Navn i nyhetene

Trenger flere jordmødre

Kirsten Jørgensen (56) er leder i Den norske jordmorforening. Mandag denne uka meldte Aftenposten om jordmormangel over hele landet.

Hva synes du om at mange gravide ikke tilbys oppfølging fra jordmor?

– Jeg er veldig bekymret over tilbudet vi gir våre kvinner i dag, både gravide, fødende og de i barsel. Det gis ikke nok jordmorressurser til kommunene og sykehussektoren, og det går ut over dem som skal føde morgendagens barn. At kvinner går til jordmor handler mye om forebygging, og vi vet at det har en verdi når det gjelder kompliserte fødsler, for eksempel keisersnitt. Jordmødre skal også forberede kvinnene på fødselen og gi livsstilsveiledning. Under fødselen spiller jordmor en sentral rolle i å bistå kvinnen og støtte henne slik at hun får en god fødselsopplevelse. Mange kvinner opplever det som beroligende å ha en jordmor til stede under fødselen. Jordmødre må rett og slett prioriteres som ressurs.

Hva bør gjøres med jordmormangelen?

– Det bør spesifiseres i primærhelsemeldingen at jordmødre skal være en del av kommunehelsetjenesten, og så må det øremerkes midler over statsbudsjettet. Det er det eneste som nytter.

Det blir stadig vanligere med såkalte fødselshjelpere. Er det en fullgod erstatning for jordmødre?

– Når fødende kvinner opplever at jordmor ikke har tid til dem, skjønner jeg godt at de ønsker noen som kan være mer aktivt til stede. Det ene utelukker ikke det andre, men fødselshjelpere har ikke en femårig jordmorutdannelse.

Du har vært vikar på sykehuset i Harstad i sommer. Hvorfor det?

– Jeg har jobbet på sykehuset siden 1985, og som leder i Jordmorforeningen synes jeg det er kjempeviktig å holde kontakt med fagfeltet og vite hva som er jordmødrenes hverdag. Derfor tok jeg permisjon fra stillingen i foreningen for å jobbe som jordmor i fire uker i sommer. Det har vært store problemer med å få vikarer fra utlandet i år, så jeg tror de var veldig glade for at jeg tok disse ukene. Det er en helt fantastisk følelse å kunne ta imot et barn.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– «Oda» av Ketil Bjørnstad. Jeg leste den første gang som veldig ung, og det er en fantastisk bok om en sterk kvinne som sto opp mot datidens bohembevegelse.

Hva gjør deg lykkelig?

– Jeg har et sommerhus på en øy utenfor Harstad, og en av de tingene som gjør meg veldig lykkelig er når jeg kan sitte i kjøkkenvinduet og se på midnattssolen halve natten. Jeg er veldig glad i Nord-Norge.

Hvem var din barndomshelt?

– Min far. Han var en av pionérdykkerne i Nordsjøen. Jeg beundrer ham for at han turde å gå så dypt ned.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Det må bli fødetilbudet i distriktene og vold mot kvinner.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Helseminister Bent Høie. Da ville jeg fortalt ham hvor viktig det er med jordmødre i kommunehelsetjenesten og på sykehusene og bedt ham jobbe for det han selv har lovet.

Mer fra Dagsavisen