Politikk

Venstrevinden spaknet

PÅ TÅ HEV: Nervene var i helspenn på Venstres valgvake utover kvelden i går. Alle håpet inderlig at partiet ville holde seg over sperregrensen.

- Den første valgdagsmålingen og landsdekkende prognosen tyder på at det er mulig å komme over sperregrensen. Alt over det er en bonus, uttalte nestleder Ola Elvestuen omgitt av høylytte partifeller på Det Norske Teatret, som var stedet for partiets valgvake, rett etter at de første tallene ble offentliggjort.

Nevnte prognose tydet på en oppslutning på 4,6 prosent, en framgang på 0,7 fra forrige katastrofale stortingsvalg. En slik framgang er likevel langt fra hva Venstre har ligget an til, ifølge utallige målinger de siste ukene. Enkelte målinger har gitt Venstre en oppslutning på over 6 prosent. Hadde det stått seg ville partiet ha gjort sitt beste valg på 44 år.

Usikker plass

Elvestuen var på ingen måte sikker på at hans andreplass på listen for Venstre i Oslo, ville holde til stortingsplass i går kveld.

- Jeg vil tro at det ble avgjort i løpet av valgets siste time, sa Elvestuen, som dermed var svært spent på opptellingen av stemmene i hovedstaden.

Han var da forberedt på at det kunne gå mange timer før det ble klart om han fortsetter som byråd i Oslo, eller om han kan innta Stortinget sammen med partileder Trine Skei Grande.

De første tallene i går tydet på åtte representanter for Venstre, en framgang på seks. Men til tross for gode tall fra kommune etter kommune og stor stemning blant de mange frammøtte partifellene, valgte Elvestuen å holde beina på jorda.

- Situasjonen er spennende for våre førstekandidater i flere fylker, påpekte han.

Opp- og nedturer

Guri Melby, Venstres tredjekandidat for Venstre i Oslo, er ikke bare avhengig av at Elvestuen blir valgt inn. Trine Skei Grande må i tillegg bli statsråd i en ny borgerlig regjering før Melby kan stille på Stortinget.

- Jeg føler meg ikke trygg på at vi kommer over sperregrensen. NRKs første prognose var litt for lav til det. For Venstre vil alt over 4 prosent være noe vi er fornøyd med, sier også hun.

- Hvor mange representanter får dere i Oslo?

- Det er altfor tidlig å si om det blir to eller ikke. Målingene spriker altfor mye, svarer Melby.

Venstre-nestor Odd Einar Dørum var også svært nøktern i går kveld, etter å ha opplevd både opp-, men for det meste nedturer med Venstre.

- Basert på forhåndsstemmene og valgdagsmålingene er det mulig å komme over sperregrensen, uttalte Dørum.

Som Elvestuen betegnet han alt over det som «en bonus».

- Ingen ting er avgjort, var Dørums advarende ord til både journalister og partifeller.

Avventende

Abid Q. Raja, førstekandidat for Venstre i Akershus, sluttet seg til koret av svært så avventende venstrefolk.

- Vi er litt for nærme sperregrensen. Det skal bli spennende å se hva som skjer utover kvelden. Det skal bli spennende å følge med.

Raja innrømmet at han var «helt knekt» ved avslutningen av valgkampen i går.

- Jeg har holdt på i et sett de siste 40 dagene. Det har bare vært en halv fridag i forbindelse med skolestarten til de tre barna mine. Bortsett fra det har jeg stått opp klokka kvart på seks og ikke kommet hjem igjen før langt på kveld. Dette har gått ut over både helsa, kostholdet, treningen, søvnen og familielivet.

- Hvordan vil du betegne Venstres valgskamp, ut over egen innsats?

- Innsatsen har vært stor i alle fylker, svarer Raja.

- Jeg tror også at lederen vår betraktes som en sympatisk og flink dame. Trine Skei Grande er med på å øke oppmerksomheten om oss. Og så tror jeg at mange av dem som har ønsket seg en ny borgerlig regjering, har ønsket at den skal ha noe grønt i seg.

Da denne utgaven av Dagsavisen gikk i trykken, viste seneste landsprognose en oppslutning på 5 prosent for Venstre.

tor.sandberg@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen