Navn i nyhetene

- Menn ansetter menn

Inger Ellen 
Nicolaisen (55) eier frisørsalong-kjeden Nikita og kastet seg inn i 
diskusjonen om 
glasstaket for kvinner som vil bli ledere.

NHO-sjef Kristin Skogen Lund mener at det ikke det er noe glasstak lenger for kvinner som vil bli ledere. Hun mener det er opp til kvinnene selv å ta på seg ansvar. Er du enig i det? Har kvinner seg selv å takke?

- Man ansetter ofte folk gjennom sitt nettverk. Det er flest menn som er ledere, og nettverket deres har ofte en overvekt av menn. Derfor ansetter menn menn. Det er for få kvinnelige ledere i næringslivet i Norge i forhold til mange andre land.

- Er kvinner for lite interessert i å bli ledere, eller er det samfunnet som ikke legger til rette for kvinnene?

- Hmm. Fram til nå har det ikke vært full likestilling i hjemmet. For eksempel når det gjelder pass av barn. Tradisjonelt har det vært kvinner som har hatt hovedansvaret for barna. Da er det lettere å være i krevende lederroller, kombinere barn og en lederrolle.

Hvordan ble du selv leder?

- Jeg er den typiske igangsetter. Jeg har alltid holdt på med bedrifter. Barneklær, hundeutstyr som ung jente, og til slutt hår. Min motivasjon var å drive butikk. Jeg ble ung mor som 15-åring. Jeg har ingen utdannelse og har jobbet etter prøve-og-feile-metoden. Jeg har prøvd å lære av andre. Men mye av min ledelse går på å bruke intuisjon - magefølelse.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Den jeg har skrevet selv, «Drivkraft». Da måtte jeg tenke igjennom livet mitt, min historie og ikke minst hva jeg ville gjøre i framtida. I prosessen med å skrive boken, tok jeg en del viktige valg.

Hva gjør deg lykkelig?

- Det er at barna mine er lykkelige og at de henter ut potensialet sitt.

Hvem var din barndomshelt?

- En litt halvgæren bonde i Misvær som gjorde det som passet ham uten tanke på janteloven. Han sa ting som ikke var helt innenfor A4-arket. Når andre smalt med nyttårsraketter, brukte han dynamitt. Så befriende. Han gjorde det som falt ham inn. Jeg er fra en liten bygd utenfor Bodø, og man ble ofte litt innestengt i det naboene syntes. Når jeg blir stor vil jeg ha det sånn som ham, tenkte jeg.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- At jeg alltid har fokus på framtida og må konsentrere meg om å være her og nå.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Lager et surpriseparty for noen. Jeg elsker overraskelser.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog mot?

- Lengre straff for vold og misbruk av barn. Jeg er med i «Ta barnas parti» og er engasjert i Christoffer-saken.

Er det noe du angrer på?

- Sikkert. Det meste har jeg fortrengt. Jeg er ikke så opptatt av feil, de er en del av livet, og feil «happens for a reason».

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- Jim Carrey. Han er både pen og morsom.

ester.nordland@dagsavisen.no