Innenriks

Vil overføre rekordmange nye oppgaver til kommunene

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) vil gi kommunene mer makt og foreslår den største overføringen av oppgaver til kommunene noensinne.

Av Jon Even Andersen og Birgitte Iversen

– Dette handler om å gi lokalpolitikere et større handlingsrom og sørge for at særlig de sårbare blant oss får bedre tjenester, uttalte Sanner, da han la fram reformen sammen med statsminister Erna Solberg (H) og arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) fredag.

Sanner vil blant annet gi kommunene ansvaret for tannhelse, rehabilitering, barnevern, utmarks- og naturforvaltning, motorferdsel, en rekke tilskuddsordninger, samt større handlingsrom i plan- og bygningssaker.

Meldingen åpner også for at storbyene, gitt visse forutsetninger, kan få ta over ansvaret for videregående skoler og kollektivtransport.

Sanner åpner samtidig for å pålegge mindre kommuner å samarbeide med andre i større grad enn i dag.

Spre makt

For Sanner er maktspredning en hovedingrediens i hele reformen.

– De siste tiårene har statens styring blitt gradvis mer detaljert. Mange lokalpolitikere føler de har svært lite handlingsrom. Vi gir nå kommunene flere oppgaver. Det innebærer at vi sprer makt, sier han til NTB.

– I tillegg skal vi gå gjennom all statlig detaljstyring med tanke på å gi kommunene mer handlingsfrihet. Denne gjennomgangen skal legges fram for Stortinget våren 2017, sier Sanner.

Statsminister Erna Solberg sier regjeringens utgangspunkt er at samfunnet bygges best nedenfra og oppover .

– Vi mener at vettet er jevnt fordelt og at vi er mangfoldige. Oppgaver og spørsmål kan løses litt ulikt rundt omkring i landet, sier hun.

– Romantisk Vedum

Kommunal- og moderniseringsministeren fnyser av Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum, som i et intervju med NTB i forkant av partiets landsmøte denne helgen viser til en undersøkelse som forteller at folk i små kommuner er mer fornøyd med tjenestetilbudet enn folk i større kommuner.

– Det relevante i den undersøkelsen er ikke størrelse, men kommunenes økonomi. For oss er oppgaven å lage sterke fagmiljøer innen barnevern, PPT, eldreomsorg og så videre. Vedums romantiske drøm om å beholde en kommunestruktur fra 1965 er derimot oppskriften på fortsatt sentralisert makt i Norge, sier Sanner.

Tre nivåer

Det blir nå opp til Stortinget å ta meldingen om oppgavefordeling videre. Sanner sier han håper på en konklusjon allerede før sommeren.

– Jeg ønsker et så bredt samarbeid som mulig. Regjeringen har en særlig forpliktelse overfor KrF og Venstre, og det er jo i samarbeid med dem at regjeringen har konkludert med at det fortsatt skal være tre forvaltningsnivåer i Norge, sier Sanner.

I meldingen som ble lagt fram fredag, oppfordrer regjeringen til naboprat også fylkene imellom.

– Vi må se på hvilke oppgaver fylkene trenger for å kunne være en god samfunnsutvikler og danne sterke regioner, sa Sanner til NTB torsdag. Han vil imidlertid ikke tallfeste hvor mange som minimum bør bo i fremtidens fylker eller regioner. (NTB)

Tidligere Høyre-statsråd sterkt kritisk til regjeringens forslag

Tidligere Høyre-statsråd Victor D. Norman mener regjeringen diskriminerer utviklingshemmede gjennom forslaget med å overføre oppgaver til kommunene.

Regjeringen ønsker at kommunene skal ha ansvar for arbeidsmarkedstiltak som omfatter tilrettelagte arbeidsplasser for personer med utviklingshemming.

Det er svært uheldig for de 9.000 arbeidstakerne dette gjelder, mener Norman, som tror det vil føre til at svake grupper må konkurrere om midlene i kommunepotten.

– Utviklingshemmede og andre med behov for bistand vil igjen havne nederst ved bordet og risikere at den soleklare retten alle andre har til arbeid, ikke lenger gjelder for dem. Det finnes bare ett ord for dette – diskriminering, sier han.

