Navn i nyhetene

I heisen med Assad

Han mener at bak enhver helt skjuler det seg mye som ikke kommer fram.

Morten Rostrup (54)

Lege i Leger Uten Grenser

Utfordrer mediene til å skrive mer om verdens glemte kriser.

Hva tror du er grunnen til at folk, ifølge deres undersøkelse, ønsker å lese mer om verdens kriser enn lavkarbodiett?

- Vi ser gang på gang at nordmenn er engasjert i kriser, og støtter prosjekter og tiltak når det gjelder problemer i den tredje verden. Men for å bli engasjert, må man ha viten og kunnskap. Det er ikke enkelt for folk flest å holde seg orientert. Media har et ansvar for å formidle hva som foregår ute i verden. Hele 44 prosent som svarte på undersøkelsen sa de ønsket mer utenriksstoff.

Er det ikke en fare for at respondentene har svart det de tror dere vil høre, eller det de ønsker å 
framstille seg som?

- Jo, og det vet vi jo ikke. De har svart politisk korrekt. Jeg ser at avisredaktørene vet hva slags forsider som selger, og at folk ønsker underholdningspreg og mer «du-journalistikk». Men at folk virkelig vil ha det, er ikke jeg overbevist om. Derfor har jeg lyst til å utfordre redaktørene og se om de er dristige nok til å gi glemte kriser en forside.

Har redaktørene alene skylda for at flått får mer oppmerksomhet enn voldtekter i Papua Ny-Guinea?

- Det er redaksjonelle prioriteringer som ligger bak, spesielt hos løssalgsavisene. Redaktørene har derfor et klart ansvar for hva som kommer på trykk i avisene.

Hvilken bok har betydd 
mest for deg?

- Jeg har ingen bok som har betydd spesielt mye eller vært skjellsettende. Men jeg må si at «Mysterier» av Knut Hamsun er en interessant bok. Jeg husker jeg ble igjen på hotellet da jeg var i Peshawar i Pakistan for å lese den boka.

Hva gjør deg lykkelig?

- Å være ute i felten og føle at man får utrettet noe, spesielt sammen med lokale samarbeidspartnere. Det gir en veldig god følelse.

Hvem var din barndomshelt?

- Jeg hadde ingen spesielle barndomshelter, og har aldri vært noe opptatt av helter. Jeg vet at bak enhver helt så skjuler det seg mye som ikke kommer fram.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Jeg kan av og til være utålmodig, og vil at ting skal skje raskt. Og så skulle jeg ønske at jeg hadde mulighet til å beherske bedre mye av det jeg holder på med.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Da liker jeg å reise langt unna og være sammen med folk som er helt forskjellige fra meg selv. Det kan være veldig hyggelig.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog for?

- Akkurat nå kunne jeg godt tenkt meg å demonstrere for mer engasjement og støtte til den Den sentral-afrikanske republikk, men jeg tror kanskje ikke det ville ha kommet så mange.

Er det noe du angrer på?

- Rasjonelle valg der jeg har koblet bort intuisjonen og magefølelsen, det er valg jeg av og til kan angre på.

Hvem ville du helst stått 
fast i heisen med?

- Jeg tror jeg gjerne ville ha stått fast i heisen med Assad, og diskutert den humanitære situasjonen i Syria. Forsøkt å sørge for at vi fikk uavhengig adgang til konfliktområder slik at vi kunne bistått mest mulig.

ashild.langved@dagsavisen