Navn i nyhetene

Vil stå på egne ben

Hun føler det er på tide å gjøre sine "sine egne greier", etter å ha ha spilt i band siden hun var 19 år.

Maya 
Vik (32)

Artist

Forlater Montée for å satse på solokarriere.

Du slutter i den Spellemannpris-vinnende gruppa Montée for å satse på solokarrieren din. Hvorfor det?

- Det var ingen enkel avgjørelse å ta, men jeg har spilt i band siden jeg var 19 og følte at det var på tide å gjøre mine egne greier. Nå man spiller i band er man som en familie, på godt og vondt. Selv om jeg er utrolig glad i alle de andre i bandet, trenger jeg frihet til å jobbe med mine egne prosjekter nå.

Du har allerede gitt ut ett solo-album og nettopp vært på turné i Japan. Det ser ut som om solo-karrieren går bra så langt?

- Du, det har gått over all forventning! Jeg har turnert i Norge i hele sommer og som sagt vært i Japan og spilt utsolgte konserter i både Tokyo og Osaka. 10. august slipper jeg soloalbum nummer to og da skal jeg turnere enda mer med det. Sånn sett er planen egentlig lagt for hele høsten.

Hvordan er den norske festivalsommeren da, blir du lei?

- Nei, å spille konserter er en veldig takknemlig del av jobben. Det at det finnes en festival i hver krik og krok i Norge for tida gjør at man får sett mye av vårt langstrakte land, så jeg er jo heldig som får lov til å se alle disse fine stedene.

Norske festivaler generelt har et program som er dominert av menn, er det et problem?

- Nei det synes jeg ikke. Å begynne med kvotering, derimot, er et problem. Det stiller flinke jenter i dårlig lys, siden du da som publikummer tvinges til å lure på om man er booket på bakgrunn av kvotering eller popularitet. Hvem som spiller på festivalene rundt omkring bruker vel å reflektere ganske bra hvem som er populære der og da. Det kan ikke handle om kvinner og menn, men om hvem som lager den musikken som festivalene vil ha.

Hvilken bok har betydd 
mest for deg?

- Jeg er delvis ordblind, og veldig rastløs, så jeg leser dessverre sakte og dermed lite. Jeg skulle ønske jeg kunne lese mer, så jeg har mange bøker jeg har begynt på, men ikke fullført. Ett eksempel er Bibelen, som kanskje var litt ambisiøst, men der kom jeg så langt som til den tredje dagen i skapelsesberetningen.

Hva gjør deg lykkelig?

- Mange ting. Kjæresten min, mine venner, mine to tantebarn og generelt små ting i hverdagen.

Hvem var din barndomshelt?

- Pappa! Han var postmann og toppidrettsutøver. Det kunne ikke bli råere enn det! Da trassalderen kom byttet jeg ham ut med Prince.

Hva misliker du mest med deg selv?

- At jeg er redd for å fly og har transportskrekk generelt. Passer ikke så bra med den jobben jeg har valgt.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Dropper trening og spiser alt sukkeret jeg kommer over.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog for?

- Jeg har tillit til demokratiet og rettssystemet i Norge, og synes ofte det finnes gode alternativer til demonstrasjoner.

Er det noe du angrer på?

- Ja da, det er jo alltid noe, men jeg prøver heller å tenke på de tingene man har gjort riktig.

- Hvem ville du helst stått 
fast i heisen med?

- Marve Fleksnes!

Mer fra Dagsavisen