Norman var arbeids- og administrasjonsminister i Bondevik-regjeringen. I dag er han styreleder i ASVL, arbeidsgiver- og interesseforening for vekst- og attføringsbedrifter.

Ansvarsreformen i 1991 skulle sikre at også utviklingshemmede kunne delta i arbeidslivet, og ansvaret for tilbudet ble lagt til staten. (NTB)

Funksjonshemmede frykter rasering av hjelpetilbud

Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon er sterkt bekymret over at regjeringen vil overføre ansvaret for hjelpemidler i dagliglivet til kommunene.

– Dette er alvorlig, og vi frykter at dette kan fragmentere og rasere hele hjelpemiddelområdet for funksjonshemmede fullstendig, sier Andreas Habberstad i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO).

– Dette handler ikke om lager og logistikk. Det handler om å få de riktige hjelpemidlene til riktig tid, og som er spesialtilpasset den enkelte. Den kompetansen finnes ikke i kommunene, sier Habberstad.

– Godt system i Nav

Hjelpemidlene kan være avanserte, og kreve mye kunnskap og kompetanse for den som skal levere. Det dreier seg om alt fra elektriske rullestoler til dusjkrakker.

– Dette er kunnskap som hjelpemiddelsentralene i Nav har bygd opp over lang tid og som fungerer godt. Det vil være et feilskjær og et tilbakeskritt å splitte opp og overføre dette ansvaret til kommunene, sier Habberstad.

– Viktig med likebehandling

FFO mener dagens system er godt nettopp fordi det er forankret i folketrygdloven med et nasjonalt formidlingssystem. De mener det er avgjørende at folk blir behandlet likt og har et system med sterkt rettsvern og forutsigbarhet i ryggen.

– Kommunens økonomi er ikke avgjørende for om funksjonshemmede får de nødvendige hjelpemidlene de er avhengig av for å kunne delta i både dagligliv og arbeidsliv, sier Habberstad.

Han ber om at kommunereformen heller vektlegger at kommunene må være i stand til å utføre de lovpålagte oppgavene de allerede har. (NTB)

­

Ap: – Flytter ikke reell makt til kommunene

Arbeiderpartiet mener regjeringens kommunereform bare gir smuler til kommunene.

– Her flyttes det ikke reell makt til kommunene. De få oppgavene som konkret foreslås overført til kommunene, bærer preg av at man overfører kostnader og rene forvaltningsoppgaver til kommunene, sier Helga Pedersen, nestleder og kommunalpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet.

– Oppgaver som arbeids- og utdanningsreiser, basishjelpemidler, idrettsfunksjonell godkjenning av svømmeanlegg og kompetanse til å utføre notarialforretninger er i hovedsak regelstyrte ordninger som i liten grad krever politisk skjønn eller styrker lokaldemokratiet, sier hun.

Pedersen er også skeptisk til forslag om å overføre landets distriktspsykiatriske sentre til kommunene.

– Jeg stiller spørsmål ved klokskapen ved det når vi samtidig hører om at kommunene må kutte i skolehelsetjeneste og forebyggende arbeid med rus og psykisk helse grunnet dårlig kommuneøkonomi, sier Pedersen.

Hun er også bekymret for forslagene om å overføre ansvaret for kollektivtransport og videregående skoler til storbyområdene.

– Det vil skape usikkerhet for yrkesfagelever og kollektivreisende i storbyområdene, mener Pedersen. (NTB)

Venstre: – Skritt i riktig retning

Venstre er godt fornøyd med regjeringens forslag om å flytte flere oppgaver til kommunene.

Økt kommunal myndighet innen planarbeid, miljøtiltak og næringsutvikling er skritt i riktig retning, mener kommunalpolitisk talsmann André N. Skjelstad. Også overføring av sivile politioppgaver og borgerlig vigselsrett får støtte.

– Venstre mener kommunene må få et større ansvar på klimaområdet, slik at man lokalt kan bidra til å nå utslippsmålene. Videre kan det vurderes om kommunene skal få et mer helhetlig ansvar for integrering av innvandrere, større deler av Nav og et større ansvar for tilskuddsordninger innenfor kultur og frivilligheten, sier Skjelstad.

– I tillegg vil det gi regioner en bedre mulighet til å dyrke regionale fortrinn og særpreg. Innen næringsutvikling og reiseliv vil dette gi nye muligheter, sier Skjelstad, men mener man må se arbeidsmarkedene og bosetningsmønstrene i en større sammenheng.

