Alle eier litt Erling

Dortmund har et kjempelag på gang, men de mangler akkurat en spillertype som han, mener kommentator Eivind Bisgaard Sundet om Erling Braut Haaland.

Hvem: Eivind Bisgaard Sundet (40)

Hva: Fotballekspert og eks-spiller.

Hvorfor: Kommenterer tysk fotball for Viasport og driver dessuten tysk fotball-podkasten Dritte Halbzeit. Aktuell fordi nasjonens håp Erling Braut Haaland har gått til Borussia Dortmund.

Du kan tysk fotball! Så jeg må høre med deg om Erling Braut Haaland.

– Ja, der skjer det jo ting!

Men først! Alle fotballspillere nå for tida har fotballpappa. Du hadde lastebilsjåførpappa!

– Ja. Og fagforeningspappa.

Er det derfor du aldri ble den store fotballstjerna?

– Haha, neida. Jeg fikk mye støtte og gikk til og med på privatskole etter hvert. Så foreldrene mine var pragmatiske.

Da du gikk til VIF, skreiv Vålerenga på nett at du debuterte i Paris, på et lag av trailersjåfører.

– Ja, jeg var jo med pappa i alle feriene da jeg var liten. Han var jo aldri hjemme. Så for å være sammen med han måtte vi være med han på tur i ferien. Og hver gang vi stoppa, så ville jeg spille fotball, og så fikk pappa med de andre sjåførene. Det var gøy, det. Jeg har et bilde av meg da jeg triksa utenfor San Siro med lastebilen i bakgrunnen.

Men hva skjedde med Vålerenga-karriera? Du skulle jo bli spissen vår!

– Ja, jeg skreiv under for Vålerenga samme dag som John Carew.

Oops. Det ble litt trangt foran der?

– Jeg hadde nummer 28 på drakta, og det var vel omtrent den plassen jeg hadde i køen i stallen også. Så jeg ble lånt ut etter 98-sesongen og kom aldri tilbake. Jeg burde kanskje valgt et annet sted akkurat da.

Den unge fotballspillerens uløselige floke: Hvor god klubb skal man gå til?

– Ja, jeg hadde mange tilbud. Men jeg valgte VIF, klubben hadde jo en magisk tiltrekningskraft. Men i ettertid tenkte jeg kanskje at jeg burde valgt noe annet.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Hva med Braut Haaland? Har han gjort den samme tabben?

– Nei langt ifra. Det virker veldig lurt, det han har gjort. Dortmund har et kjempelag på gang, men de mangler akkurat en spillertype som han. Jeg tror det er helt genialt. Han kommer til et sted med gode medspillere og muligheten til å skåre mål.

Hvor mye er medvind? Morten Berre hadde det sånn en stund. Skårte mye, så alle trodde han var gud. Men han var jo bare Berre. Stopper det opp?

– Ja, det kan jo det. Men Braut Haaland har mange andre kvaliteter og, kvaliteter som ikke Morten Berre har. Han er blant annet rask. Og sterk.

Øyy ...

– Og han tar plass. For å være en stjerne i en stor klubb så må du stikke kassa litt fram. Være litt braut. Det er ikke bare medvind.

Men han kan få tørke?

– Han er også veldig god til å presse høyt. Førsteforsvarsjobben. Der trenger Dortmund en fyr. Så selv om målene uteblir, så kan han med sin spillestil gjøre ganske mye for Dortmund likevel. Han kan gjøre en god jobb selv om han ikke skårer i hver match.

Les også: Erling Braut Haaland offisielt klar for Dortmund

Hva slags klubb er egentlig Borussia Dortmund?

– De var en storklubb på nittitallet, og så gikk det litt ad undas. Nå har de bygget seg opp igjen med Jürgen Klopp, som en folkelig, hyggelig klubb. Men det er nå sju år uten mesterskap.

Går han rett inn på laget?

– Jeg tror ikke det er noe tvil om det. Det er jo et prestisjeprosjekt. De kan jo ikke sette han på benken. Eller, vi, da.

Hva sier du? Vi?

– Ja, du og jeg eier jo Dortmund. Det norske pensjonsfondet.

Er ikke tyske klubber medlemseid?

– 51 prosent. Jeg tror oljefondet har fem prosent. Så han er litt vår.

Noen faste spørsmål: Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Barna i den Syria-leiren. Som ikke den norske regjeringa gidder å hente hjem fordi foreldrene har gjort noe galt. Det provoserer meg noe jævlig.

Er det noe du angrer på?

– Ja, da jeg var assistenttrener i Skeid spilte Adama Diomandé der. Og så skulle han få sparken. Jeg var ikke enig, men likevel måtte jeg ta den telefonen. Det har jeg angra på. Jeg var lojal, det burde jeg ikke vært.

Hvorfor fikk han sparken, egentlig?

– Han dro på prøvespill i Tyrkia uten å avklare. Men han hadde skrivi kontrakt en måned før klubben gikk konkurs, og fikk bare 20 prosent av lønna. Det var mye jeg ikke kunne kontrollere, men jeg kunne ha sagt nei til å gjøre noe jeg ikke var enig i.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Akkurat nå, Mino Raiola. Agenten til Haaland. Jeg skulle likt å få hørt hva som egentlig har skjedd.

Utenfra virker jo alle agenter som avskum. Men ... er han ålreit?

– Ja. Han gjør det beste for sine spillere. Det er mange andre agenter som bare gjør det beste for seg selv. Dette valget, om Dortmund, det er jeg enig med. Det er neppe der han får den beste kontrakten. Så jeg tror han veit akkurat hva han gjør.

Les også: Ellevill debut i mesterligaen for Braut Haaland