Innenriks

Vil flytte Oljefondet ut av Oslo

Marit Arnstad (Sp) vil ha slutt på at store deler av all statlig finansiell formue forvaltes fra Oslogryta.

Av Bjørn S. Kristiansen og Sofie Prestegård

– I dag forvaltes 99,8 prosent av all statlig finansiell formue i aksen mellom Finansdepartementet i Akersgata og Norges Bank på Bankplassen, sier Marit Arnstad, og gestikulerer som for å vise den drøyt 1 kilometer lange gåturen midt i Oslo sentrum.

Det vil Senterpartiets parlamentariske leder gjøre noe med.

– Gjedrem-utvalgets innstilling om å opprette et særlovsselskap av Oljefondet gir oss en mulighet til også å diskutere om vi skal flytte makt når det gjelder forvaltningen av finansformuen, sier Arnstad til Dagsavisen.

Les også: Ansatte flytter ikke med jobben

Maktstrukturer

Utvalget foreslo i juni at Statens pensjonsfond utland (SPU), eller Oljefondet, skal forvaltes av et eget særlovsselskap utenfor Norges Bank.

– Gjedrem-utvalget gir oss en mulighet til å se på den maktstrukturen, og se på om det er mulig å flytte en del av den makten dette miljøet representerer ut til andre deler av Norge, sier Arnstad.

– Hvorfor er den maktstrukturen du peker på problematisk?

– Vi ser at det er veldig tette bånd. Både mellom institusjonene, men også personer – vi må vel kunne si det. Jeg tror det kan være fornuftig å spre den makten til flere kompetansemiljøer. Kanskje det kan bringe inn noe nye sider, noen nye ideer og synspunkter, og lage et bredere kompetansemiljø i forvaltningen av statlig, finansiell formue i Norge, mener hun.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Bergen og Trondheim

Statens pensjonsfond omfatter i dag Statens pensjonsfond Norge (SPN), som forvaltes av Folketrygdfondet, og Statens pensjonsfond utland (SPU), som forvaltes av Norges Bank. Begge bør flyttes, mener Arnstad.

Det er to byer som er høyaktuelle ifølge Sp-politikeren: Bergen og Trondheim.

– Bergen har et stort forvaltningsmiljø knyttet til privat finansformue. De har allerede et godt miljø, særlig knyttet til noterte aksjer og til ulike fond. Holberg Fondene er et eksempel på det. I tillegg har Bergen Norges største utdanningsmiljø knyttet til økonomi. Bergen peker seg ut som en mulig plass, sier hun.

Trønderen Arnstad mener det kan være fornuftig å flytte Oljefondet dit. Men også Folketrygdfondet bør flyttes fra Bankplassen i hovedstaden, mener Sp-politikeren.

– Den andre byen er Trondheim. Miljøet har nok en litt annen profil knyttet til sin finansforvaltning. Men miljøet er ganske bredt, og har lange tradisjoner med finansforvaltning. Jeg kunne tenkt meg å flytte Folketrygdfondet dit, sier Arnstad.

Les også: 4.000 nye statsansatte i Oslo under Sanner

I over 35 land

Det er i dag litt over 50 ansatte der. I Statens pensjonsfond utland, som har en verdi på i underkant av 8.000 milliarder kroner, er det i dag 550 ansatte som jobber med forvaltningen av fondet. Ledelsen og 300 av de ansatte sitter i Oslo. Resten er spredt i over 35 land, i alt fra Singapore til USA.

– Dette berører ikke det internasjonale. Vi er nødt til å ha forvaltningsmiljøer i New York, Shanghai og London. Det jeg snakker om er å bryte opp det lille miljøet vi har i Oslo, og bygge opp et bredere miljø som kan utfordre hverandre på analyser om forvaltningen av denne formuen, understreker Arnstad.

Med Norges Bank liggende i Oslo, Oljefondet i Bergen og Folketrygdfondet i Trondheim, tror Sp-politikeren at miljøene kunne skapt faglig dynamikk mellom hverandre som vil styrke miljøene.

Frykter tapte verdier

Men Ap avviser totalt ideen fra sin potensielle regjeringspartner etter høstens valg.

– Vi er for statlige arbeidsplasser i distriktene, men synes ikke det er en god idé å rive opp disse fagmiljøene, og plassere dem andre steder, sier Truls Wickholm, som sitter i finanskomiteen på Stortinget.

Han underkjenner ikke at også Bergen og Trondheim har solide fagmiljøer.

– Men her snakker vi om ganske mange personer som jobber i disse institusjonene i dag. De er noen av de beste vi har, og forvalter veldig store verdier på vegne av fellesskapet. Da er ikke dette en kjempegod idé, sier Wickholm.

– Du kan slite med å bygge opp nok kunnskaper på disse områdene andre steder i landet og da kan det gå tapt store verdier for fellesskapet, legger Ap-politikeren til.

I Aps program står det at de vil skape nye statlige arbeidsplasser over hele landet. Men Wickholm kan ikke svare på hvor mange, eller hvilke statlige arbeidsplasser Ap vil flytte ut.

Les også: Plasserer nye jobber i Oslo

Mer fra Dagsavisen