Innenriks

Velg riktig sykkel

FRITID: Et godt sykkelkjøp kan gi deg milevis med glede.

Velg riktig sykkel

Fritid: Et godt sykkelkjøp kan gi deg milevis med glede.

n Siri Marte Kværnes

Skal du investere i en sykkel? Da er valgmulighetene mange, og salgsplakatene like så. For å gjøre et godt kjøp må du kunne litt om sykler, mener Rasmus Leiro, leder for Kirkens Bymisjons sykkelverksted Pedalen.

- Folk har mange spørsmål om sykkelbegreper og det som står i annonsene, sier Leiro.

Nylig ga han ut «Sykkelkjøp», en håndbok om kjøp av sykler og sykkelutstyr.

Sykkel for hva?

Terrengsykkel, bysykkel, racersykkel, cruisersykkel og hybridsykler. Når du står i butikken eller surfer på internett etter det perfekte transportmiddelet på to hjul, er det lett å bli forvirret.

«Hva skal jeg bruke sykkelen til?» Det er det åpenbare, men likevel så viktige, spørsmålet du må stille deg, ifølge Leiro.

Bruker du sykkelen som framkomstmiddel på kortere strekninger, kan en bysykkel gjøre nytten. Et høyt styre gir deg bedre oversikt i trafikken. Skjermene og kjedekassen beskytter klærne dine, og bagasjebrett eller kurv gjør det enkelt å frakte småting. Noen velger nok bysykler også på grunn av syklenes sjarmerende ytre.

Ønsker du deg en sykkel som kombinerer egenskapene til ulike sykkeltyper, kan en hybridsykkel passe bra. Det finnes raske hybrider som egner seg til trening på asfalt, men også varianter som satser mer på komfort. Komforthybrider er gjerne lettere og litt raskere enn bysykler.

Flere sykler

Noen ønsker å sykle i såpass ulike sammenhenger at behovet ikke dekkes godt av én sykkel. Sykkelentusiaster har gjerne både fire og fem sykler i stallen, men også hverdagssyklisten kan ha glede av et par ulike typer, mener sykkelbokforfatteren.

- Skal du sykle til og fra jobb, men også Birkebeinerrittet? Til «Birken» trenger du en sykkel som kanskje bare fungerer sånn halvveis til og fra jobb. Da kan det være bedre å ha to sykler, sier Leiro.

Han legger til at en terrengsykkel gir best utvalg av dekk for all slags føre, noe som er en fordel hvis du er en helårssykler - i byen eller andre steder.

Det er ingen tvil om at tusenlappene flyr fort hvis sykkelen skal være av toppkvalitet. Men er det ikke lett å bli vel opptatt av utstyret?

- Det er sikkert noen som overinvesterer, men jeg tror også at sykkelkjøp kan inspirere folk til å sykle mer. Den som sykler som trening, begynner kanskje å sykle til jobben - og omvendt, sier Leiro.

Leiros beste råd er uansett å snakke med fagfolk før du drar kortet.

- Gå til en sykkelbutikk der dyktige folk kan hjelpe deg. De legger sin ære i å levere bra sykler og at kunder skal bli fornøyd. Det er også veldig viktig å finne en sykkel i riktig størrelse, og som er tilpasset deg. (NTB Tema)

Mer fra Dagsavisen