Navn i nyhetene

Knockout på loven

Odd Haktor Slåke (61) er president i Norges Bokseforbund og jubler over at proffboksing blir tillatt i Norge.

 

Etter 32 års forbud er proffboksing igjen tillatt i Norge. Er det noe å juble over?

- Vi jubler i den forstand, at vi har fått vekk loven, som har gjort det ulovlig å trene, bokse og leie ut lokaler til proffboksing. Nå kan norske boksere, som de i resten av verden, få lov til å bokse på hjemmebane. Men først er det en del ting som må ordnes opp i. Vi i Norges Bokseforbund har vært pådriver og sterkt delaktig i at loven mot forbud oppheves. Men Norges Bokseforbund, driver ikke med kommersiell boksing, og vil ikke ha noe rolle i proffkamper i Norge. Dette vil øke rekrutteringen til sporten vår, og den vil få den anerkjennelsen den fortjener. Vi vet at proffboksing er en risikosport, men vi mener at hver og en må få lov til å bestemme selv.

Hva er det beste argumentet for proffboksing?

- Det beste argumentet er at når du velger å bli idrettsutøver, og bokser, så skal du få lov til å krone det med å bli profesjonell. Og utøve dette på hjemmebane.

Og imot?

- Det kan være det at man blir proff litt for tidlig, og risikoen ved proffboksing. Men ikke mer enn det er i mange andre idretter.

Når får vi se den første proffkampen på norsk jord?

- Det er ikke godt å si, Det må komme på plass et Wada-system (antidoping). Hva gjør man med utenlandske utøvere i Norge, når systemene ikke er gode nok? Men dette er problem også resten av bokseverdenen har. Det er kontroller på stevner, men ikke andre kontroller. Det er opp til hvert enkelt land. Vi vil bruke det europeiske regelverket for proffboksing. Så jeg håper at vi kan se den første proffkampen en gang mellom august og oktober neste år.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Den ønsker jeg meg til jul. Jeg har lyst til å lese boka til den franske økonomiprofessoren Thomas Piketty.

Hva gjør deg lykkelig?

- Det er å se at andre er glade og fornøyde, og at ting går som planlagt.

Hvem var din barndomshelt?

- Knut «Kupper‘n» Johannessen»og Per Ivar Moe. Jeg var veldig skøyteinteressert da jeg var ung, hørte på radioen under skøytemesterskap, og noterte rundetider.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Det er at jeg er litt for stresset.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Da er jeg i godt lag med venner og kona mi. Det kan også være en tur til Syden eller en tur til hytta. Og da gjerne med kona, venner, søsken, barn og barnebarn.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

- Det må være imot en eller annen form for urett.

Er det noe du angrer på?

- Som ungdom burde jeg ha fulgt mer med på skolen. Men jeg hoppet av gymnaset og ble rørlegger, så jeg har greid meg bra. I dag har jeg en bedrift med 26 ansatte.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- Nå må jeg veie orda her. En eller annen interessant person, og da gjerne statsminister Erna Solberg.