Innenriks

Varslet nye kutt

Store Norske gikk over en halv milliard i underskudd før skatt i fjor. Nå ber de staten spytte inn 450 millioner kroner for å finansiere videre kulldrift på Svalbard.

Lave kullpriser og kostbar produksjon førte til at Store Norske fikk et dramatisk underskudd på 537 millioner kroner før skatt i 2014. Uten friske midler blir det umulig for kullselskapet på Svalbard å fortsette driften i 2015. Derfor leverte i  går arbeidende styreleder Anita Malm Justad en lånesøknad til eier næringsminister Monica Mæland(H). Her ber det statseide selskapet om 400 millioner kroner til å finansiere videre kulldrift, og 50 millioner kroner til å utvikle ny næringsvirksomhet, i et nytt selskap som skal hete Store Norske Utvikling (SNU).

Skal bli slankere

Før jul mistet 90 ansatte jobben i selskapet, og driftsnivået ble tatt ned til et minimum. Selskapet regner derfor med å kunne drive for 300 millioner kroner mindre i 2015. Det vil innebære en kostnadsreduksjon på 30 prosent, og kostnadene skal ytterligere ned.

Malm Justad varsler derfor at flere må regne med å miste jobben.

– Målet er at vi skal kunne leve med en kullpris på 75 dollar per tonn, sier styrelederen til Dagsavisen.

Det vil si at en del av det Store Norske nå slanker av kostnader har de ikke planer om å legge på seg igjen. Kulldriften er fortsatt den viktigste næringssektoren i Longyearbyen, noe også Malm Justad er bevisst på.

– Vi er pinlig klar over at hvis vi ikke får dette til, vil det få dramatisk konsekvenser, sier styrelederen.

SNU-operasjon

At styret ber om 50 millioner kroner til å bygge opp ny næringsvirksomhet som skal erstatte kulldriften, ser lokalstyreleder i Longyearbuen, Christin Kristoffersen på som en klok strategi.

– Her ber man om et lån for å få muligheten til å utvikle et selskap. Man ber ikke om subsidiering, sier Kristoffersen.

Planen er også å selge mer av kullet til industriell bruk, og mindre til strømproduksjon. Ifølge Store Norske har den nyeste gruva i Lunckefjell mye kull som bærer en slik kvalitet.

Sak for Stortinget

– Vi kommer til å gå igjennom det forslaget styret har, men også se på alternativer og opplyse saken så godt vi kan, og deretter konkludere. Vi vet at situasjonen er veldig alvorlig, og dette arbeidet vil ha topp prioritet fra vår side, sier Mæland til Dags­avisen.

Om dette blir en sak hun involverer Stortinget i, kommer an på om regjeringen vil foreslå å bevilge lånet til Store Norske.

Leder av næringskomiteen på Stortinget Geir Pollestad (Sp) mener Mæland bør vurdere lånekostnaden med en positiv holdning.

– Kulldrift er en sentral del av vår Svalbard-politikk, sier Pollestad som er opptatt av at næringsministeren raskt kommer til Stortinget med en sak.

Mer fra Dagsavisen