Navn i nyhetene

Naturlig uperfekt

Hans Olav Lahlum vil gjerne ta en prat med Trump i heisen.

Hvem: Hans Olav Lahlum (44)

Hva: Historiker, forfatter, SV-politiker og sjakkspiller

Du har skrevet forord i en av Norges eldste kriminalromaner, «Mordet på maskinbygger Roolfsen» (1840). Hva slags krimsjanger er dette?

– Først og fremst er det sensasjonelt tidlig norsk krim, skrevet før sjangeren ble funnet opp internasjonalt. Dernest en ganske moderne anlagt klassisk krim hvor en rettskaffen etterforsker med et åpent sinn forsøker å avsløre en forbryters identitet. Realistiske innslag med kritikk av den etablerte samfunnseliten.

Universitetsbiblioteket lanserer både den og Norges eldste krim skrevet av en kvinne, «Det første skritt» (1844) av Hanna Winsnes. Er dette viktige bøker for krimelskere?

– Nei, i betydningen at begge selvsagt er gammelmodige i formen og at ingen av dem er veldig gode krimromaner etter vår tids krav. Ja, i betydningen at virkelige krimelskere bør kjenne til sjangerens utviklingshistorie. Her får man dessuten interessante tidsbilder fra landet vårt på slutten av 1700-tallet og begynnelsen av 1800-tallet.

Du er selv krimforfatter. Hva kjennetegner en ekte Lahlum-krim?

– Det er svært omstridt blant anmeldere. For de leserne jeg treffer, håper jeg historiene innebærer et logisk oppbygget plott som ikke skjemmes av overdrevne voldsscener, noen litt uvanlige karakterer som engasjerer også etter at man har lest ut boken, samt litt ny kunnskap om nyere norgeshistorie.

Hva slags personlighet er drapsetterforsker Kolbjørn K2 Kristiansen?

– «Ikke den skarpeste kniven i skuffen» var det visst en rådgiver som bemerket. Han er relativt enkel intellektuelt, og tidvis også følelsesmessig, men jobber hardt med etterforskningene sine og har en ganske godt utviklet sosial intelligens i møte med ulike mennesker. Han fungerer dermed godt i hemmelig samspill med den usosiale og intellektuelt sylskarpe Patricia.

Velg mellom politisk historie og kriminalgåter – hva er mest spennende?

– Det kommer helt an på hvilken politisk historie og hvilken kriminalgåte du snakker om. Tidvis kan de jo også kombineres. Begge deler er ofte kjempespennende, så det er et for hardt valg ...

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Her skal jeg i hvert fall ikke gjøre som Donald Trump og nevne en av mine egne ... William DeGregorios mammutverk «The Complete Book of U.S. Presidents» var den som vekket min interesse for USAs politiske historie og den som, med litt hjelp fra en ekskjæreste, fikk meg til å skrive en bok om dem selv.

Hva gjør deg lykkelig?

– Mange store og små ting. Fra et godt valgresultat til en e-post fra en fornøyd bokleser. Noen uforstyrrede timer i åpenhjertig og interessant selskap med en nær venn er en lykke som jeg har lært meg til å sette mer pris på etter at jeg ble en offentlig kjent mann.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Spiller en lynsjakkturnering. Det har på 2000-tallet skjedd en gang ca. hvert femte år.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– På en måte skulle jeg gjerne hatt større tålmodighet for nødvendige rutineoppgaver og andre ting jeg ikke er interessert i. Men da hadde jeg jo ikke vært meg, og det vil jeg jo gjerne fortsette med å være. Ikke å være perfekt eller komplett anser jeg som en del av menneskers natur.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Må vel blant de nålevende kandidatene svare Donald Trump. For det første har jeg noen argumenter jeg synes at han burde måtte høre på. For det andre er det begrenset hvor mange steg i gal retning han kan ta mens vi står fast der.

Mer fra Dagsavisen