Innenriks

Utdaterte terminaler for 13 millioner

TEKNOLOGI: Akershus Universitetssykehus (Ahus) ble åpnet som et høyteknologisk sykehus for fem år siden. Men i dag er enkelte av løsningene allerede langt på vei utdatert.

Da kong Harald med pomp og prakt åpnet det nye gigantsykehuset på Lørenskog i 2008, var det et høyteknologisk sykehus.

* 90 mil med kabler var strukket for å få infrastruktur til all teknologien.

* 650 millioner kroner var investert i IKT-løsninger. Rundt 13 millioner av dette til pasienterminaler ved hver seng.

* Det ble tatt i bruk helatomatisk legemiddelhåndtering, og selv klesvasken ble automatisert.

Men alt har ikke fungert etter sin hensikt.

Utdatert

For mange kan et kjedelig sykehusopphold gjøres litt lettere med tilgang til TV, radio og internett. Derfor ble det installert personlige touchterminaler ved hver eneste av de rundt 650 somatiske sykehussengene på nye Ahus, til en stykkpris på rundt 20.000 kroner. Terminaler hvor det var ment at pasientene kunne styre det meste fra senga, det være seg TV, radio, internett, eller tilkalle hjelp fra sykepleiere.

Men systemet virker ikke etter sin hensikt. Det er tregt, vanskelig å bruke, og man skal være frisk og ha følsomme fingre for å bruke touchsystemet.

Rask utvikling

- Sykehuspartner har ansvar for driften av pasient-/sengeterminalene ved AHUS. Flere av disse fungerer dessverre dårlig. Dagens terminaler er ikke en optimal løsning for visning av TV, radio og internett, skriver kommunikasjonsdirektør i Sykehuspartner Trude Julie Dommerud i en e-post til Dagsavisen.

- Den teknologiske utviklingen på denne typen utstyr skjer fort, og det blir raskt umoderne og ikke godt nok tilpasset dagens krav og behov. Sykehuspartner har derfor brukt tid på å se hvilke andre muligheter som finnes i markedet. Dette har dessverre tatt lengre tid enn ønskelig. Spesifikasjon på nye terminaler er nå under utarbeidelse, skriver hun videre.

Ahus har stått overfor tøffe utfordringer siden sykehuset ble åpnet i 2008, og skandalene har nærmest kommet på løpende bånd. Direktør Hulda Gunnlaugsdottir gikk på dagen i oktober etter uenigheter med styret. Sykehuset har hatt datatrøbbel, teletrøbbel, magevirustrøbbel, og pasienter har dødd som følge av feilbehandling. Sykehuset er for lite, pasienter er blitt lagt i korridorer, sykepleiere har sagt opp i grupper, og operasjoner er blitt avlyst.

Rekken av negative hendelser på Ahus er lang.

- Vi har mange utfordringer foran oss, og TV-skjermer er ikke en prioritert oppgave, sier kommunikasjonsdirektør Bjarte Reve ved Akershus Universitetssykehus til Dagsavisen.

Har planer

- Men pasientterminalene fungerer ikke optimalt, sier Reve videre.

Han er lite lysten til å si hvilke planer de har med de terminalene de allerede har.

- Vi vurderer flere løsninger, sier Trude Julie Dommerud.

Heller ikke hun vil gå konkret inn på hva slags løsninger de vurderer eller om de nåværende terminalene blir skrotet eller oppgradert.

Dagsavisen har vært i kontakt med pasienter og pleiere som er oppgitt over systemet. Et system som skulle gjøre sykehushverdagen litt bedre og litt enklere både for ansatte og pasienter.

- Dette var førstegenerasjons touchskjermer som kom på tegnebrettet tidlig på 2000-tallet. Lenge før Apple kom med sine løsninger, sier operation manager Bjørn Olav Nygård hos Imatis til Dagsavisen.

- Ting skjer fort i den teknologiske verdenen, og de løsningene vi har i dag, er mye bedre egnet for brukerne. Vi har gjort noen oppgraderinger av softwaren, men disse utfordringene er primært knyttet til eldre teknologi i skjermene. Vi skulle selvfølgelig gjerne ha byttet ut de skjermene som er på Ahus, men Ahus har naturlig nok ikke hatt dette som første prioritet den siste tida. Det er heller ikke lett å reparere dem, sier Nygård, som også har levert pasientterminaler på St.Olavs Hospital i Trondheim.

Hvor det opplyses at alt virker etter intensjonene.

tom.vestreng@dagsavisen.no

Les også:

Mer fra Dagsavisen