Innenriks

– Vi vil minske ulikhetene

Statsminister Erna Solberg (H) lover verden å minske de økonomiske forskjellene, både i og utenfor Norge.

NEW YORK (Dagsavisen): – Det er veldig gøy å se høyrefolk reise til USA for å forplikte seg til å drive SVs fordelingspolitikk, sier stortingsrepresentant Heikki Holmås (SV) triumferende.

Holmås snakker om FNs bærekraftige utviklingsmål, som statsminister Erna Solberg skrev under på under toppmøtet i FN fredag. Målene har vært under utforming i flere år, og er nå endelig vedtatt i verdensorganisasjonen. Mål nummer ti er å redusere ulikheter, både mellom og i land.

– Dette er god rødgrønn politikk, sier Heikki Holmås.

LES OGSÅ: Skal utrydde fattigdom

Lett å måle

Som tidligere utviklingsminister under den rødgrønne regjeringen var Holmås med på å få på plass målet om å redusere økonomisk ulikhet, med støtte fra blant andre Tyskland og Frankrike. Målene gjelder for både fattige og rike land, og vil definere internasjonal politikk og utviklingsarbeid de neste 15 årene.

Alle FN-land forplikter seg dermed til å minske økonomisk ulikhet, og målet er klart: De 40 fattigste prosentene skal ha høyre inntektsvekst enn snittet av befolkningen.

Det har ikke vært tilfellet i Norge på mange år. Selv om Norge fortsatt er blant verdens mer egalitære land, har den økonomiske ulikheten i Norge økt de siste årene. De som tjener mest i Norge er også de som har høyest inntektsvekst. Dette må snu, hvis Norge skal oppfylle FNs mål.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Må oppfylles

Målet om å redusere ulikhet, både mellom land og i land, er et av 17 globale bærekraftsmål alle FNs 193 land er blitt enige om å jobbe for. FNs generalsekretær Ban Ki-moon kaller målene en historisk satsing. En rekke statsledere vedtok målene i FNs hovedforsamling i helgen, blant dem Norge.

Det har lenge pågått en internasjonal debatt om økonomisk ulikhet, som øker i store deler av verden. Ifølge tall fra Oxfam, sitter 20 prosent av verdens rikeste med over 94 prosent av verdens totale verdier.

Erna Solberg sier den blåblå regjeringen vil sørge for at ulikhetene i Norge minsker. Hun mener utdanningssystemet er nøkkelen.

– Det er viktig at ulikheter minskes, og det gjør vi gjennom å ha et godt utdanningssystem som gir folk mulighet til å ta utdanning, sier Solberg til Dagsavisen.

LES OGSÅ: Klart for nye mål

Går for utdannelse

Hun medgir at norsk skole ikke gir mindre forskjeller.

– Norge har jo god og gratis utdanning, men en utfordring har vært at det har bidratt til å opprettholde sosiale forskjeller, ikke minske sosiale dem, sier Solberg til Dagsavisen.

For Solberg handler mindre ulikhet om å få folk inn i arbeidslivet.

– Vi må minske fattigdommen. Og årsakene til at folk er fattige i Norge er at de står utenfor arbeidslivet, og at ulikhet reproduserer seg selv.

At en høyreregjering med Erna Solberg i spissen nå forplikter seg til å minske ulikhetene, er strålende, mener Holmås, som mener lakmustesten på om Solberg tar utfordringen på alvor, kommer når statsbudsjettet legges fram i høst.

– Er dette SV-politikk, Erna Solberg?

– Nei, dette er vår type politikk, det handler om å ruste enkeltmennesket framover. En kan ikke bare se på økonomiske overføringer, men hvordan enkeltmennesket kan videreutvikle evnen sin til å delta i samfunnet.

Solberg sier det aller viktigste målet FN-landene ble enige om, er å utrydde ekstrem fattigdom i verden.

LES OGSÅ: «Det som har skjedd er for stort til å stanses»

Mer fra Dagsavisen