Navn i nyhetene

Skeier ut med Ringnes

Christian Ringnes (61) er forretningsmann og kunstsamler og fikk nylig St. Hallvards-medaljen for sitt mangeårige bidrag til Oslo.

Du fikk i forrige uke St. Hallvards medalje for ditt bidrag til Oslo. Hva betyr en slik utmerkelse for deg?

– Min far sa alltid at den som ser mer tilbake i tida enn framover, har sine beste år bak seg. Ikke desto mindre må jeg si jeg ble veldig glad og takknemlig over medaljen, som først og fremst er en hyggelig erkjennelse av Ekebergparkens betydning.

Du fikk mye kritikk i forbindelse med opprettelsen av Ekebergparken. Nå er parken blitt en attraksjon med all sin kvinnekunst, og nesten for populær. Hva er ditt neste prosjekt for Oslo?

– Vel, vi har nettopp vært med og åpne Nedre Foss Gård, en slags Grünerløkkas Ekebergrestaurant, som ligger midt i en park som Oslo kommune er i ferd med å opparbeide ved Akerselvens bredd. For øvrig har vi håp om å videreutvikle Ibsenmuseet og selvfølgelig må vi heie på Gondolbane.

Du har pyntet opp byen med diverse fontener og kunstverk. Hva er det som driver deg til å gjøre så mye for byen?

– Det begynte med at min styreformann Jon R. Gundersen for 30 år siden insisterte på at Eiendomsspar skulle donere «Påfuglfontenen» på Nationaltheatret. Det var fantastisk å se hvilket liv og forskjønnelse den skapte – og siden har det gått slag i slag med i alt 12 donasjoner. Det er altså en blanding av pur glede og et ønske om å gi noe tilbake til Oslo hvor jeg har opplevd min forretningsmessige suksess.

Og likevel får du kritikk?

– Mye mer ros og glede enn kritikk, heldigvis. Jeg er glad vi bor i et samfunn med fri meningsutveksling, selv om jeg ikke frydes over alt som menes.

LES OGSÅ: Sier nei til betaling i Ringnes-parken

Når får vi se gondolbane fra Bjørvika til Ekeberg?

– I eiendom holder vi koken lenge, se bare på Olav Thon, så det blir i alle fall i min livstid. Jeg tipper at når byggingen av det nye Munch-museet bare er i gang, så er Gondolbanen så å si rett rundt hjørnet.

Om du kunne velge fritt. Hva er det Oslo trenger?

– Oslo er en fantastisk by og trenger at innbyggerne virkelig vet å verdsette akkurat det. Et badeland/akvarium i tillegg ville vært stas. Og en Gondolbane, selvfølgelig.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Hvilken bok har betydd mest for deg

– «Peer Gynt». Både min far og bestefar kunne store deler utenat, så jeg møtte den tidlig. Og den har gledet meg siden, det bor en Peer i oss alle, jeg kjenner i alle fall igjen min.

Hva gjør deg lykkelig?

– Lykken kommer for meg på de underligste tidspunkter, oftest i helt hverdagslig sammenheng. Livet er fantastisk, og det er så mye å glede seg over.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Egentlig ingen ting. Selv om jeg gjerne skulle vært mer morgenfrisk og mindre utålmodig og høyere og flinkere, synes jeg egentlig jeg er helt ok.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Skulker en arbeidsdag og går på ski gjennom Nordmarka med min hund. Og drikker to Ringnes øl etterpå.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Jeg har bare gått i demonstrasjonstog én gang, og det var for å bygge det nye Munch-museet.

Er det noe du angrer på?

– Enhver erfaring man gjør beriker livet. Så det måtte i så fall være ting jeg ikke har gjort.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Kjæresten min, da kunne vi brukt ventetida til noe hyggelig.

Mer fra Dagsavisen