Ellevill debut i mesterligaen for Braut Haaland

(Red Bull Salzburg - Genk 6-2). Erling Braut Haalands mesterligakarriere var bare drøye minuttet gammel da han sendte Salzburg i ledelsen mot Genk. Deretter scoret han to mål til i den oppsiktsvekkende debutkampen på dette nivået.

Av Stian Johnsen

Den norske spisskometen har hamret inn mål for Salzburg den siste tiden, og han fornektet seg heller ikke i mesterligaåpningen på hjemmebane.

Storseieren gir Salzburg en «flying start» i mesterligagruppen der også Napoli og Liverpool er med. Det kommer med andre ord betydelig tøffere motstand for Haaland & co. utover sesongen.

For Sander Berges Genk så det blytungt ut nesten før gruppespillet var i gang.

Målmaskin

For publikum hadde knapt funnet plassene sine da Salzburg gikk rett i angrep og brøt gjennom Genk-forsvaret midt i banen. Japanske Takumi Minamino dro seg forbi en litt passiv Berge og lurte ballen gjennom til Haaland. Alene med keeper var måltyven iskald.

Haaland fortsatte etter en drøy halvtime. En strålende kontring endte med at rogalendingen kom alene med Genk-keeper Gaëtan Coucke. Avslutningen som fulgte var både klinisk og iskald. Haaland sendte ballen hardt inn via stolpen.

Kvelden skulle bli enda mørkere for hans landslagskamerat Berge. Rett etter 0-2 kom 0-3. Hwang Hee-chan banket inn mål nummer tre for hjemmelaget.

Underholdning

Genk reduserte ved Jhon Lucumi etter 39 minutter, men fem minutter senere var Haaland på farten igjen og økte Salzburgs ledelse til 4-1. Salzburg kjørte kontra etter en feilpasning fra Berge, og Maximilian Wöber var heldig som fikk tråklet ballen videre til Hwang. Inne foran mål lurte Haaland og satte pasningen fra sørkoreaneren i mål.

Som om ikke det var nok: Rett før pause satte ungarske Dominik Szoboszlai inn 5-1 for Salzburg.

Over i annen omgang var ikke Salzburg-dominansen fullt så stor. Mbwana Samatta reduserte for Genk, men det skulle vise seg å bli et trøstemål.

Halvveis i omgangen var Haaland sterkt involvert i spillet som første til at Andreas Ulmer også tegnet seg på scoringslisten for hjemmelaget.

I tillegg til åtte scoringer fikk publikum også servert litt VAR-dramatikk denne tirsdagskvelden. Ti minutter før slutt fikk Samatta se det røde kortet for en stempling, men dommer Felix Zwayer valgte å gjøre det om til gult kort etter å ha sett situasjonen på nytt på video.

Vanvittig scoringssnitt

Kanonstarten på sesongen fortsetter utvilsomt for Erling Braut Haaland. Elleve ligamål på de sju første kampene er fasiten så langt i den østerrikske toppdivisjonen. Det er fire flere enn nærmeste konkurrent.

Legg på hattrick i de to kampene han har spilt i cup og mesterliga, så er fasiten ufattelige 17 mål på ni kamper for gutten fra Jæren.

– Jeg har fått muligheten, og jeg har levert. Og dette er bare starten. Det blir en spennende høst, sa Haaland nylig til NTB om mesterligaeventyret han sto foran.

19-åringen virket ikke å være det minste preget av stundens alvor på hjemmebane tirsdag. Nå er han toppscorer i selveste Champions League.

Lagerbäck begeistret

Landslagssjef Lars Lagerbäck var mektig imponert etter å ha sett Erling Braut Haaland innlede mesterligakarrieren med et fyrverkeri av en kamp.

Haaland  ble den tredje yngste spilleren i mesterligaens historie som scorer et hattrick i turneringen. I studioet til svenske Viasat satt landslagssjef Lagerbäck og så eleven herje.

– For det første er han en veldig fysisk sterk, stor spiller. Han er over 1,90 lang. Bare den evnen han har til å gjøre såkalt enkle mål...det er en følelse han har. Han er også en sikker avslutter og setter inn sine mål på en fin måte, sa han.

Videre skrøt svensken av rogalendingens væremåte.

– Det er en gutt som har beina på jorda og er positiv i hele sin holdning. Det skal bli utrolig interessant å følge denne spilleren, sa han.

Erling Braut Haaland har nå scoret 17 mål på ni kamper i alle turneringer for den østerrikske storklubben denne sesongen.

Mesterligaen fotball menn tirsdag, 1. runde: 

GRUPPE E

RB Salzburg – Genk 6-2 (5-1)

Mål: 1-0 Erling Braut Haaland (2), 2-0 Haaland (34), 3-0 Hee-chan Hwang (36), 3-1 Jhon Lucumi (40), 4-1 Haaland (45), 5-1 Dominik Szoboszlai (45), 5-2 Mbwana Samatta (52), 6-2 Andreas Ulmer (66).

Napoli – Liverpool 2-0 

Mål: 1-0 Dries Mertens (82), 2-0 Fernando Llorente (90).

GRUPPE F

Borussia Dortmund – Barcelona 0-0
Inter – Slavia Praha 1-1

Mål: 0-1 Peter Olayinka (63), 1-1 Nicolò Barella (90) 50.128 tilskuere.

GRUPPE G

Lyon – Zenit St. Petersburg 1-1 

Mål: 0-1 Sardar Azmoun (41), 1-1 Memphis Depay (50).

47.201 tilskuere.

Benfica – RB Leipzig 1-2 

Mål: 0-1 Timo Werner (69), 0-2 Werner (78), 1-2 Haris Seferović (84).

GRUPPE H

Ajax – Lille 3-0 (1-0)

Mål: 1-0 Quincy Promes (18), 2-0 Edson Álvarez (50), 3-0 Nicolás Tagliafico (62). 52.840 tilskuere.

Chelsea - Valencia 0-1