Navn i nyhetene

Kirken som medisin

Atle Sommerfeldt (63) er biskop i Borg bispedømme. Denne uka har kirkens øverste organ samlet seg for å legge føringen for veien videre. De siste årene har den norske kirke opplevd en nedgang i antall kirkegåere.

Akkurat nå foregår årets Kirkemøte. Hva er det viktigste temaet for deg?

– Den komiteen jeg sitter i arbeider med kirkens helsearbeid og hvordan kirken skal forholde seg til helsesektoren. Jeg har bakgrunn fra internasjonalt helsearbeid, så dette står meg nært. Det viktigste for oss er å understreke at helse er for viktig til å kun overlates til helsearbeidere og medisinere. Det handler også om hvordan vi organiserer samfunnet vårt og forholder oss til hverandre.

Antall kirkegåere i landet gikk ned i fjor. Hva tror du det kommer av?

– Det er veldig få variabler, men det er klart at vi har en utfordring med å mobilisere og stimulere mennesker til å oppdage hvor flotte gudstjenestene i den norske kirken er. Den støyen som har vært rundt den norske kirkens holdning til ekteskap, har gjort at noen synes det er demotiverende.

Hvordan kan kirken klare å beholde interessen til folk i dagens samfunn?

– Det er en stor utfordring i vår tid. Folk mottar utrolig mange impulser. Kommunikasjon med medlemmer og lokalsamfunnet er noe av det viktigste vi skal gjøre de neste fem årene. Det vil for eksempel innebære at vi er mer aktive på sosiale medier. Jeg har også et ønske om at kirkene kan være mer åpne, slik at folk bare kan komme innom og tenne et lys eller bare sitte og hvile etter en hektisk hverdag.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Det er Bibelen som har betydd mest, men jeg leser en god del skjønnlitteratur også. Jeg må si at «Min Kamp» av Knausgård har vært en veldig stimulerende og til dels rystende leseropplevelse.

Hva gjør deg lykkelig?

– Når jeg har det godt sammen med ektefelle og barn. Jeg blir også lykkelig berørt når jeg hører beretninger fra sårbare mennesker som forteller at de har reist seg etter ydmykelse.

Hvem var din barndomshelt?

– Kupper’n.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg skulle gjerne tatt bedre vare på min fysiske form.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da døgner jeg.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– En ubarmhjertig norsk asylpolitikk.

Er det noe du angrer på?

– Det går ikke an å svare nei. Jeg angrer på de gangene jeg på ulike vis har såret mennesker, eller opptrådt på en slik måte at folk har følt at de blir mindre.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– I forbindelse med 9. april vil jeg si den tyske teologen Dietrich Bonhoeffer, som ble henrettet av nazistene.

Mer fra Dagsavisen