Navn i nyhetene

- Vi snakker ikke om hevn

Israels ambassadør i Norge, George Deek (30), avviser at Israel utfører hevnangrep mot palestinerne.

Du har uttalt at det er «krystallklare og uomtvistelige bevis» på at 
Hamas står bak. Hvilke?

- Vi har sikker etterretning som tilsier at gjerningsmennene er to kjente Hamas-aktivister. Vi leter etter kidnapperne, og forsøker å arrestere disse og bringe dem inn for retten.

Hva mener du er en rimelig 
reaksjon fra Israel på drapene?

- Israel sørger og forsøker nå å støtte familiene til ofrene. Men vi gjør også tre ting: Vi skal finne gjerningsmennene, vi skal stanse Hamas‘ bombing av Israel, og vi oppfordrer de palestinske myndighetene til å bryte samarbeidspakten med Hamas. Vi mener de bør tilbake til forhandlingsbordet med Israel.


Ifølge FN har minst sju palestinere blitt drept og over 30 israelske raketter har blitt avfyrt mot Gaza siden kidnappingen. Er det en passende reaksjon?

- Nei. Luftangrepene er svar på rakettangrep fra Gaza mot Israel. Dette er ikke relatert til drapene. Vi gjør alt vi kan for å hindre menneskelige tap på Gazastripen, men det er Hamas som setter befolkningen i fare.

Statsminister Benjamin Netanyahu lover hevn over de drepte. Du bruker ord som «manhunt». Da Norge ble rammet av terror, var daværende statsminister Jens Stoltenbergs svar «mer demokrati, mer åpenhet». Forstår du at mange nordmenn reagerer på israelsk retorikk?

- Det er ingen som snakker om hevn. Vi skal jakte ned gjerningsmennene og bringe dem for retten - akkurat som Norge gjorde. Hva mener du vi burde ha gjort? Jeg misliker sammenligningen.

Det er ikke en sammenligning, men et spørsmål om valg av ord. Forstår du at nordmenn reagerer?

- I fjor sommer, da en norsk kvinne ble meldt savnet, voldtatt og drept, reagerte Norge likt som Israel. Det er menneskelig.

Du kommer fra en kristen-arabisk familie. Forstår du Israel/Palestina-konflikten annerledes enn dine forgjengere?

- Min bakgrunn gjør at jeg ser ting fra forskjellige sider og forstår ulike tankesett. Mitt mål er å kunne bygge bru mellom folk fra begge sider. Det er et stort mål. Jeg gjør det lille jeg kan.

Hva gjør deg lykkelig?

- Jeg har to nevøer som jeg ikke har sett vokse opp siden jeg har bodd mye i utlandet. Hver gang jeg er hjemme, eller hver gang jeg snakker med dem på Skype, gjør det meg glad.

Hvem var din barndomshelt?

- Min musikklærer, Abraham Nov. Han var den eneste fra sin familie som overlevde Holocaust. Han overlevde fordi en nazioffiser hørte han spille munnspill. Istedenfor å bli sendt i konsentrasjonsleir, fikk han opptre i offiserens selskap.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog mot?

- Forfølgelsen av kristne i Midtøsten. Det pågår en etnisk rensing av kristne, og den vestlige verden snakker ikke nok om dette.

Er det noe du angrer på?

- At jeg ikke fikk tilbrakt mer tid med min far. Han døde brått for fem år siden av et hjerteinfarkt. I disse tider skulle jeg gjerne ha hørt hans mening.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- George R.R. Martin. Jeg har lest «Game of Thrones»-bøkene og er rådvill! Jeg skulle gjerne snakket med ham om hvordan det ender.

marie.melgard@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen