Navn i nyhetene

Kjenner blodet bruse

UiOs nye rektor, Svein Stølen, har ønsket studentene velkommen og synes alkoholinntaket under fadderukene bør være veldig begrenset.

Hvem: Svein Stølen (57)

Hva: Nyinnsatt rektor ved Universitetet i Oslo.

Hvorfor: Tok mandag imot de nye studentene på Universitetsplassen.

Hei Svein, og grattis som ny rektor på UiO! Er du klar for studiestart?

– Å ja, absolutt! Dette har vi gleda oss til lenge. Vi ble valgt formelt i april, og siden det har fokuset vært 1. august og tida videre. Jeg hadde 14 dager i Japan, ellers har jeg forberedt meg og gleda meg!

Da du ønsket studentene velkommen denne uka var ett av rådene dine å være snill. Hvorfor det?

– For meg er det en selvfølge. Det gjelder hele livet. Jeg tror du kommer lenger som menneske hvis du er snill. Det er det samfunnet trenger for å utvikle seg riktig. De verdiene er viktige på UiO, alle skal stille likt uavhengig av bakgrunn.

Hva er det verste med fadderuka?

– Får vi fadderukene sånn som vi ønsker det er det ingenting galt. Fadderukene skal være en mulighet til å bli kjent, trygg og tørre å snakke med lærerne. Det bør være veldig begrenset med alkohol. Men ellers er fadderuka bare herlig!

Hva får en tidligere teoretiker som deg til å legge fra seg labfrakken og ta plass på rektortronen?

– Hehe, jeg ser ikke på det som en trone. Jeg liker å jobbe med mennesker og tror jeg er god til det. Vår jobb er å legge forholdene best mulig til rette for alle fagfolkene og alle rundt dem.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Jeg har lest veldig mange og ulike bøker, så å trekke fram én er vanskelig. Jeg kan trekke fram to! Tarjei Vesaas’ «Is-slottet», om følelser, å gå inn i seg selv og menneskelige utfordringer. Og en på helt motsatt side, om vitenskapshistorien og politikken rundt andre verdenskrig, «The Making of the Atomic Bomb» av Richard Rhodes. Den har vært viktig for mitt syn på vitenskap og samfunnet. Det hadde vært enklere å velge hvis du spurte meg om musikk!

Det kan jeg jo!

– Jeg har en sterk forkjærlighet for russisk klassisk musikk. En konsertopplevelse som har gjort enormt inntrykk er Stravinskys «Vårofferet». Det var skjellsettende, jeg gikk ut og var helt skjelven, jeg var det i dager etterpå. Det var mye sterke følelser.

Hva gjør deg lykkelig?

– Å ta imot nye studenter på Universitetsplassen er det beste jeg har vært med på. Jeg kjente blodet bruse i årene!

Hva gjør du når du skeier ut?

– Skeie ut er et relativt begrep, men jeg er veldig glad i å ta meg helt fri innimellom. Da sitter jeg på en balkong med gode venner og drikke, gjerne bobler.

Hvem var din barndomshelt?

– Jeg kommer fra østsida av Fredrikstad. Hva dreiv vi med? Fotball. Det må bli Arne Pedersen på Fredrikstad.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller mot?

– Ytringsfriheten. Jeg er for den, altså.

Er det noe du angrer på?

– Ingen mennesker kan unngå å angre på noe, men det er ikke sikkert man vil ha det på trykk i en avis. En ting jeg ville gjort annerledes hvis jeg begynte å studere på nytt, er at jeg ville blanda realfag og ikke-realfag mer.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Nå er jeg fersk i gamet og skulle gjerne hatt en ordentlig prat med kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Nå kan det hende jeg treffer ham her i Arendal, da!

Mer fra Dagsavisen