Navn i nyhetene

Vekker rosa assosiasjoner

Hun hadde to svenske barndomshelter, i form av Ronja og Pippi.

Anja 
Carr (28)

Kunstner

Deltar på årets 
Høstutstilling. 
Den åpnet lørdag og varer til 13. oktober.

Høstutstillingen er elsket og hatet, og kritikerne er delt også i år. Hvor viktig er det for unge kunstnere å bli plukket ut til å delta her?

- Jeg tror utstillingens rolle har forandret seg en del i løpet av årene, og at den var viktigere før da det ikke fantes så mange andre arenaer å vise seg fram på. Men den er fortsatt viktig siden den når ut til så utrolig mange. Jeg deltok også på Høstutstillingen i fjor, men viser også verkene mine i egne og private gallerier.

Bidraget ditt til Høstutstillingen er en kube bygd av rosa og blå banankasser, inkludert deg selv som gumler bananer på en monitor. Hva vil du si med dette?

- Det er en videoinstallasjon der publikum kan gå inn i verket og delta i en-til-en kommunikasjon med kunstneren. Publikum kan også spise en banan inne i kuben. Det er et verk man må oppleve fysisk. Jeg er generelt opptatt av å finne fram til et drømmespråk i verkene mine og vekke assosiativ tenkning. Bananer kan vekke mange assosiasjoner fordi det er så velkjent for folk, samtidig som det er kontrastfylt. Samtidig har arbeidene mine politiske undertoner, ofte knyttet til kjønnsproblematikk. Denne gangen handler det om bananindustrien og hvordan arbeidere i Nicaragua er blitt sterile av sprøytemidlene som brukes. Jeg synes det er interessant sammenlignet med bananen som et fallossymbol.

Du bruker mye farger i kunsten din, i likhet med flere av bidragsyterne til årets Høstutstilling, hva er bakgrunnen for det?

- Jeg er spesielt opptatt av fargers symbolverdi og bruker særlig rosa mye. Det er en veldig ladet farge som kan gi ulike assosiasjoner i forskjellige kulturer. I vår kultur symboliserer fargen særlig det feminine, mens i Japan er rosa forbundet med lykke.

Hvilken bok har betydd mest 
for deg?

- «Pink» av Barbara Nemitz. Den handler nettopp om hvor ladet fargen rosa er i ulike kulturer, og hvor sterkt noen farger virker, og da særlig underbevisst. Jeg leste den for noen år siden og det er en av bøkene som inspirerte meg til å starte det rosa visningsrommet mitt, Pink Cube.

Hva gjør deg lykkelig?

- Skog og hav, mennesker og dyr.

Hvem var din barndomshelt?

- Jeg hadde flere, Ronja Røverdatter leste jeg veldig mange ganger. Og så likte jeg Pippi fordi hun er tøff og sta og liker hester.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Da spiser jeg sushi uten å telle bitene. Det skjer ganske sjelden, jeg synes det ofte handler om hvor mange biter man kjøper når man spiser sushi.

Er det noe du angrer på?

- Jeg angrer litt på at jeg ikke ble med på studietur til Istanbul da jeg gikk på kunsthøyskolen i Oslo. Jeg har flyskrekk, men de andre som reiste hadde det veldig gøy.

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?

- Det ville være interessant å stå i heis i Japan med kunstneren Yayoi Kusama. Hun er en gammel dame som har vært kunstner hele livet, og som har levd på en psykiatrisk institusjon nesten hele livet. Hun lager store, kule installasjoner som publikum kan gå inn i.

Men om du skulle stått fast i heisen i Japan må du jo fly først?

- Hehe, ja, jeg har begynt å fly nå. Jeg var i New York for ikke så lenge siden, og det gikk bra.

iselin.moller@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen