Navn i nyhetene

Popvenstre mot høyrepopulisme

Hun vil åpne politikken for flere, ikke bare dem som liker konferanser, rapporter og sakspapirer.

###

Av Bjørn S. Kristiansen og Karin L. Fladberg

Hvem: Marie Sneve Martinussen (31)

Hva: Sjef for festivalen «Popvenstre» som går av stabelen i Kubaparken i Oslo lørdag. Hun er også nestleder i Rødt.

Hva består festivalkonseptet «Popvenstre» av?

– Popvenstre er en festival for politikk, kultur og de folkelige bevegelsene. Årets hovedtema er «hvordan slå tilbake høyrepopulismen?». Vi har ikke hele svaret, men prøver å vise at det finnes et mangfold av måter å gjøre det på, med grasrotmobilisering og kultur som viktige utgangspunkt.

Hva er tanken bak å blande musikk og politikk?

– Den politiske arenaen er ofte preget av den samme type mennesker; som liker konferanser, frokostmøter, rapporter og sakspapirer. Det er et viktig demokratisk prosjekt å åpne politikken opp for flere, og for å få til det tror vi kulturuttrykk spiller en viktig rolle.

Hvem er målgruppen for denne festivalen?

– Alle som ønsker å forandre verden til det bedre vil føle seg hjemme på festivalen. Feminister, sosialister, miljøvernere, fredsaktivister, antirasister og fagbevegelsens folk for å nevne noen. Og så klart alle som liker rødbetgryte, kokken Tore Namstad setter nemlig opp pop-up restaurant og rødbetgryta var svært populær i fjor!

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Som finnmarking vokser man opp med et bilde av Oslo som makta og elitenes by. Jeg tror det var novellesamlingene til Ingvild Rishøi som på alvor fikk meg til å forstå, ikke bare med hodet men også med magen, den klassedelte byen. De litterære kvalitetene, karakterene og historiene fikk til å formidle noe som man ikke kan analysere eller studere seg fram til, og jeg mener dette er et strålende eksempel på den politiske krafta som ligger i kulturen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Hva gjør deg lykkelig?

– Sukker og sosialisme. Og havet så klart.

Hvem var din barndomshelt?

– Jeg er oppvokst på historier om fotografen, poeten og fagforeningspioneren Ellisif Wessel som levde, kjempet og formidlet i Kirkenes fra 1883 til 1949. Alle mine musikalske prosjekter er oppkalt etter henne på en eller annen måte.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Se neste spørsmål.

Hva gjør du når du skeier ut?

– En boks kald cola, 4,2 hg smågodt og en pose potetgull. Noe som vil si at jeg skeier ut ganske ofte.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Å gå i demonstrasjonstog er veldig stas, og som nestleder i Rødt gjør jeg det mye. Men jeg er nok mer opptatt av jobben som kommer forut for demonstrasjonstoget; grasrotmobiliseringa som gjør at folk faktisk får kunnskap om og tar stilling til en sak. Derfor er de folkelige bevegelsene så viktig, miljøbevegelsen, fagbevegelsen og kvinnebevegelsen jobber for politisk gjennomslag hver eneste dag, og det er det langtekkelige arbeidet som bygger makt bak kravene i demonstrasjonstogene.

Er det noe du angrer på?

– Hvert år angrer jeg på at jeg ikke vaska bunadsskjorta før jeg pakka den ned. Men det stikker ikke veldig dypt og lar seg alltid fikse i siste liten.