Innenriks

Kakerlakkinvasjon i norske hjem

Publisert Sist oppdatert

Kakerlakker har de siste årene vært på framgang i norske hjem og det er ikke lenger bare folk i storbyene som plages av den ubudne gjesten.

Skadedyrbekjempere rykker i stadig større grad ut til boligblokker i stor-Oslo Østfold og Vestfold for å bli kvitt kakerlakkene. Så langt i år har Aktiv Skadedyrkontroll hatt like mange jobber i forbindelse med kakerlakker som under hele fjoråret. Fagfolkene gir økt reisevirksomhet og utenlandske statsborgere skylden for problemene.

– Fortsetter tendensen kan vi doble omsetningen i forhold til i fjor sier Petter Stuve Johansen biolog i Aktiv skadedyrkontroll til Dagsavisen.

På flyttelasset

Ekspertene mener kakerlakkoppblomstringen blant annet skyldes at utenlandske statsborgere tar med seg mat hjem fra sørlige land. Men har insektet først kommet til Norge har nordmenn ingen problemer med å spre skadedyret. Det upopulære insektet stortrives nemlig i nærheten av varmekilder som ovner varmtvannstanker og kjøleskapsmotorer og blir gjerne med på flyttelasset.

– Det er i utgangspunktet en tropisk art som ikke lever naturlig i Norge men som kan følge med i kofferten hjem fra ferie. I Norge sprer de seg fra bygning til bygning når folk flytter og tar med seg kjøkkenredskaper. De liker seg i elektriske apparater og kan følge med på kjøpet om man kjøper brukt. Noen kommer også inn til landet med matimport sier Stuve Johansen.

Via avløpsrør

Hans Petter Nord daglig leder i Effektiv Skadedyrkontroll bekrefter det økende kakerlakkproblemet. Han mener håndtering av varer og forflytning av mennesker ligger bak.

– I 90 prosent av tilfellene vil kakerlakkene spre seg til andre leiligheter i samme blokk via ventilasjon og avløpsrør sier Nord som opplever stor etterspørsel fra mennesker som trenger hjelp til å fjerne den ubudne gjesten.

Han understreker at det er viktig å gå svært grundig til verks dersom man har skadedyrene hjemme.

– Har man kakerlakker i en leilighet i en blokk er det viktig at man ikke bare bekjemper dem der men også i andre leiligheter og fellesrom som vaskerier sier han.

Kan spre sykdom

Ifølge forsker ved avdelingen for skadedyr ved Folkehelseinstituttet Arnulf Soleng har Norge en stor bestand av skadedyrene. Kakerlakkallergi har etter hvert blitt et vanlig problem.

– En del reagerer på kakerlakker men det handler ofte om en kryssreaksjon da man ofte også er allergisk mot andre insekter påpeker Soleng og legger til at insektet sprer seg i rasende fart.

– Den tyske kakerlakken bruker to til tre måneder før de legger egg. Da kommer det 30 til 40 unger. Så går det to til tre måneder før de legger egg igjen sier han.

Selv om kakerlakken i utgangspunktet er ufarlig har den potensial til å spre sykdom.

– Undersøkelser har vist at de ofte bærer på bakterier sopp virus og parasitter. Det er vanskelig å gardere seg mot kakerlakker men man kan passe på å riste klærne og sjekke om det finnes kakerlakker i matvarer og andre varer etter ferieturen råder forskeren.

Powered by Labrador CMS