Innenriks

– Uklokt ultimatum fra MDG

I fjor mente Raymond Johansen at det var naivt av Ap å utelukke MDG fra en rødgrønn regjering. Nå støtter han Jonas Gahr Støres beslutning om å lukke døren for partiet.

Bilde 1 av 2

Sentralstyret i Miljøpartiet de Grønne (MDG) vedtok i juni at partiet ikke vil støtte en regjering som åpner nye felt for oljeleting. Ap-leder Jonas Gahr Støre svarte med å lukke døren for et mulig regjeringssamarbeid med MDG.

MDG-kravet er helt umulig å imøtekomme, mener byrådsleder Raymond Johansen (Ap), som selv samarbeider med partiet i Oslo.

– Det betyr ikke at vi ikke vil ha diskusjoner om olje- og gassektoren i Norge i framtida, men å starte med et grep som til de grader vil redusere det økonomiske handlingsrommet i Norge var uklokt, sier Johansen til Dagsavisen.

Les også: Hun er en politisk avhopper og topper Oslo-lista.

– Naivt

Han gir dermed full støtte til Ap-lederens avvisning av et regjeringssamarbeid med De Grønne.

– Det var egentlig bare en naturlig konsekvens av at MDG hadde stengt døra til ethvert samarbeid ved å stille et ultimatum som de visste var helt umulig å akseptere. De vil ikke inn i regjering. Ved å stille et slikt ultimatum er dét det eneste du egentlig signaliserer, sier byrådslederen.

I et intervju med Dagsavisen i 2016, var Johansen derimot svært tydelig på at det i alle spekulasjoner og analyser av mulige regjeringskonstellasjoner etter valget i 2017, ville være «påfallende og naivt» å ikke nevne MDG.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Skiller ikke

Johansen står ved at han tror MDG vil være en maktfaktor i norsk politikk framover, og at samarbeidet i Oslo er en god start. Her mener han MDG nasjonalt har noe å lære fra Oslo.

– MDG nasjonalt skiller ikke mellom Høyre og Ap i retorikken sin. Det er ganske spesielt med tanke på hvordan Høyre angriper MDG ved enhver anledning. Her tenker jeg at MDG på Stortinget burde lytte mer til MDG i Oslo, sier Johansen.

Han minner om at også samarbeidet mellom Ap og SV fikk sin spede start i Oslo.

– Jeg tror aldri SV ville gått tilbake til den politikken de hadde før, hvor det var helt usannsynlig for dem å styre. Da har du en noe mer bred tilnærming enn å stille usannsynlige ultimatumer, sier byrådslederen.

– Men også SV stiller ufravikelige krav, som ikke kan forstås som annet enn ultimatum.

– Jeg opplever det som en forhandlingsposisjon. MDG sier «vi kan ikke sitte i en regjering som vil åpne nye felt». Det går ikke. Det skal også sies at det stiller seg litt annerledes når det er et parti du har sittet åtte år i regjering sammen med før. SV vet hva det innebærer å sitte i regjering. Såpass må man kunne si, sier Johansen.

Les også: Uenighet mellom Ap og Ap

Ap trenger oss

Aps naive holdning til klima er urovekkende for norsk økonomi og viser hvorfor de trenger et samarbeid med MDG, mener Une Bastholm. Raymond Johansen har først og fremst all grunn til å minne Støre om samarbeidet MDG og Ap har i Oslo.

– Her har effektiv klimapolitikk slettes ikke vært til hinder for godt samarbeid og et populært byråd, tvert imot. MDG er like populære i hovedstaden nå som før vi gikk inn i byråd i 2015, sier Bastholm

Hun minner også om at Støre selv har sagt at Norge ikke kan være uberørt av at verden har funnet langt mer olje enn vi kan ta opp.

– Det ser han ut til å ha glemt, for nå er strategien å pumpe opp mest mulig fortest mulig, sier Bastholm.

Les også: Advarer mot De Grønne

Mer fra Dagsavisen