Innenriks

– Wara kan ikke ha lest hele rapporten fra Riksrevisjonen

Den knusende rapporten fra Riksrevisjonen dreier seg kun om sikring av politiets egne bygg og funksjoner, hevder justisminister Tor Mikkel Wara. Feil, sier riksrevisoren selv og slår fast: Heller ikke jobben med å sikre sivile objekter er gjort godt nok.

Bilde 1 av 2

– Når du spør hva dette handler om, så handler det altså om beskyttelse av politiet selv, ikke av folk og ikke av offentlige bygninger, sa justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) i en debatt om Riksrevisjonens ferske beredskapsrapport i Dagsnytt 18 denne uka.

Inkluderer sivile objekter

I rapporten kommer det fram at regjeringen ikke har gjort nok for å sørge for at den grunnleggende objektsikringen i politiet og Forsvaret er på plass – det vil si sikringen av terrorutsatte bygninger og andre objekter eller funksjoner. Det kan dreie seg om alt fra fysiske sperringer til alarmsystemer.

Men det kommer også fram at det er en risiko for at politiet og Forsvaret, inkludert Heimevernet, ikke er i stand til å sikre objekter ved bruk av såkalte sikringsstyrker, som settes inn i tilfeller av terror og krig. Disse sikringsstyrkene er avhengige av at politiet og Forsvarets egne bygg og objekter er intakte dersom de skal klare å ivareta sin funksjon med å beskytte andre objekter.

Det inkluderer sivile objekter, forklarer riksrevisor Per-Kristian Foss.

– Når det gjelder sikringsstyrkene, må politiet og Forsvaret sette seg ned sammen og peke ut objekter som er viktige å beskytte ved et terrorangrep. De er kommet litt lenger i dette samarbeidet, men fortsatt gjenstår det noe uenighet. Det gjelder særlig sivile objekter, sier Foss.

Les også: Førte velgerne bak lyset

– Wara bagatelliserer

Likevel gjentok Wara flere ganger under debatten at rapporten kun retter kritikk mot objektsikring av politiets egne bygg og funksjoner.

– Dette dreier seg om viktige funksjoner hos politiet som de skal beskytte. Det er det som er anklagen mot politiet. Det er ikke den jobben politiet gjør for å beskytte samfunnet, det er den jobben politiet har gjort for å beskytte seg selv, sa Wara.

Justisministeren bagatelliserer, mener Foss.

– Da kan han ikke ha lest hele rapporten, for den dreier seg også om sikringsstyrker. Han etterlot et inntrykk av å bagatellisere når det gjelder Riksrevisjonens rapport og snakket bare om deler av rapporten, sier Foss.

Ifølge Foss er grunnprinsippet at den som eier objektet, har ansvar for grunnsikringen. Altså har politiet ansvar for å sikre sine egne bygg, mens regjeringen har ansvar for å sikre sine. Men hvis det oppstår terror og krig, er ikke det lenger tilfellet, forklarer han.

– I slike situasjoner har politiet ansvar for å beskytte også objekter der de ikke har ansvar for grunnsikringen, sier Foss.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Følger opp kritikken

Dagsavisen har lagt fram kritikken fra Foss for justisminister Tor Mikkel Wara og bedt departementet om et muntlig intervju. Det er blitt avvist.

I en e-post til Dagsavisen skriver Wara at rapporten ikke retter kritikk mot mangelfull grunnsikring av offentlige bygninger.

«Riksrevisjonens kritikk av objektsikring handler derimot primært om grunnsikring av politiets og Forsvarets egne objekter, i tillegg til politiets og Forsvarets arbeid med sikring av disse objektene ved bruk av sikringsstyrker fra politiet og Forsvaret. Objektsikring er svært viktig og noe regjeringen tar på høyeste alvor. Derfor skal vi følge opp den kritikken. Det arbeidet vil pågå kontinuerlig, fordi hva som skal sikres vil kunne endre seg i forhold til et endret trusselbilde», skriver han.

Da vi ba Wara om å svare direkte på kritikken fra Foss, fikk Dagsavisen opplyst at statsråden var opptatt.

Les denne?: Justisminister Tor Mikkel Wara finnes ikke i folkeregisteret

Rapporten

* Tirsdag leverte Riksrevisjonen en rapport til Stortinget som tar for seg regjeringens sikkerhet- og bered­skapsarbeid.

* Rapporten er en oppfølging av tidligere kritiske rapporter fra Riksrevisjonen i kjølvannet av konklusjonene fra 22. juli-kommisjonen.

Den nye rapporten viser blant annet at:

* Justis- og bered­skapsdepartementet og Forsvars­departementet har ikke i nødvendig grad sørget for at grunnsikringen av skjermingsverdige objekter i politiet og Forsvaret er i samsvar med sikkerhetsloven og Stortingets forutsetninger.

* Justis- og beredskaps­departementet og Forsvarsdepartementet har bedret oppfølgingen av politiets og For­svarets bruk av sikringsstyrker, men det gjenstår fortsatt mye før Stortingets vedtak og forutsetninger er oppfylt:

Manglende felles forståelse av objektsikrings­instruksen.

Svakheter ved prosessen med utpeking av sivile nøkkelobjekter.

Svakheter ved Heimevernets operative evne.

Manglende avklaringer og analyser av politiets og Heimevernets kapasitet til å sikre og beskytte objekter ved bruk av sikringsstyrker.

* Riksrevisjonen bruker betegnelsen «svært alvorlig» om sine funn. Det er den krasseste formen for kritikk riksrevisoren kan fremme.

Kilder: NTB, Riksrevisjonen

Mer fra Dagsavisen