mount Everest.

Hvem: Monica «Moa» Hundseid (24)

Hva: Eventyrer

Aktuelt: Yngste norske kvinne som har nådd toppen av Mount Everest. (8.848 meter over havet).

Du er den yngste norske kvinne som har nådd toppen av verdens høyeste fjell. Hva få en ung kvinne til å velge et slikt reisemål?

– Bakgrunnen min av å være polarguide og eventyrer fra før av. Jeg elsker å være på tur, møte nye kulturer, destinasjoner og utfordringer. Jeg har en rekke av andre turer og ekspedisjoner bak meg, og nå sto erfaringen og tida til rette for å prøve å nå verdens høyeste fjell i en ung alder.

Hva tenkte du da du sto på toppen og så utover. Fikk du tid til å nyte det?

– Jeg tenkte at her er det bare til å få ta noen bilder og komme seg helskinnet ned igjen. Det var storm på toppen og ansiktet mitt og til sherpaene var dekket av snø og is. To timer før toppen fikk vi se de hvite tindene i Kina, Tibet og Nepal. Det var fantastisk. Sola viste lys til alle de uendelige breene som strekte seg mellom fjellene 360 grader rundt verdens høyeste fjell, og jeg følte meg heldig som fikk oppleve dette i så ung alder sammen med mine gode sherpavenner. Å nyte toppen er et sterkt ord men jeg nøt det å være på tur, oppnå nye mål og sprenge nye grenser for min egen del.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Hva var de største utfordringene på turen?

– Veien ned fra fjellet. Vi gikk først fra camp tre til camp fire på 7.900 moh., for deretter ha få timer hvile før vi gikk opp på toppen på 8.848 moh., og deretter gå ned igjen i storm. Det var – 35 grader pluss vind, og ingen mat eller drikke på tolv timer. Det halvannet døgnet gikk vi i 23 timer. Men det er slik jeg liker det.

Hvordan forberedte du deg til en slik tur?

– Jeg trener ikke systematisk til ulike turer og ekspedisjoner jeg deltar i. Men dette er livsstilen min og jeg lever og bor ofte i vestlandsfjellene mine hjemme. Så tung sekk er ofte vanlig når jeg er i fjellet, og jeg er ofte på lange turer, om det er å guide for Børge Ousland Explorations eller er på egne lengre turer. Derfor ser du meg ikke på et treningssenter. Men å forberede seg til Mount Everest går mest på å forberede seg psykisk og å få samle inn nok penger til å reise av gårde til verdens høyeste fjell. Jeg hadde privatpersoner, lokale bedrifter og faste sponsorer som hjelp meg til avreise. Uten dem hadde jeg ikke nådd avreise denne våren.

Nå som du har vært på verdens tak, du har blant mye annet besøkt alle de sju kontinenta, du har gått over Grønland, og gått Norge på langs. Hva blir neste utfordring?

– Jeg har mange store drømmer og utfordringer i sikte. Det blir lange skiturer, høye fjell og store villmarkseventyr i framtida. Men holder litt av mine framtidige eventyr nær hjertet.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Boka til Cecilie Skog. «Antarktisk» fikk meg interessert i lange skiturer som over Grønland. Boka til Lars Monsen fikk meg til turen Norge på langs. De forskjellige bøkene fra de store norske polarfarerne og fjellklatrerne har gitt meg inspirasjon til de ulike turene. Men turene i seg selv er de som har gitt meg eventyrlyst til en evig runddans av nye turer.

Hva gjør deg lykkelig?

– Naturen, livet som eventyrer og polarguide. Å få leve på den måten jeg ønsker selv. Leve med naturen.

Hvem var din barndomshelt?

– Mamma, hun er sterk og får til det hun vil, selv om ikke utgangspunktet alltid er så lett. Hun er fortsatt min helt. Av slike mennesker forstår jeg at jeg må jobba hardt og lenge for å få til det jeg vil i livet.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– I A4 livet mitt, den perioden jeg må tjene opp til ny tur og må leve mer eller mindre som e t normalt menneske. Så har jeg mange skavanker jeg ikke liker ved meg selv når det kommer til overfladiske ting som utseende. Men på tur er innstillingen min helt annerledes. Jeg takker og priser det fettet jeg har for mye av på kroppen fordi jeg trenger det, og er fornøyd med det i forhold til hva jeg ville ha gjort hjemme i sivilisasjonen.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Spiser tre liter is og 800 gram sjokolade!

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Å være snill mot dyr. Jeg er vokst opp på gård og bor fortsatt på gård. Det verste jeg ser er når folk er ufine med dyr, om det er landbruksdyr eller husdyr.

Er det noe du angrer på?

– Nei. Jeg har mer tro på å angre på ting jeg ikke har gjort, en ting jeg har gjort.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Mine bestevenner, Vi ler uansett hvor gal situasjonen er.

Les også: – Jo, man får draget av å være morsom. Jeg tror menn liker kvinner som smiler og ler mye.