Venstre mener videre at større regioner vil gi mulighet til å flytte ned flere og større statlige oppgaver. (NTB)

KrF savner satsing på regionnivå

Det kan være klokt at kommunene får mer helhetlig ansvar for flere oppgaver, men det er viktig å unngå en sentraliseringsreform, mener Kristelig Folkeparti.

– For KrF er det viktig at kommunereformen blir en demokratireform der makt og ansvar flyttes nedover, både til kommunene og til et folkevalgt regionalt nivå. Folk må ha tilgang til gode kommunale tjenester med høy kvalitet der de bor, sier kommunalpolitisk talsmann Geir S. Toskedal.

KrF vil ha større og mer slagkraftige regioner enn dagens fylkeskommuner. Her leverer ikke regjeringen nok, mener Toskedal, som ønsker å flytte flere oppgaver fra staten til regionnivå.

– Det finnes mange oppgaver, både fra direktorater, statlige etater og fra fylkesmennene, som med fordel kan flyttes til folkevalgt kontroll i et nytt regionnivå. Vi trenger å få på plass noen føringer for dette nivået i behandlingen i Stortinget, sier han. (NTB)

Senterpartiet: Dette løfter bare noen av byene

Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum ser ingen reell desentralisering i regjeringens forslag om å legge flere oppgaver til kommunene.

– Dette er ikke noe stor desentralisering av makt. Det er bare snakk om å løfte noen bykommuner, og så svekke noen fylkeskommuner. Det er ingen reelt stor maktoverflytting på noen måte, sier Slagsvold Vedum til NTB.

Regjeringens forslag ble uten tvil dagens heteste diskusjonstema på Senterpartiets landsmøte i Haugesund.

Slagsvold Vedum mener regjeringen har trukket konklusjonen om kommunereform i forkant, og nå fyller på med innhold.

– Hvis de skal ha større kommuner, så må de finne på noen oppgaver også. De har nok hatt en desperat runde internt i regjeringen på det, sier han.

Sp-lederen ser ingen fornuft i at for eksempel tannhelse og videregående skole skal overføres til kommunalt nivå.

– Det er veldig lurt at det løses på fylkeskommunalt nivå, slik det gjøres i dag. Det dekker et større område, og da kan man ha et ordentlig fagmiljø, sier han om tannhelsetjenesten.

– Å overføre videregående skoler til kommunene, mener vi er veldig uklokt. Det kommer til å gå ut over linjevalg. Allmennfag er billig, mens yrkesfag er veldig dyrt. Hvis vi skal overføre dette, vil det splittes opp i små, smale fag, og bredden i tilbudet vil bli borte, sier han. (NTB)

SV sterkt bekymret for funksjonshemmedes tilbud

SV er redd utviklingshemmede vil kunne miste de tilrettelagte arbeidsplassene hvis kommunene skal overta ansvaret.

SVs Karin Andersen er svært bekymret for at arbeidstiltaket Varig tilrettelagt arbeid foreslås overført til kommunene. Denne ordningen skal sørge for at utviklingshemmede kan delta i arbeidslivet.

– Når regjeringen ikke lenger vil at staten skal ha ansvar for dette, er det spikeren i likkista for «Arbeid til alle». For SV er det helt uakseptabelt at staten skal løpe fra dette viktige ansvaret og er forferdet over at arbeidsministeren har akseptert dette, sier hun.

– Ordningen er umistelige bedrifter for sine ansatte og for lokalmiljøene og kan ikke fungere uten at staten er med og bidrar til at folk med store helseproblemer og utviklingshemmede har arbeid. Regjeringens forslag vil føre til at færre får arbeid. At regjeringen vil svekke statens ansvar for funksjonshemmede og utviklingshemmede, plasserer dem i skammekroken, sier hun.

Hun støtter også Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon, som frykter at tilbudet om hjelpemidler i dagliglivet blir rasert hvis kommunene skal overta, slik regjeringen ønsker. SV mener det fortsatt bør ligge under staten og folketrygden.

– Verken den faglige kompetansen og behovet for penger blir ivaretatt ved å la kommunene overta, sier Andersen. (NTB)

Mer fra Dagsavisen