Navn i nyhetene

– Blant de dårligste spillerne i forbundet

– Jeg taper oftere enn jeg vinner, sier norsk sjakks nye og middelmådige frontfigur, Eirik Natlandsmyr.

Hvem: Eirik Natlandsmyr (28)

Hva: Ny generalsekretær i Norges Sjakkforbund og Ungdommens Sjakkforbund.

Hvorfor: Interessen for sjakk er i sterk framgang i Norge.

Du kommer fra stillingen som rådgiver for politikk og kommunikasjon i Care Norge og har tidligere vært generalsekretær i Unge Venstre. Hvorfor ville du videre til sjakkens verden?

– Sjakk er gøy, det samme er organisasjonsarbeid. Det er et godt utgangspunkt. Sjakkforbundet har et stort potensial for å vokse, det motiverer veldig.

Når begynte du å spille sjakk?

– Det husker jeg ikke, men første gang jeg spilte sjakk på PC var med det gamle Flåklypa-spillet hvor det var mulig å spille mot Emanuel Desperados. På ungdomsskolen hadde vi også sjakkbrett på biblioteket. I en skoleturnering røk jeg ut i første runde fordi jeg var ett minutt for sen til brettet. Det var et brutalt møte med strenge turneringsregler.

Hvor god sjakkspiller er du nå?

– Jeg liker å tro jeg kunne vært god, men jeg taper oftere enn jeg vinner og blir nok blant de dårligste spillerne i forbundet. Det er egentlig helt greit, det er blant nybegynnerne det største rekrutteringspotensialet til forbundet er.

Åpner du med e-bonden eller d-bonden når du har hvite brikker? Ifølge en god venn av meg, som er en svært dyktig sjakkspiller, er det å åpne med d-bonden noe pyser gjør, mens det å åpne med e-bonden er for de dumdristige.

– Den ene åpningen jeg kan er med kongebonden (e-bonden), så det blir som regel den jeg går for. På mitt nivå er det kanskje det eneste trekket i løpet av partiet som ikke er dumdristig.

På nettsidene til Norges Sjakkforbund og Ungdommens Sjakkforbund står det å lese at norsk sjakk har tatt store steg de siste årene. Er det bare Magnus Carlsen vi har å takke for det?

– Magnus Carlsen har betydd enormt mye. Samtidig er det mange rundt som har gjort mye riktig for å folkeliggjøre sjakk, slikt skjer ikke av seg selv.

Hvem tror du blir verdensmester etter Magnus Carlsen, den dagen han må abdisere? Er det noen norske sjakkspillere som vaker i Carlsens kjølvann og som kan komme helt opp i verdenstoppen, slik du ser det?

– Det vet jeg ikke, men sjakken er ganske grei med at det finnes en objektiv rangering for hvem som er best. Spillere som Aryan Tari og Johan-Sebastian Christiansen er vel de som er nærmest nå, men det finnes nok en rekke talenter jeg ennå ikke kjenner til. Heldigvis har jeg fram til februar før jeg starter som generalsekretær, så jeg har tid på meg til å bli bedre kjent med sjakkmiljøet.

Hvilke ambisjoner har du som ny generalsekretær for de organiserte sjakkspillerne?

– Mitt mål er at Sjakkforbundet både skal være et sted for nysgjerrige nybegynnere, samtidig som talenter gis mulighet til å satse mot toppnivå. Skal vi klare å ha bredde i tilbudene er vi avhengig av å styrke økonomien og øke medlemstallet. Et av områdene sjakken generelt må bli bedre på, er å få med flere kvinner. Her går norsk sjakk glipp av mange medlemmer.

Les også denne: Hva sier dialekten om hvem du er? Catrin, Camilla, David og Hilde endret alle måten de snakker på (+)

Hvor mange medlemmer tror du det er mulig for dere å få?

– Det er vanskelig å si, men når bare én prosent av de rundt 400.000 nordmennene med brukerkonto på et sjakknettsted i dag er medlem, er det klart at potensialet er stort.

Trenger man egentlig å bli medlem av en sjakklubb? Hva oppnår man med det?

– Jeg liker å sammenligne det med Den Norske Turistforening. Et fjell er like fint uavhengig av medlemskap, men likevel er flere hundre tusen medlem av DNT. Det gir kunnskap, tilgang til et fellesskap og bedre opplevelser, og ikke minst føles det riktig. Noe av det samme kan vi få til i norsk sjakk. Spillet er det samme, men du lærer mer og får enda mer glede av det som medlem.

Etter koronautbruddet har nettsjakk blitt det store for blant annet Magnus Carlsen og mange andre sjakktopper. Er dette veien videre for dere i Sjakkforbundet også?

– Flertallet av sjakkpartiene som spilles i Norge er på nett, uten at spillerne er medlemmer hos oss. Det blir helt klart et viktig satsingsområde for forbundet framover. Men det er et supplement, ikke en erstatning. Fysiske brett vil nok fremdeles være å foretrekke både på hytteturer og i verdensmesterskap.

Min gode venn sjakkspilleren lurer forresten på om du kan anbefale en god bok som omhandler sluttspillstudier. Har du noen tips?

– Jeg har fortsatt til gode å lese en bok om sjakkteori, så der er jeg blank. Min anbefaling blir derfor heller å ta en tur innom sjakkpuben i Oslo, «The Good Knight», der har de både kunnskap og de selger sjakkbøker. For et hardt presset uteliv vil kjøp av sjakkbøker være et lite bidrag til at vi fremdeles kan ha en sjakkpub i Oslo når samfunnet åpner opp igjen.

Leste du denne? Ina (25) mistet venner da hun slutta å barbere seg. Så ønsket internett henne død

Over til de faste spørsmålene i denne spalten. Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Mitt første atlas som jeg fikk dag jeg var fem år. Det skulle ikke mer til enn det for å vekke nysgjerrighet og samfunnsinteresse.

Hva gjør deg lykkelig?

– Når alt teknisk utstyr fungerer som det skal.

Hvem var din barndomshelt?

– Har ikke drevet med noen voldsom heltedyrking, men fotballegender som Thierry Henry og Azar Karadas står selvsagt høyt.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg kan være ubesluttsom på helt hverdagslige og ubetydelige ting.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Kjøper en dyr og teknisk dings jeg egentlig ikke trenger.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Jeg er litt for glad i pragmatiske kompromiss til å gå i demonstrasjonstog, men det måtte i så fall vært en sak jeg ikke trodde det var mulig å løse på andre måter enn å demonstrere.

Er det noe du angrer på?

– Egentlig ikke. Angrer stort sett bare på småting i hverdagen, men det legger jeg som regel bak meg i løpet av en times tid.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– En erfaren heismontør så jeg kunne kommet meg raskt ut.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.