Navn i nyhetene

Angrer ingenting

Ida Maria 
Børli Sivertsen (29) gir ut EP-en «Accidental Happiness».

Er dette en ny start?

- I min destruktivitet gjorde jeg et skikkelig forsøk på å ødelegge alt jeg hadde bygget opp. Jeg gjorde en god jobb med det. Så jeg føler at jeg har begynt på nytt igjen. Det føles helt fantastisk, og helt rett.

Hva skjedde?

- Jeg fikk muligheten til å teste ut mange myter om kunstnerlivet. Og så at de ikke er nødvendige for å være på topp. Man trenger ikke være deprimert for å være kunstner. Ikke være full heller. Man trenger ikke å være fattig. Selv om jeg raka fant akkurat nå.

Du valgte å være åpen om alkoholproblemene?


- Jeg har aldri greid å ha noen taktikk med journalister. Jeg tenker som så, at så lenge jeg ikke har noe å skjule, så er det greit. Hans Erik Dyvik Husby var åpen om sine problemer mens jeg sleit. Han var et lys i mørket for meg. At det var et liv etter misbruket, det var nytt for meg. Jeg trodde man bare daua. At det fantes andre alternativer var et mysterium.

Nå vil du hjelpe andre som får lignende problemer?


- Vi er i oppstartsfasen med organisasjonen Rock Heart, for musikere som trenger behandling. Mange andre yrkesgrupper har slike ordninger, men ikke musikere.

Du har platekontrakt i USA, plata er spilt inn der, du skriver med Kate Perry, men nå opptrer du i Hurtigrutens hus i Stokmarknes og Folk og Fisk i Bodø?

- Vi trosser ekstremværet. Nord-Norge er fabelaktig, vi har tatt hurtigruta, fly, bil, buss, tog, alle transportmidler som finnes. Men jeg er i USA annenhver måned. Jeg har et band der borte også.

Den nye plata åpner med «Boogie With The Devil‘s Soul», med noen temmelig brutale skrik. Er sangene selvbiografiske?

- Mer enn på lenge. De handler om mine interesser og behov, seksualitet mot kjærlighet, spark til mannsinstitusjonene, hva jeg liker og ikke liker, og de er fulle av advarsler om at jeg er dårlig kjærestemateriale.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Neil Youngs selvbiografi. Jeg kjenner meg litt igjen når han beskriver hvordan det er å være musiker. Helt fantastisk nært, det føles som om han er til stede når han forteller.

Hva gjør deg lykkelig?

- Naturen, være ute, gå i fjellet. God mat med familie og venner.

Hvem var din barndoms helt?

- Maj Britt Andersen. Mamma hadde en vinyl med «Folk er rare». som jeg hørte om og om igjen, spesielt «Tenk om vi var venner».

Hva misliker du mest med deg selv?

- Selvopptatthet. Det rammer meg ofte.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Går på Clas Ohlson eller Jula og kjøper alt mulig, oppbevaringsbokser, sysaker, votter og luer, øks, og opptenningsved

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?

- Innvandreres rettigheter. Kvinners rettigheter. antirasisme.

Er det noe du angrer på?

- Nei, det tror jeg ikke. Det er vanskelig, det der med meg og anger.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- Akkurat nå kunne jeg tenkt meg Petter Northug. Jeg tror at vi har litt felles. Vi kunne hatt litt å snakke om. Vi har begge opplevd ekstreme oppturer og nedturer.

geir.rakvaag@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen