Navn i nyhetene

Ja, hva var det Gunnar Hasle sa?

I april oppfordret infeksjonslege Gunnar Hasle alle til å bruke munnbind. Den gang ble det ikke støttet verken av Folkehelseinstituttet eller folk flest. Nå har holdningene snudd.

Hvem: Gunnar Hasle (66)

Hva: Infeksjonslege og zoolog

###

Infeksjonslege Gunnar Hasle. Foto: Aase Magnhild Sørbø

Hei! Så sitter vi her igjen da....i april oppfordret du alle til å gå med munnbind men fikk en del motbør. Nå virker det som om holdningen til munnbind har snudd 180 grader...

– Ja, Folkehelseinstituttet gikk tidlig ut og frarådet folk fra å bruke munnbind fordi de fryktet det ville øke risikoen, og den gangen følte jeg det som en plikt å si ifra. Deres holdning skyldtes nok at de ikke ville risikere at folk tømte lagrene, fordi helsearbeiderne trengte det som var tilgjengelig. Men det kunne man jo ganske enkelt forklart.

Ja, man kunne jo oppmuntret til å sy selv, som du selv slo et slag for?

– Ja, jeg laget selv en video som jeg la ut på Youtube om hvordan man kunne sy dem selv. Det er mye bedre enn ingenting, mer miljøvennlig enn om alle skulle kjøpe engangsmunnbind og forbruke 4-5 av dem daglig, det koster også litt penger. Sy dem selv av stoffrester du måtte ha, og vask dem sammen med annen vask på 40 grader – det holder i massevis. Eller lufte dem. Med 3 dagers lagring må vi anta at de er virusfri.

Burde munnbind bli påbudt slik det er for eksempel i Frankrike når spredningen er så stor som den er nå?

– Det er jo det på buss og trikk i Oslo nå. I prinsippet kan du straffes for å ikke overholde det, men man  klarer ikke håndheve det. Så lenge det bare var et råd og Folkehelseinstituttet frarådet det fleipa folk med deg om du gikk med munnbind. Det slipper vi nå.

Les også: Raymond Johansen mener påbud om munnbind kan være klokt

Selvom vi bruker munnbind, vakser hendene og tar alle forhåndsregler så sprer viruset seg likevel...

– Det er ikke sånn at disse tiltakene løser alt. Vi vet at i de situasjonene der det virkelig gjelder, om man er på sammenkomster, fester eller sitter i en bar på kvelden – da kan man ikke ha munnbind og det kan være noe av sammenhengen med at spredningen er stor likevel.

Les også: Munnbind eller ansiktsmaske – hva er forskjellen?

Munnbind er blitt mote, hva tenker du om det?

– Det er jo bare fint, at folk prøver å snu det til noe positivt.

Guests wearing face masks and respecting social distances attend prior Fendi's Spring/Summer 2021 women's and mens collection during the Milan Fashion Week,  on September 23, 2020. (Photo by MIGUEL MEDINA / AFP)

Fra Milano Fashion Week. Foto: Scanpix

Men, hvor god beskyttelse gir et hjemmesydd munnbind eller et som selges som moteplagg?

– Det gir selvfølgelig ikke samme beskyttelse som profesjonelle munnbind, men det er gode holdepunkter for at slike munnbind hindrer dråper i å unnslippe den som er smittebærer. Viruset smitter i hovedsak via dråper gjennom luft, og gjennom direkte og indirekte kontakt. Det er nå også klart at luftsmitte forekommer.  Men det er dråpesmitten som er den viktigste smittemåten, og  om alle brukte munnbind ville mengden dråper bli veldig mye mindre. Det har jeg ment hele tiden. Og vi hadde gode nok holdepunkter til å si det alt i februar. Men man må ikke la munnbind erstatte andre tiltak.

Models wearing face masks prepare backstage prior to a mask fashion show at Gangnam district in Seoul on August 14, 2020 amid the ongoing COVID-19 coronavirus pandemic. (Photo by Jung Yeon-je / AFP)

Munnbind a la Gangnam-style. Foto: Scanpix

Barn skal ikke bruke munnbind, hvorfor det?

– Jeg ser ingen grunn til at barn ikke skulle kunne bruke munnbind, så lenge de er tilpasset i størrelse. Ikke spedbarn, selvfølgelig men skolebarn kan absolutt det, slik vi ser i andre land.

For å gjenta fra sist, så er ikke munnbind ment å beskytte deg, men å beskytte andre mot deg om du skulle være smittebærer?

– Ja, å gå med munnbind er en solidarisk handling.

Hadde du trodd at dette problemet skulle vare så lenge?

– Ja, jeg har hele tiden sagt at jeg tror ikke vi kan være tilbake til normalen før våren 2022, det er mange som snakker om at det kommer en vaksine i april men det er i så fall bare til noen få. Og i beste fall, dersom faste 3-studiene viser at vaksinen er effektiv og trygg. Men så skal man masseprodusere, oppskalere produksjonskapasitet og kvalitetskontrollere. Så i beste fall får vi de første dosene i april. Men at jeg kan selge Covid-19-vaksiner på Reiseklinikken, det blir neppe før våren 2022.

Rolling Stones fans wear face masks as they queue during the opening of Rolling Stones flagship store in London, Wednesday, Sept. 9, 2020. The shop will sell fashion and merchandise, as well as music, from the famous rock band. (AP Photo/Alberto Pezzali)

Stones-fans i billettkø har selvsagt Stones-munnbind. Foto: Scanpix

Tenker du at framtiden vil vi alle ta en Covid-19-vaksine før vi skal ut og reise?

– Jeg vil tro at nesten alle vil komme til å ha tatt den og om ikke så tar man den i forbindelse med reiser. Jeg regner med at det også vil bli et krav om at man skal ha en slik vaksine om man skal ut og reise.

Hvordan ser arbeidsdagene ut hos Reiseklinikken nå?

– I går hadde vi ikke en eneste pasient. Og vi har et lager med vaksiner vi ikke vil få solgt, 70 doser hepatit A og B- vaksiner som koster en formue, og som jeg kanskje må kaste til våren. Men jeg driver og pusser opp et rom der vi kan ta imot og vaksinere folk til våren, når Covid-19-vaksiner blir tilgjengelige.

Les også: Slik bruker du munnbind riktig – og dette må du ikke gjøre

Hva slags vaksine vil dere ha tilgjengelig?

– Det er en norsk koronavaksine som heter Biovac- 19, laget av Immunor. Vi har testet på kaniner, og det vi har sett hittil virker lovende.  Vi  er nå i forhandlinger med Karolinska instututtet i Sverige om et forsknningssamarbeid. Planen er at Reiseklinikken skal ha ansvaret for fase 1- og 2-utprøvingen, og det skjer til våren.

Det høres jo veldig lovende ut, er dette den samme vaksinen som de lager i Oxford?

– Nei, dette er en peptidvaksine som kan framstilles i stor skala industrielt, mens Oxfordvaksinen, som er laget av genmanipulerte virus, er mye mer komplisert produksjon og vanskeligere å oppskalere.

Sist vi snakket sammen så spurte jeg hvem du helst ville sitte i isolasjon med...

– Ja da svarte jeg vel familien min og det svaret står fortsatt.

Godt å høre! Men hva vil du aller helst gjøre den dagen dette pandemispøkelset er borte?

– Da har jeg veldig lyst til å dra til Afrika, og gjøre noe meningsfylt der.

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre Oslo-sider her!

Nyeste fra Dagsavisen.no: